Pregled - Slovenija, 28. 8. (nedelja)

Ljubljana, 28. avgusta - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v nedeljo, 28. avgusta.

LJUBLJANA - Predsednik Borut Pahor je gostil islandskega kolega Gudna Thorlaciusa Johannessona. Skupaj sta se zavzela za diplomatsko rešitev ukrajinske krize in izpostavila pomembno vlogo Slovenije na Zahodnem Balkanu. Predsednika sta potrdila, da so odnosi med Slovenijo in Islandijo dobri, saj državi na podlagi sorodnih stališč sodelujeta v okviru Evropskega gospodarskega prostora, zveze Nato, Združenih narodov, Sveta Evrope in drugih mednarodnih povezav. Obenem je Pahor naznanil, da Islandija podpira kandidaturo Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta ZN.

SLOVENSKA BISTRICA/FRAM - Neurja so v soboto in tudi v nedeljo popoldne, predvsem na Štajerskem, pa tudi drugod po državi povzročala težave, saj je meteorna voda zalivala objekte, veter je podrl več dreves, ponekod je padala toča. Posledice neurij pristojni še odpravljajo. Največ objektov je voda zalila na območju občin Slovenska Bistrica in Rače-Fram.

KRANJSKA GORA/BOHINJ/KOPER - Sobotne športne aktivnosti v hribih in gorah so tudi v povezavi z vremenom zahtevale tri življenja. Okoli 18. ure je na grebenu pod vrhom Triglava strela udarila v planinca, državljana Slovaške, ki je umrl kljub oživljanju. V dolino so ga pripeljali s helikopterjem, skupaj s planinko, ki ga je spremljala. Med neurjem je bilo na Triglavu takrat najmanj pet ljudi, so navedli na kranjski policijski upravi. Na območju Slavnika pa je prav tako v soboto popoldne zaradi udara strele umrl 44-letni moški, doma z Vrhnike. Po opoldanski nesreči na plezališču na območju Bohinja pa je umrl nemški državljan.

LJUBLJANA - Na slovenskih cestah je povečan promet, na mejnih prehodih s Hrvaško, na štajerski avtocesti pred Šentiljem in pred predorom Karavanke proti Avstriji pa so zastoji. Pred predorom Karavanke je proti Avstriji kolona čakajočih vozil trenutno dolga osem kilometrov, na štajerski avtocesti pred Šentiljem proti Avstriji pa je zastoj dolg 1,5 kilometra.

BUDVA - Črnogorska turistična inšpekcija je zaprla hotel Loza v Budvi, ki ni imel dovoljenja za obratovanje, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Tam se je sicer s hrano zastrupilo 96 gostov hotela, med njimi naj bi bili tudi Slovenci.

SLOVENSKE KONJICE - V Slovenskih Konjicah so pripravili sprejem za njihovega pohodnika Oliverja Tiča oziroma Olija Walkerja, ki se je vrnil iz svojega doslej največjega podviga. V 993 dneh je prepešačil več kot 25.000 kilometrov od skrajnega juga Južne Amerike do Aljaske, pri tem pa prehodil 15 držav. Dogodek je bil tudi dobrodelne narave, saj je Oli na dražbo dal dres Luke Dončića, ki mu ga je ta podaril ob njunem srečanju v Dallasu. Denar bo namenjen nadarjenim mladim športnikom iz socialno šibkejših družin.

LJUTOMER - V Mladinskem centru Prlekije na Spodnjem Kamenščaku se je končala mednarodna Erasmus+ izmenjava z naslovom Bodi sprememba - recikliraj. Druženja in izmenjave izkušenj o recikliranju se je udeležilo 25 mladih iz Grčije, Španije, Poljske in Slovenije. Kot so ugotovili udeleženci, smo Slovenci na samem vrhu glede recikliranja odpadkov.

LJUBLJANA - Dobrodelni projekt Stopimo skupaj za slovenske gasilce, ki so ga v sodelovanju z Gasilsko zvezo Slovenije pripravili na RTV Slovenija, je končan. Med današnjo ponovitvijo dobrodelne oddaje so za nakup dotrajane ali uničene gasilske opreme zbrali okoli 40.000 evrov, skupaj pa so zbrali skoraj 830.000 evrov. V oddaji, ki je bila v živo na sporedu v četrtek, so gledalci za gasilce zbrali 790.915 evrov.

gm/vpu/gm
© STA, 2022