Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 30. avgusta - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

KIJEV - V regiji Herson, kjer so ukrajinske sile v ponedeljek začele protiofenzivo, potekajo hudi boji na skoraj celotnem ozemlju, so sporočili iz Kijeva. Ukrajinske sile naj bi tam na več mestih prebile frontno črto, medtem ko naj bi imela Moskva po navedbah Pentagona vse več težav z iskanjem novih vojakov za bojevanje v Ukrajini.

BAGDAD - V iraški prestolnici so se tudi ponoči nadaljevali spopadi med iraškimi varnostnimi silami in privrženci vplivnega klerika Moktada al Sadra, ubitih je bilo najmanj 23 ljudi. Med drugim je bila t. i. zelena cona tarča obstreljevanja z raketnimi granatami. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je pozval k umiritvi napetosti, al Sadr pa naznanil gladovno stavko, dokler se nasilje ne ustavi.

PRAGA - Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je ob prihodu na neformalno zasedanje obrambnih ministrov EU izrazil upanje, da bodo dosegli politični dogovor o misiji EU za urjenje ukrajinskih vojakov. Podrobnosti naj bi dorekli kasneje. Ministri so večinoma podprli misijo, nekoliko skeptična sta bila luksemburški obrambni minister Francois Bausch in avstrijska ministrica za obrambo Klaudia Tanner.

ZAPOROŽJE - Ruska stran je ukrajinsko vojsko znova obtožila obstreljevanja nuklearke v Zaporožju. S tem naj bi Kijev po besedah ruskih predstavnikov želel onemogočiti delovanje ekipe Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA). Ekipa strokovnjakov bo sicer v nuklearki v naslednjih dneh pričela z delom, tam pa naj bi ostala do sobote.

BRUSELJ/PRAGA - Nemčija in Francija nasprotujeta uvedbi splošne prepovedi izdajanja vizumov ruskim državljanom, je razvidno iz skupnega stališča obeh držav, ki sta ga posredovali drugim članicam EU. O tem bodo sicer danes v Pragi na neformalnem zasedanju razpravljali zunanji ministri EU.

PARIZ - Ruski energetski velikan Gazprom bo Franciji zmanjšal dobave plina zaradi nesoglasij pri izvajanju nekaterih pogodb, so sporočili iz francoske državne energetske družbe Engie. Francoska vlada medtem krepi opozorila tamkajšnjim odjemalcem, naj zaradi negotovih razmer na energetskih trgih zmanjšajo porabo plina.

KARAČI - Pakistan potrebuje več kot 10 milijard dolarjev za popravilo in obnovo v poplavah poškodovane infrastrukture, je opozoril pakistanski minister za planiranje Ahsan Ikbal. Največjo škodo naj bi utrpela področja telekomunikacij, cest in kmetijstva. Ministrica, pristojna za podnebne spremembe Šeri Rehman je v ponedeljek ocenila, da je zaradi poplav pod vodo tretjina države.

ATENE - Grški parlament je v ponedeljek izglasoval ustanovitev posebnega odbora za preiskavo prisluškovalne afere, ki pretresa grško vlado. Med drugim je grška obveščevalna služba (EYP) več mesecev prisluškovala evropskemu poslancu in vodji grških opozicijskih socialistov Nikosu Andrulakisu. 157 poslancev vladajoče stranke Nova demokracija se je glasovanja vzdržalo.

CANBERRA - Salomonovo otočje je ustavilo obiske ameriške mornarice, je sporočilo veleposlaništvo ZDA v Canberri. Ob tem je izrazilo zaskrbljenost zaradi vse večjega vpliva Kitajske na območju in napovedalo, da bo razmere pozorno spremljalo. Za zdaj ni znano, ali moratorij velja tudi za mornarice drugih držav, na primer za tesno partnerico Salomonovega otočja Avstralijo.

PEKING - Skoraj štirim milijonom ljudi v provinci Hebei, ki obkroža kitajsko prestolnico Peking, so kitajski uradniki odredili, da morajo do konca tedna ostati doma, 13 milijonov prebivalcev bližnjega Tianjina pa mora opraviti testiranje, saj so v mestu odkrili 51 okužb s koronavirusom. Prav tako so zaprtja odredili v Čengduju in Shenzenu.

SARAJEVO - Vodilna srbska in hrvaška stranka v Bosni in Hercegovini, SNSD in HDZ BiH, sta v ponedeljek zahtevali zamenjavo ministrice za zunanje zadeve Bisere Turković. Po mnenju obeh strank Turkovićeva ne deluje v interesu Srbov in Hrvatov, temveč zgolj Bošnjakov, nasprotuje pa tudi spremembam volilnega zakona v BiH.

spo/spo
© STA, 2022