Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 26. avgusta - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

CELJE - Na celjskem sodišču se je začelo sojenje vpletenim v zadevo okoli preplačane investicije v šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš), med katerimi je tudi takratni prvi mož Teša Uroš Rotnik. Obtožnica jim očita zlorabo položaja in ponarejanja listin, na predobravnavnih narokih pred dobrim letom pa so krivdo zanikali.

LJUBLJANA - Stečajni upravitelj Adrie Airways Janez Pustatičnik je proti nekdanjim nemškim menedžerjem, ki so prevzeli Adrio Airways, jo finančno izčrpavali in na koncu poslali v stečaj, vložil 78 milijonov evrov visoko odškodninsko tožbo zaradi škode, ki naj bi jo prizadejali upnikom, je poroča portal Necenzurirano.

KOPER - V slovenski Istri še vedno veljajo omejitve in prepovedi uporabe pitne vode, opozarjajo na Rižanskem vodovodu Koper. Čeprav se je raven podtalnice po dežju v tem tednu nekoliko zvišala, se je povečala tudi poraba, so sporočili. Med razlogi so navedli toplejše vreme in konec kolektivnih dopustov v nekaj podjetjih, ki so med večjimi porabniki.

LJUBLJANA - V ZD Ljubljana poudarjajo, da v ambulantah družinskih zdravnikov, kjer so komunikacijo prek elektronske pošte že nadomestili z novim spletnim portalom, ostaja možnost telefonskih klicev, prav tako portal ne nadomešča osebne obravnave. V Zvezi društev upokojencev Slovenije so bili v torek namreč kritični do uvedbe portala, saj da elektronsko komunikacijo obvlada le 15 odstotkov starejših. Strokovna direktorica ZD Ljubljana Tea Stegne Ignjatovič poudarja, da imajo dobre izkušnje z uporabo portala tudi med starejšimi pacienti. Spomnila je, da se je v času epidemije covida-19 število telefonskih klicev in elektronskih sporočil v ambulantah povečalo tudi za 100 odstotkov. Dostopnost do zdravnikov so tako želeli izboljšati z administrativno razbremenitvijo ambulant, kar je eden izmed ciljev portala.

LJUBLJANA - Kandidaturo za predsednika republike je danes najavil neodvisen kandidat Boris Žulj. Kot je povedal, je politično aktiven od leta 2012 kot organizator in aktivist v protestih ter kot soustanovitelj stranke Solidarnost. Kandidira zato, ker nihče od trenutnih kandidatov ne izpolnjuje njegovih pričakovanj glede opravljanja predsedniške funkcije. Žulj je 58-letni Ljubljančan, ki je sicer delal v mednarodnem in domačem transportu, zadnjih šest let pa dela v zasebnem varovanju. Kandidira kot neodvisen kandidat brez programa, saj predsednik po njegovih besedah ni politična stranka.

BREŽICE - V Brežicah sta kandidaturo za župana na skorajšnjih županskih volitvah že potrdila tako aktualni župan Ivan Molan kot njegov tekmec iz prejšnjih lokalnih volitev Igor Zorčič. Molan, ki je župan Brežic že peti mandat, pravi, da kandidira, ker imajo v občini še veliko izzivov in projektov. Na volitvah bo s podpisi občanov kandidiral kot neodvisni kandidat, bo pa, kot pravi, vesel tudi podpore katere od političnih strank. Zorčič, sicer predsednik DZ v prejšnjem sklicu parlamenta, o podrobnostih kandidature še ne želi podrobneje govoriti in jo bo predstavil do začetka volilne kampanje. So pa prvi odzivi pozitivni, pravi.

LJUBLJANA - Skupina Petrol je v prvem polletju ob povečani količinski prodaji goriv in derivatov ter splošni rasti cen energentov ustvarila 4,2 milijarde evrov prihodkov od prodaje, kar je 126 odstotkov več kot v enakem obdobju lani in tudi krepko nad načrtovanimi za to obdobje. Kljub temu pa je zaradi regulacije cen goriv beležila 1,3 milijona evrov izgube. Član uprave Matija Bitenc upa na dogovor z državo tako glede nadomestila škode v spomladanski regulaciji cen goriv kot glede mehanizma nadomestila zaradi prihajajoče regulacije cen elektrike in plina. Zaradi negotovosti je pod drobnogledom bonitetna ocena, je opozoril. Na gospodarskem ministrstvu so za STA povedali, da vlada odločitve o primernem nadomestilu trgovcem še ni sprejela.

LJUBLJANA - Institut informacijskih znanosti (IZUM) je 51 kandidatom za vpis na ukrajinske univerze v Mariboru omogočil in izpeljal opravljanje sprejemnih testov v avgustovskem roku. Po navedbah ministrstva za izobraževanje, znanost in šport je izvedba opravljanja testov odziv na prošnjo ukrajinskega ministra za izobraževanje. Pri izvedbi opravljanja sprejemnih testov je sodelovalo ukrajinsko ministrstvo za izobraževanje in veleposlaništvo Ukrajine v Sloveniji.

LJUBLJANA - V predsedniški palači je dopoldne potekala slovesnost, s katero so obeležili 150-letnico rojstva arhitekta Jožeta Plečnika in počastili Plečnikovo leto 2022. Na slovesnosti so predsedniku republike Borutu Pahorju tudi izročili veliko nagrado Jožeta Plečnika 2022, ki jo podeljuje Uprava Praškega gradu.

lem/ans/ako/da/lem
© STA, 2022