Pregled - Slovenija, 24. 8. (sreda)

Ljubljana, 24. avgusta - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v sredo, 24. avgusta.

LJUBLJANA - Vlada je po seznanitvi s poslovanjem zdravstvenih zavodov, stanjem čakalnih dob, dostopnostjo do primarne ravni zdravstvene dejavnosti in zdravstvenim stanjem prebivalstva ugotovila "obstoj resnih motenj, ki ogrožajo stabilnost zdravstvenega sistema". Te motnje so negativno finančno poslovanje javnih zdravstvenih zavodov, dolge čakalne dobe, poslabšanje dostopnosti do primarne ravni zdravstvene dejavnosti, poslabšanje duševnega zdravja prebivalstva in padec števila novoodkritih rakavih obolenj kot posledica epidemije covida-19. Vse to je podlaga, da vlada določi vsebino programa storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja.

BRDO PRI KRANJU - Predsednik vlade Robert Golob ter minister za izobraževanje, znanost in šport Igor Papič sta na tradicionalni konferenci ravnateljev slovenskih vzgojno-izobraževalnih zavodov na Brdu pri Kranju izpostavila, da se novo šolsko leto začenja na konvencionalen način, v šolah in brez mask. Dotaknila pa sta se tudi drugih aktualnih tem v šolstvu. Posebno pozornost so sicer namenili vprašanju vzgoje in izobraževanje za trajnostni razvoj, ki so mu posvetili tudi okroglo mizo. Kot je na njej poudaril Golob, je trajnostni razvoj tema, ki jo je v izobraževalnem sistemu treba postaviti na prvo mesto.

LJUBLJANA - V Zvezi društev upokojencev Slovenije podpirajo začasno zaustavitev vseh aktivnosti v povezavi z izvedbo izobraževanj za osebe, stare 55 let ali več na področju digitalnih kompetenc. Zadeva je bila narobe zastavljena, potrebne so tudi spremembe zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, so opozorili na novinarski konferenci. Po besedah predsednika zveze Janeza Sušnika so že v času prejšnje vlade opozarjali, da je 5000 razpisanih mest za izobraževanja zelo malo glede na celotno populacijo več kot 700.000 ljudi. Sušnik je opozoril tudi na diskriminiranje tistih starejših, ki dejansko potrebujejo izobraževanja s področja digitalnih kompetenc.

LJUBLJANA - Premier Robert Golob je čestital Ukrajini za dan neodvisnosti. V čestitki je poudaril, da ji Slovenija v tej neizzvani vojni stoji ob strani in da je njena predana partnerica na poti okrevanja, je vlada sporočila na Twitterju. Ukrajini so čestitali in izrazili podporo Slovenije tudi na zunanjem ministrstvu.

ALPBACH - Zunanja ministrica Tanja Fajon se je udeležila Evropskega foruma Alpbach v Avstriji. Na panelni razpravi o geopolitičnem prebujenju EU je povedala, da ni naklonjena omejevanju turističnih vizumov za ruske državljane v okviru sankcij EU proti Rusiji zaradi agresije na Ukrajino. Morebitne vizumske omejitve bi po njenem mnenju preprečile odhod iz države tudi ljudem, ki nasprotujejo politiki ruskega predsednika Vladimirja Putina in želijo zapustiti Rusijo.

LJUBLJANA - Slovenija bi ob odstopu od pogodbe o nakupu 45 nemških bojnih vozil boxer morala plačati okoli 70 milijonov evrov pogodbenih stroškov, je poročal portal Necenzurirano. Obrambno ministrstvo je za STA odgovorilo, da stroškov odstopa od pogodbe še ne morejo podati, poslanec Levice Miha Kordiš pa že poziva vlado, naj od nakupa odstopi.

LJUBLJANA - Državna revizijska komisija je v celoti razveljavila postopek oddaje javnega naročila za skupno nabavo zdravil na recept, ki ga je v imenu 14 lekarn marca objavila Lekarniška zbornica Slovenije. To je sicer že tretji razveljavljeni razpis lekarniške zbornice za skupno dobavo zdravil.

SOLKAN - Hidroelektrarna Solkan je v luči neugodne hidrologije na Soči ob 8. uri spet zaustavila obratovanje, je razvidno iz objave na spletni strani družbe Soške elektrarne Nova Gorica. Gre že za tretjo zaustavitev v tem poletju. Kot so navedli v upravljalcu, bodo obratovanje agregatov elektrarne prilagajali razpoložljivemu pretoku reke Soče.

LJUBLJANA - V torek so v Sloveniji ob 728 PCR-testih in 5302 hitrih antigenskih testih potrdili 1592 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v torek zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 82 bolnikov, na intenzivni negi pa 12. Umrli so štirje bolniki s potrjeno koronavirusno okužbo.

LJUBLJANA - Vodstvo Radiotelevizije Slovenije (RTVS) je sporočilo aktiva novinarjev informativnega programa Televizije Slovenija (TVS), v katerem so direktorju TVS Urošu Urbaniji očitali pritiske na zaposlene, označilo za neutemeljene. Sporočilo aktiva so prebrali v TV Dnevniku, kar je generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough označil kot neprimerno. V Koordinaciji novinarskih sindikatov RTVS in Sindikatu novinarjev TVS pa so na Graha Whatmougha naslovili poziv, da začne postopek razrešitve direktorja TVS Uroša Urbanije.

LJUBLJANA - S pisnim izpitom iz maternega jezika se je na srednjih šolah in drugih izobraževalnih organizacijah začel jesenski rok splošne in poklicne mature. K splošni maturi se je prijavilo 1285 kandidatov, ki bodo opravljali izpite iz 32 predmetov, poklicno maturo bo opravljalo 2312 kandidatov. Ustni izpiti bodo potekali do 3. septembra.

ako/lem/lte/tzu/mo/sag/da/ako
© STA, 2022