Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 29. avgusta - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

BLED - Začel se je 17. Blejski strateški forum (BSF), ki je letos posvečen ruski agresiji na Ukrajino in njenim posledicam in poteka pod naslovom Vladavina moči ali moč pravil. Predsednik Borut Pahor je ob odprtju opozoril pred novimi delitvami v Evropi zaradi vojne v Ukrajini ter menil, da bi morala EU storiti več, da pridobi Zahodni Balkan na svojo stran, Srbijo pa je pozval k aktivnejšemu približevanju EU. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v uvodnem nagovoru pripomnila, da naslov letošnjega BSF v celoti povzame najpomembnejše vprašanje našega časa, to je, ali bo vladavina moči zamenjala moč pravil. Vse je odvisno od moči demokracije, je prepričana. Zunanja ministrica Tanja Fajon je dejala, da forum letos poteka v zelo težkih časih za Evropo in ves svet ter poudarila pomen enotnosti in solidarnosti držav pri odzivanju na skupne izzive.

BLED - Premier Robert Golob se je pred začetkom Blejskega strateškega foruma sestal s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem. Govorila sta o usklajevanju sporazuma za solidarnostno oskrbo s plinom, Golob pa se je tudi zahvalil Hrvaški za pomoč ob nedavnih požarih v Sloveniji. To je bilo prvo dvostransko srečanje premierjev Slovenije in Hrvaške od menjave vlade v Ljubljani.

LJUBLJANA - Pri predsedniku vlade Golobu so se na temo energetske krize sestali vodje političnih strank ter predstavniki stroke in energetskih podjetij. Srečanje je po Golobovih besedah pokazalo enotnost v zavedanju, da je sodelovanje nujno. Glavni izziv so po njegovih besedah nedelujoči energetski trgi, kjer se brez likvidnosti dvigujejo cene, zato bi bila potrebna regulacija Evropske komisije. Nekaj predlogov za dopolnitev predlaganih ukrepov v času draginje so predstavili tudi v opoziciji.

LJUBLJANA - Usoda digitalnih izobraževanj za starejše bo znana čez kakšen teden dni. Izobraževanja so ustavljena le začasno, do razjasnitve morebitnih nepravilnosti pri samem izboru izvajalcev in izvedbi izobraževanj, je po sestanku s predstavniki upokojencev povedala ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh. Predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije Janez Sušnik pa je dejal, naj bo denar za bone za vse, ali pa naj se ti umaknejo.

OBREŽJE - Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar je na srečanju s hrvaškim kolegom Davorjem Božinovićem poudarila, da Slovenija absolutno podpira vstop Hrvaške v schengenski prostor. Po oceni Božinovića je vstop v interesu obeh držav. Glede migracij sta izpostavila pomen medsebojnega sodelovanja. Tako Hrvaška kot Slovenija namreč letos beležita povečano število ilegalnih prehodov meje glede na leti 2020 in 2021.

LJUBLJANA - Septembra bo začel veljati nov zakon, ki omogoča enostavnejšo in hitrejšo pot do nadomestila preživnine v primerih, ko se ta otrokom ne izplačuje, je napovedal državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Simon Maljevac. Nova zakonodaja terjanje neizplačanih preživnin namreč prelaga na preživninski sklad. Na ministrstvu menijo, da bo nova zakonodaja pomembno prispevala k socialni varnosti otrok.

LJUBLJANA - Ministrstvo za notranje zadeve je objavilo posebni javni natečaj za položaj generalnega direktorja policije, ki ga trenutno kot vršilec dolžnosti zaseda Boštjan Lindav. Kandidati se lahko na natečaj prijavijo do 6. septembra. Kateri kandidati izpolnjujejo pogoje in so po svoji strokovni usposobljenosti primerni za ta položaj, bo ugotavljala posebna natečajna komisija, ki jo imenuje Uradniški svet. Izbrani kandidat bo imenovan za dobo petih let.

LJUBLJANA - V 87. letu starosti je po hudi bolezni umrl nekdanji poslanec Ivo Hvalica, poročajo mediji. Bil je poslanec v prvih dveh sklicih državnega zbora in je pomembno zaznamoval slovensko politiko v prvih letih samostojnosti. Sožalje svojcem je izrekel tudi predsednik republike Borut Pahor, poslanci pa se mu bodo z minuto molka poklonili v sredo.

LJUBLJANA - Vlada Roberta Goloba v politično jesen vstopa z najvišjo politično podporo doslej, med strankami pa primat vse bolj izrazito prevzemata dve največji stranki - Gibanje Svoboda in opozicijska SDS, kaže avgustovska anketa, ki jo je za POP TV opravila Mediana. Aktualno ministrsko ekipo podpira 58,4 odstotka vprašanih, 26,7 odstotka ji nasprotuje. Najbolj cenjen politik meseca avgusta je v anketi premier Robert Golob, sledita predsednik Borut Pahor in zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan.

KOPER - V slovenski Istri so začeli sproščati ukrepe varčevanja s pitno vodo. Kot je na novinarski konferenci povedal direktor Rižanskega vodovoda Martin Pregelj, je odslej ponovno dovoljena tako posebna kot nenujna uporaba vode. Poudaril je sicer, da količine vode še vedno niso zadostne, da bi jo lahko brezglavo trošili. V torek se bodo končali tudi prevozi vode s cisternami s Planinskega polja v Istro.

LJUBLJANA - Regulirani ceni 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva zunaj avtocest se bosta v torek zvišali. Bencin se bo podražil za 0,1 centa na 1,491 evra, dizel pa za 12,6 centa na 1,767 evra za liter, je objavilo gospodarsko ministrstvo. Cene bodo veljale do 12. septembra. Odkar so cene od 21. junija ponovno delno regulirane, so se štiri 14-dnevna obdobja zapored zniževale, v torek pa se bodo torej zvišale. Na avtocestnem križu trgovci cene oblikujejo prosto.

bg/jes
© STA, 2022