Pregled - šport, 28. 8. (nedelja)

Ljubljana, 28. avgusta - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v nedeljo, 28. avgusta.

LJUBLJANA - Slovenski odbojkarji so na drugi tekmi svetovnega prvenstva zabeležili prvi poraz. Po petkovi zmagi nad Kamerunom so v Stožicah po izenačenem boju morali priznati premoč olimpijskim prvakom in zmagovalcem letošnje lige narodov Francozom, ki so bili boljši s 3:2 (21, -22, -23, 32, 7). Slovenci, evropski podprvaki, so imeli svoje priložnosti, da bi prišli do prestižne zmage. Vodili so z 2:1 v nizih, v četrtem tudi z 20:17, imeli tudi tri zaključne žoge za zmago, a jih niso izkoristili. Slovenci bodo morali svojo naslednjo in tudi zadnjo priložnost za napredovanje v osmino finala v torek iskati proti Nemčiji.

MÜNCHEN - Košarkarji Slovenije so doživeli prvi poraz to poletje. Po devetih zaporednih zmagah na uradnih in prijateljskih tekmah so v drugem krogu drugega dela kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2023 klonili na gostovanju v Münchnu proti Nemčiji z 71:90 (20:17, 31:33, 46:61). Slovenija ima po osmih nastopih v kvalifikacijah za prvenstvo, ki bo naslednje poletje v Aziji, pet zmag, za uvrstitev pa po izkušnjah iz prejšnjih kvalifikacij potrebuje še dve zmagi iz preostalih štirih tekem. Za Slovenijo je bil zadnji test pred evropskim prvenstvom, ki se bo začelo 1. februarja v Kölnu. Najboljša strelca Slovenije sta bila Luka Dončić s 23 točkami in Mike Tobey, ki jih je zbral 12.

MADRID - Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo Visma) je osvojil deseto mesto na današnji deveti etapi dirke po Španiji. Trikratni zmagovalec Vuelte v letih 2019, 2020 in 2021 je zadržal tretje mesto v skupni razvrstitvi, njegov zaostanek za trenutno vodilnim Belgijcem Remcom Evenepoelom (Quick-Step) pa je narasel na 1:53 minute. Poleg Rogliča, ki je danes za zmagovalcem zaostal 2:26 minute, na španski pentlji nastopa tudi njegov rojak Jan Polanc. Član moštva UAE Team Emirates je danes osvojil 23. mesto (+4:01), v skupni razvrstitvi pa je pridobil sedem mest in napredoval na 25. (+12:55).

BREST - Belgijec Wout van Aert (Jumbo Wisma) je zmagovalec današnje enodnevne klasične kolesarske dirke po Bretanji. Eden najbolj raznovrstnih kolesarjev na svetu je v ciljnem sprintu 254,8 km dolge dirke svetovne serije v okolici Plouayja premagal Francoza Axela Laurenca (B&B Hotels KTM) in Danca Alexandra Kampa (Trek Segafredo). Na današnji kolesarski klasiki so nastopili tudi štirje Slovenci. Med njimi je bil najbolj aktiven Jan Tratnik (Bahrain - Victorious), ki je v času zmagovalca zasedel 13. mesto. Slovenski kolesarski zvezdnik Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je dirko končal na 88. (+3:09), Matevž Govekar (Bahrain - Victorious) na 128. (+11:17), medtem ko Luka Mezgec (Bike Exchange - Jayco) ni končal preizkušnje.

PAU - Svetovni pokal v slalomu na divjih vodah v Pauju se je zaključil s preizkušnjami v ekstremnem slalomu, ki bo leta 2024 na programu olimpijskih iger v Parizu. Za lep konec tekmovanja v slovenskem taboru sta poskrbeli Eva Terčelj in Ajda Novak, ki sta osvojili drugo in tretje mesto. Zmagala je Avstralka Jessica Fox, letošnja in lanska svetovna prvakinja v tej disciplini.

PAU - Slovenska kanuista Luka Božič in Benjamin Savšek sta odlično nastopila v finalu svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah v Pauju v Franciji. Poskrbela sta za dvojne slovenske stopničke, Božič je osvojil drugo mesto, Savšek je bil tretji. Pred Slovencema se je uvrstil zgolj domačin, Francoz Denis Gargaud Chanut. Najboljša slovenska kanuista, Božič in Savšek, ostajata še naprej na vrhu točkovanja za svetovni pokal.

MURSKA SOBOTA - Nogometaši Mure so v 7. krogu Prve lige Telemach danes izgubili proti Mariboru z 0:1 (0:0).

LARNAKA - Slovenska strelca Jasmina in Boštjan Maček sta osvojila 19. mesto na mešani ekipni tekmi v trapu na evropskem prvenstvu v Larnaki. Boštjan Maček je v treh serijah zadel 69, njegova mlajša sestra Jasmina pa 66 letečih tarč.

ANNECY - Francozinja Pauline Ferrand-Prevot (1:22:08) je svetovna prvakinja v kraljevski disciplini gorskega kolesarstva, olimpijskem krosu. Švicarka Jolanda Neff (+1,35) je bila na progi v Les Getsu v Franciji druga, Američanka Haley Batten (+2,13) tretja. Slovenska predstavnica Tanja Žakelj je preizkušnjo končala na 16. mestu (+7:23).

OKLAHOMA CITY - Slovenska kajakašica na mirnih vodah, Anja Osterman, je tekmovalno sezono 2022 sklenila v šampionskem slogu z zmago med kajakašicami na posebnem tekmovanju v sprintu na mirnih vodah, ki so ga pripravili na reki Oklahoma v Oklahoma Cityju v ZDA.

SPA FRANCORCHAMPS - Nizozemec Max Verstappen (Red Bull) je zmagovalec 14. dirke sezone formule 1. Na VN Belgije v Spa Francorchampsu je prehitel sotekmovalca iz ekipe, Mehičana Sergia Pereza. Verstappen, ki je zaradi menjave delov dirkalnika startal s 14. mesta, je z novo zmago povečal prednost v skupnem seštevku. Tretji je bil Ferrarijev voznik, Španec Carlos Sainz. Naslednja dirka bo 4. septembra v Zandvoortu na Nizozemskem.

ad/lr/zzb/am/lr
© STA, 2022