Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 30. avgusta - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Podpredsednica Gibanja Svoboda Marta Kos je odstopila od kandidature za predsednico republike. Kot razlog v sporočilu za javnost navaja "spremenjene okoliščine iz osebnih razlogov". O odločitvi Kosove in nadaljnjih korakih bodo organi stranke razpravljali v prihodnjih dneh, so sporočili. Kot so še poudarili, se bodo osredotočili na lokalne volitve.

LJUBLJANA - Odbor DZ za gospodarstvo na nujni seji obravnava predlog zakona o pomoči gospodarstvu zaradi visokih povišanj cen električne energije in zemeljskega plina. Gre za prvi korak pomoči podjetjem, pravi vlada, v katerem bo do sredine marca prihodnje leto izplačanih za 40 milijonov evrov nepovratne pomoči za stroške v drugi polovici tega leta.

BLED - Delovna skupina za premagovanje draginje bo v sredo govorila o metodologiji za vnovično regulacijo cen kurilnega olja, nato pa se bo vlada odločila, če bo ta ukrep sprejela, je ob robu turističnega panela, ki je potekal v okviru 17. Blejskega strateškega foruma, dejal gospodarski minister Matjaž Han.

BLED - Na Blejskem strateškem forumu (BSF) se nadaljujejo razprave o prihodnosti Evrope. Slovenija je forum izkoristila tudi za promocijo kandidature za nestalno članico v Varnostnem svetu ZN v letih 2024 in 2025, je sporočila zunanja ministrica Tanja Fajon. Povedala je, da je imenovala posebnega odposlanca za promocijo kandidature veleposlanika Franca Buta. Veliko pozornosti je bilo znova namenjene Zahodnemu Balkanu. Ministrica je sicer zadovoljna s potekom foruma, ki se ga je udeležilo okoli 2000 ljudi, na njem je sodelovalo okoli 160 panelistov.

BLED - Turizem v obdobju po pandemiji covida-19 hitro okreva, nekatere evropske destinacije že presegajo številke iz leta 2019. A ni dovolj, da se turizem povrne na predpandemične ravni - v obdobju, ko so nestabilnost in spremembe stalnica, je treba panogo zasnovati na novo, je bilo slišati na turističnem panelu na Blejskem strateškem forumu.

LJUBLJANA- V SD se bo danes iztekel rok, do katerega lahko evidentirani kandidati za vodstvene funkcije, ki jih bodo v SD volili na jesenskem kongresu, podajo soglasje h kandidaturi. Po mandat na čelu stranke se podaja zdajšnja predsednica Tanja Fajon, po pričakovanjih bo soglasje h kandidaturi za predsednika stranke podal tudi vodja poslancev Jani Prednik.

LJUBLJANA - Odbor DZ za obrambo je soglasno podprl novelo zakona o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami. Poslanci so se seznanili tudi s pripombami interesnih združenj občin, ki bodo po zagotovilih državnega sekretarja na obrambnem ministrstvu Rudija Medveda podrobneje naslovljene v prihodnje, in ne v okviru tega nujnega postopka.

LJUBLJANA - Vodstva združenj občin - Združenja občin Slovenije, Skupnosti občin Slovenije in Združenja mestnih občin Slovenije - predlagajo, da se povprečnina za leto 2023 določi v višini 776,4 evra na prebivalca in za leto 2024 v višini 783,03 evra. Želijo si tudi dviga povprečnine za letošnje leto, in sicer s sedanjih 645 evrov na 736,66 evra.

LJUBLJANA - Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS) je zgrožena nad dogajanji na Radioteleviziji Slovenija (RTVS) in izraža vso podporo in solidarnost novinarskim sindikatom RTVS ter vsem zaposlenim. Menijo, da je bilo uničevanja RTVS dovolj, zato pozivajo DZ, naj preuči možnost za razrešitev članov programskega sveta RTVS.

LJUBLJANA - Regulirani ceni 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva na bencinskih servisih zunaj avtocest sta se spremenili. Bencin se je podražil za malenkostnih 0,1 centa na 1,491 evra, dizel pa za 12,6 centa na 1,767 evra za liter. Ti ceni bosta veljali do 12. septembra.

LJUBLJANA - Avtomobilski trg v Sloveniji vztraja v krču. Prvič je bilo julija registriranih 4244 osebnih in lahkih gospodarskih vozil, kar je 17,43 odstotka manj kot julija lani. V sedmih mesecih skupaj je bila prodaja novih osebnih in lahkih gospodarskih vozil medletno prav tako manjša za 17,43 odstotka, prodanih je bilo 34.181 vozil.

BLED - Trajnostni kriteriji na področju okolja, sociale in upravljanja (ESG) so orodje za oblikovanje varnejše in lepše prihodnosti, je bilo slišati na Amchamovem poslovnem zajtrku v okviru Blejskega strateškega foruma (BSF). Za uspeh tega procesa so potrebni vključevanje, opolnomočenje in vodenje z zgledom, so še poudarili sodelujoči.

ZREČE - Skupina Unior je v prvih šestih mesecih letos beležila 141,6 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je za 19,5 milijona oziroma 16 odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju. Načrtovane prihodke je skupina presegla za pet odstotkov. Dobiček je zrasel za 26,5 odstotka na 8,1 milijona evrov, je objavila družba.

zc/zc
© STA, 2022