Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 28. avgusta - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

SLOVENSKA BISTRICA/FRAM- Neurja so v soboto predvsem na Štajerskem, pa tudi drugod po državi povzročala težave, saj je meteorna voda zalivala objekte, veter je podrl več dreves, ponekod je padala toča. Posledice neurij pristojni odpravljajo tudi danes. Največ objektov je voda zalila na območju občin Slovenska Bistrica in Rače-Fram.

KRANJSKA GORA/BOHINJ/KOPER - Sobotne športne aktivnosti v hribih in gorah so tudi v povezavi z vremenom zahtevale tri življenja. Okoli 18. ure je na grebenu pod vrhom Triglava strela udarila v planinca, državljana Slovaške, ki je umrl kljub oživljanju. V dolino so ga pripeljali s helikopterjem, skupaj s planinko, ki ga je spremljala. Med neurjem je bilo na Triglavu takrat najmanj pet ljudi, so navedli na kranjski policijski upravi. Na območju Slavnika pa je prav tako v soboto popoldne zaradi udara strele umrl 44-letni moški, doma z Vrhnike. Po opoldanski nesreči na plezališču na območju Bohinja pa je umrl nemški državljan.

LJUBLJANA - Predsednik republike Borut Pahor gosti predsednika Islandije Gudna Thorlaciusa Johannessona. Skupaj sta se zavzela za diplomatsko rešitev ukrajinske krize in izpostavila pomembno vlogo Slovenije na Zahodnem Balkanu. Predsednika sta potrdila, da so odnosi med Slovenijo in Islandijo dobri, saj državi na podlagi sorodnih stališč sodelujeta v okviru Evropskega gospodarskega prostora, zveze Nato, Združenih narodov, Sveta Evrope in drugih mednarodnih povezav. Obenem je Pahor naznanil, da Islandija podpira kandidaturo Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta ZN.

REPENTABOR - Predsednik republike Borut Pahor je v soboto zvečer obiskal slovensko manjšino v Repnu, kjer si je ogledal tradicionalno kraško ohcet. Poudaril je, da je ta prireditev nekaj posebnega, kar izpričuje tudi njena dolga in slavna tradicija, ki ohranja tisto, kar je slovensko, ter vstopa v skupni kulturni italijanski prostor in ga bogati.

LJUBLJANA - V soboto so v Sloveniji ob 334 PCR-testih in 1657 hitrih antigenskih testih potrdili 530 okužb z novim koronavirusom. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v Sloveniji trenutno 18.947 aktivnih primerov okužbe, kar je 37 več kot dan prej.

LJUBLJANA - Na slovenskih cestah je povečan promet, na mejnih prehodih s Hrvaško, na štajerski avtocesti pred Šentiljem in pred predorom Karavanke proti Avstriji pa so zastoji. Pred predorom Karavanke je proti Avstriji kolona čakajočih vozil trenutno dolga osem kilometrov, na štajerski avtocesti pred Šentiljem proti Avstriji pa je zastoj dolg 1,5 kilometra.

BUDVA - Črnogorska turistična inšpekcija je zaprla hotel Loza v Budvi, ki ni imel dovoljenja za obratovanje, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Tam se je sicer s hrano zastrupilo 96 gostov hotela, med njimi naj bi bili tudi Slovenci.

SLOVENSKE KONJICE - V Slovenskih Konjicah pripravljajo sprejem za njihovega pohodnika Oliverja Tiča oziroma Olija Walkerja, ki se je vrnil iz svojega doslej največjega podviga. V 993 dneh je prepešačil več kot 25.000 kilometrov od skrajnega juga Južne Amerike do Aljaske, pri tem pa prehodil 15 držav. Dogodek bo tudi dobrodelne narave.

vpu/vpu
© STA, 2022