Pregled - šport do 12. ure

Ljubljana, 25. avgusta - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu do 12. ure.

BILBAO - Po tem, ko je peto etapo kolesarske dirke po Franciji v sredo dodobra premešala skupina ubežnikov in je Francoz Rudy Molard odvzel rdečo majico vodilnega slovenskemu šampionu Primožu Rogliču, je danes pred kolesarji prva prava gorska etapa, ki bo že prvi pokazatelj moči med glavnimi favoriti. Etapa od Bilbaa z zaključnim vzponom Ascension al Pico Jano na San Miguel de Aguayo je dolga 181,2 km. Kolesarje pa med drugim čaka najprej vzpon druge kategorije na Puerto de Alisas, dolg 8,7 kilometra in s povprečnim naklonom 5,8 odstotka. Zares bo šlo v zadnji tretjini. Najprej bo na vrsti 6,8 km dolg prvokategorni vzpon na Collado de Brenes in prav na koncu še 12,6 km dolg sklepni vzpon prve kategorije do cilja, ki ima povprečni naklon 6,55 odstotka.

LJUBLJANA - Nogometaši Maribora bodo danes ob 19. uri začeli povratno tekmo zadnjega kroga kvalifikacij konferenčne lige. Izbranci Damirja Krznarja bodo gostovali v Cluju, kjer bodo iskali pot v skupinski del tega tekmovanja. Dvoboj je povsem odprt, saj se je prva tekma v Ljudskem vrtu končala z 0:0. Samo preboj v konferenčno ligo klubu prinese 2,94 milijona evrov, zmaga v skupinskem delu pomeni 500.000 evrov, neodločen izid pa 166.000 evrov. Za slovenske razmere torej niti finančni vidik ni zanemarljiv, bo pa naloga vse prej kot lahka, nenazadnje ima Cluj po Transfermarktu skoraj štirikrat bolj vredno ekipo od mariborske.

CELJE - Točno teden dni pred začetkom 41. evropskega prvenstva slovenske košarkarje v Celju čaka prva tekma drugega dela kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2023. Ob 20.30 se bodo pomerili z Estonijo. Prvič v zgodovini moderne košarke imajo evropske reprezentance tik pred najpomembnejšim celinskim tekmovanjem obveznosti v kvalifikacijah za naslednje veliko prvenstvo. Sistem tekmovanja Mednarodne košarkarske zveze je še toliko bolj nerazumljiv, če vemo, da reprezentance v ostalih kvalifikacijskih terminih igrajo brez svojih najboljših igralcev, ki nastopajo za klube v ligi NBA ali evroligi. Slovenija želi nov sistem obrniti sebi v prid ter v najmočnejši zasedbi dobiti obe prihajajoči tekmi ter narediti velik korak k uvrstitvi na svetovno prvenstvo 2023 v Aziji. V nedeljo jo v Münchnu čaka še Nemčija. Slovenija in Estonija sta doslej odigrali štiri tekme. Vse med letoma 1993 in 1995, na vseh štirih pa je zmago slavila Slovenija.

ag/lr/zzb/ag
© STA, 2022