Pregled - svet, 28. 8. (nedelja)

Ljubljana, 28. avgusta - Pregled dogodkov v svetu v nedeljo, 28. avgusta.

PRIŠTINA/BEOGRAD/BRUSELJ - Potem ko je visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell v soboto zvečer sporočil, da sta Kosovo in Srbija dosegla dogovor o osebnih izkaznicah, so to potrdili v Prištini in Beogradu, zadovoljstvo pa so izrazili v tujini, med drugim v EU, Natu, ZDA in sosednjih državah. Srbija je sicer pristala na odpravo vstopno-izstopnih dokumentov za imetnike kosovskih osebnih izkaznic, Kosovo pa je pristalo, da teh dokumentov ne bo uvedlo za imetnike srbskih osebnih dokumentov. Kosovski premier Albin Kurti je poudaril, da gre za pravično rešitev, utemeljeno na recipročnosti. V Beogradu izpostavljajo, da gre zgolj za praktičen ukrep s ciljem zagotavljanja svobode gibanja, ki nikakor ne pomeni priznavanje neodvisnosti Kosova. Spor glede napovedane obvezne zamenjave srbskih registrskih tablic za kosovske Srbe medtem ostaja nerešen.

BEOGRAD - Srbska vlada vztraja pri prepovedi vseevropske Parade ponosa, ki naj bi jo gostila 17. septembra. Podobno kot v soboto srbski predsednik Aleksandar Vučić je premierka Ana Brnabić to prepoved danes utemeljila z napetostmi v odnosih s Kosovom. Za Srbijo prihajajo "peklenski časi", bojimo se nadaljnjih korakov Kosova proti Srbiji, je opozorila in dodala, da morajo zato vse kapacitete svojih varnostnih sil usmeriti tja, zato za varovanje Europrida ne bo na voljo dovolj policistov. Koordinator manifestacije Marko Mihailović je medtem za televizijo N1 ponovil, da lahko parado odpovejo le sami organizatorji, ki pa tega ne nameravajo storiti. Obenem je odločitev uradnega Beograda označil kot spin za odvračanje pozornosti od sobotnega dogovora s Prištino.

ROTTERDAM - V skupino ljudi, ki so se v manjšem kraju kakih 30 kilometrov od Rotterdama na Nizozemskem udeležili ulične zabave, je v soboto zvečer zapeljal tovornjak. Pri tem je bilo po zadnjih podatkih policije ubitih šest ljudi, še sedem je bilo ranjenih. 46-letni voznik španskega tovornjaka jo je odnesel brez poškodb, po dogodku pa ga je pridržala policija. Preiskujejo ga zaradi povzročitve nesreče s smrtnim izidom. V njegovi krvi sicer niso našli sledi alkohola.

L'AQUILA - Papež Frančišek je obiskal mesto L'Aquila, ki ga je pred 13 leti opustošil eden najhujših potresov v zgodovini Italije. V L'Aquili je med drugim obiskal grob enega svojih predhodnikov, Celestina V., ki je leta 1294 kot prvi papež sam odstopil s tega položaja. Frančišek je to njegovo odločitev danes pred več tisoč verniki označil kot veliko moč, ki izvira iz ponižnosti. Obisk je še okrepil ugibanja, da o odstopu razmišlja tudi 85-letni Frančišek.

RIM/LONDON - Na italijanski otok Lampedusa je od sobote prispelo 46 čolnov s skupno 1000 migranti, kar predstavlja nov dnevni rekord. Na otok Pantelleria, ki tako kot Lampedusa leži med Sicilijo in Tunizijo, je poleg tega prispelo okoli 340 migrantov, še nekaj sto pa jih je doseglo celinsko Italijo. Nevladna organizacija SOS Mediterranean je medtem v Sredozemlju v minulem dnevu rešila 466 oseb. Visoko število migrantov medtem prihaja tudi čez Rokavski preliv v Veliko Britanijo, letos so jih našteli že preko 25.000.

ISLAMABAD - Silovite poplave še naprej pustošijo v Pakistanu, od začetka monsunskega deževja v juniju pa so zahtevale že 1033 življenj, je sporočila nacionalna agencija za obvladovanje nesreč. Samo v zadnjih 24 urah naj bi umrlo 119 ljudi. Skupno so poplave prizadele okoli 33 milijonov prebivalcev, zaradi česar so v državi že v petek razglasili izredne razmere. Oblasti v provinci Sindh na jugu države se medtem pripravljajo na nove poplave, saj je gladina rek na severu Pakistana bistveno narasla.

WASHINGTON/PEKING/TAIPEI - Ameriški vojaški križarki sta prečkali tajvansko ožino. Gre za prvi tovrsten tranzit po obisku predsednice predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi na Tajvanu, po katerem je Kitajska na območju okoli otoka izvedla najobsežnejše vojaške vaje doslej. Kot je sporočila sedma flota ameriške mornarice, gre za rutinski tranzit po koridorju, ki ni del ozemeljskih voda, in je v skladu z mednarodnim pravom. Kitajska vojska je medtem zatrdila, da ameriški ladji ves čas budno spremlja in se bo odzvala na morebitne provokacije.

MOSKVA/KIJEV - Raven radioaktivnega sevanja tudi po zadnjem obstreljevanju v okolici jedrske elektrarne v Zaporožju ostaja normalna in ni povišana, so sporočile oblasti v Kijevu in Moskvi. Po navedbah Moskve je bila sicer nuklearka v zadnjem dnevu tarča še dveh artilerijskih napadov, medtem ko naj bi ruska vojska z zelo natančnim orožjem zadela halo v mestu Zaporožje, v kateri so popravljali helikopterje ukrajinskih zračnih sil.

TRIPOLI - Libijsko prestolnico Tripoli je v soboto pretreslo najhujše nasilje v zadnjih dveh letih. V spopadih med rivalskima političnima frakcijama je bilo ubitih najmanj 32 ljudi, okoli 160 je bilo ranjenih, je sporočilo libijsko ministrstvo za zdravje. Poznavalci svarijo, da bi lahko Libijo zaradi politične krize, ki se stopnjuje že več mesecev, zajel nov val krvavega nasilja. Združeni narodi so pozvali k takojšnji ustavitvi sovražnosti.

ZAGREB - Potem ko so na Hrvaškem v soboto pridržali pet oseb zaradi suma zlorabe in pranja denarja ter oškodovanja podjetja Ina, je urad za preprečevanje korupcije in organiziranega kriminala (Uskok) sprožil uradno preiskavo in zanje zahteval preiskovalni pripor. Hrvaški mediji so medtem razkrili, da so preiskovalci peterici blokirali kar 800 milijonov kun, Ino pa naj bi oškodovali za kar milijardo kun.

BUDVA - Črnogorska turistična inšpekcija je zaprla hotel Loza v Budvi, ki ni imel dovoljenja za obratovanje. Tam se je sicer pred dvema dnevoma s hrano zastrupilo 96 gostov hotela, med njimi naj bi bili tudi Slovenci. Na inšpekciji so potrdili, da so omenjeni hotel v minulih treh mesecih zapečatili kar osemkrat, a so pečate na lastno pest odstranili, zaradi česar so primer že posredovali tožilstvu v Kotorju, saj gre za kaznivo dejanje. Vsi tuji državljani, ki so imeli v soboto v hotelu simptome zastrupitve, so medtem v dobrem zdravstvenem stanju.

jav/vpu/rpe/mrn/zc/jav
© STA, 2022