Pregled - šport do 12. ure

Ljubljana, 30. avgusta - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu do 12. ure.

NEW YORK - Aljaž Bedene je na odprtem teniškem prvenstvu ZDA izgubil dvoboj prvega kroga s 66. igralcem sveta Pedrom Cachinom iz Argentine. Ta je edinega Slovenca med najboljšo šestoterico svetovne teniške lestvice premagal s 6:4, 6:3, 5:7, 1:6 in 7:6 (10:6). Dvoboj je trajal tri ure in 47 minut. Cachin je bil v vlogi favorita, saj je od sredine julija dobil osem dvobojev in izgubil le dva ter je 281 mest višje na svetovni lestvici od slovenskega igralca. Pred tem je izgubila tudi Tamara Zidanšek. S 5:7, 7:6 (3), 6:4 jo je po dveh urah in 43 minutah premagala domačinka Elizabeth Mandlik. Ameriška teniška zvezdnica Serena Williams je premagala Danko Kovinić iz Črne gore s 6:3 in 6:3. Williamsova je pred časom sporočila, da bo verjetno ta turnir njen zadnji v 27-letni karieri. "Občinstvo je bilo noro. Navijači so mi res pomagali, da sem igrala še bolje. Vesela sem, da so ostali z mano," je povedala po tekmi, V drugem krogu se bo pomerila z drugo nosilko, Anett Kontaveit. Estonka je za uvod nadigrala Romunko Jaqueline Cristian s 6:3 in 6:0. V moški konkurenci se je zanesljivo v drugi krog uvrstil prvi nosilec Danil Medvedjev iz Rusije. Stefana Kozlova iz ZDA je ugnal s 6:2, 6:4 in 6:0. Tudi Norvežan Casper Ruud ni imel večjih težav. Finalist Rolanda Garrosa je s 6:3, 7:5, 6:2 ugnal Angleža Kyla Edmunda. Prepričljiv je bil tudi Italijan Matteo Berrettini, ki je v treh nizih opravil s Čilencem Nicolasom Jarryjem.

MADRID - Atletico Madrid je s slovenskim vratarjem Janom Oblakom v tretjem krogu španskega nogometnega prvenstva v gosteh premagal Valencio z 1:0. Edini zadetek je sinoči dosegel Antoine Griezmann v 66. minuti. V obračunu med Cadizom in Athleticom je klub iz Bilbaa v gosteh zmagah s 4:0. Atletico je dobil drugo tekmo v prvenstvu in je s šestimi točkam na šestem mestu.

TOKIO - Slovenski košarkar Žiga Dimec se seli na Japonsko, sklenil je pogodbo z ekipo Nishinomiya Storks. Dva metra in 11 centimetrov visoki center je bil v sezoni 2020/2021 član Cedevite Olimpije, od lani pa je igral za poljsko ekipo Anwil Wloclawek. Naslednjo sezono bo nosil zeleni dres japonske ekipe.

VALENCIA - Urugvajski reprezentant Edinson Cavani se je pridružil ekipi Valencie, z ekipo iz španske nogometne lige je sklenil dveletni dogovor. "Veselimo se sodelovanja z izjemnim napadalcem, enim izmed štirih, ki so dosegli prek 100 golov na vsaj dveh od petih največjih lig v Evropi," so zapisali na spletni strani kluba. Petintridesetletni Cavani je bil kot član Napolija v italijanski serie A v sezoni 2012/2013 najboljši strelec prvenstva, v francoski ligi pa je z ekipo Paris Saint-Germain postal najboljši strelec v sezonah 2016/2017 in 2017/2018.

MADRID - Španec Joan Mir, svetovni prvak leta 2020 v kraljevskem motociklističnem razredu motoGP, je sklenil dvoletni dogovor z ekipo Repsol-Hondo, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Štiriindvajsetletni dosedanji član Suzukija konec tedna na veliki nagradi San Marina v Misanu ne bo mogel nastopiti zaradi poškodbe desnega kolena. Suzuki je sredi julija sporočil, da se je z organizatorjem motociklističnega svetovnega prvenstva, podjetjem Dorna, dogovoril o predčasnem odhodu iz serije motoGP po koncu letošnje sezone. Suzuki je imel sicer pogodbo, ki jo je sklenil leta 2015, do leta 2026. Že maja je japonsko moštvo napovedalo, da želi zaradi finančnih razlogov zapustiti motoGP.

jz/jz
© STA, 2022