Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 24. avgusta - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

KIJEV - V Ukrajini obeležujejo 31. dan neodvisnosti, potem ko se je država leta 1991 osamosvojila od nekdanje Sovjetske zveze. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ob tem v luči ruske invazije v svojem nagovoru obljubil, da se bodo borili do konca in ne bodo popuščali. Danes mineva natanko pol leta, odkar je Rusija začela invazijo na Ukrajino. Praznovanj ne bo, se pa z vsega sveta vrstijo čestitke in izrazi podpore.

BRUSELJ - Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je v video poslanici ob današnjem dnevu neodvisnosti Ukrajine pohvalil ukrajinsko vojsko. Izkazal je spoštovanje vsem, ki so v vojni umrli ali bili ranjeni, ter vsem Ukrajincem, ki se borijo za svojo državo. Ob tem je ocenil, da se bo vojna v Ukrajini najverjetneje končala za pogajalsko mizo.

NEW YORK - Rusija je v torek sklicala zasedanje Varnostnega sveta Združenih narodov, da bi preučili nevarnosti, ki jih obstreljevanja bližnje okolice in vojaška prisotnost predstavljata za ukrajinsko jedrsko elektrarno v Zaporožju. Na zasedanju sta si Rusija in Ukrajina predvsem izmenjali obtožbe o tem, kdo dejansko ogroža elektrarno. Pri ZN so medtem obe strani pozvali, naj se dogovorita o demilitarizaciji nuklearke.

OTTAWA - Nemški kancler Olaf Scholz in kanadski premier Justin Trudeau sta v torek na Novi Fundlandiji podpisala dogovor o zelenem vodiku. Nemčija in Kanada želita dati zagon gospodarstvu, ki bi temeljilo na zelenem vodiku, in do leta 2030 vzpostaviti čezatlantsko dobavno verigo za vodik. Kanada sicer načrtuje, da bi vodik izvažala na širši evropski trg, pa tudi v Azijo. Nemčija si želi biti med njenimi prvimi strankami.

TOKIO - Japonska razmišlja o gradnji jedrskih reaktorjev nove generacije, je povedal japonski premier Fumio Kishida. Ob tem premleva tudi vključitev več jedrskih elektrarn v omrežje in podaljšanje življenjske dobe reaktorjev, če bo varnost to dopuščala, je pojasnil na srečanju na temo energetske politike. Japonska vlada o povratku k jedrski energiji razmišlja predvsem v luči občutnega skoka stroškov uvoza električne energije.

WASHINGTON - Ameriški predsednik Joe Biden je ukazal zračne napade na vzhodno Sirijo. Tarča so bili bunkerji, ki jih militantne skupine, povezane z iransko Islamsko revolucionarno gardo, uporabljajo za skladiščenje streliva in logistiko. V napadih naj ne bi bilo žrtev.

ATLANTA - Dva policista v ameriški zvezni državi Georgia ne bosta obtožena zaradi streljanja na temnopoltega Raysharda Brooksa, ki je bil ubit leta 2020. Do Brooksove smrti je prišlo manj kot mesec dni po umoru Georgea Floyda, ki je podžgal proteste proti policijski brutalnosti in rasni diskriminaciji po vsej državi.

BANGKOK - Tajsko ustavno sodišče je začasno odstavilo predsednika vlade Prayuta Chan-O-Chaja. S to potezo se je odzvalo na peticijo opozicijskih strank, ki so zahtevale, da se pri njegovem mandatu upošteva tudi čas, ko je leta 2014 na oblast prišel z vojaškim udarom. S tem bi se mu že iztekel njegov osemletni mandat. Režim hunte je vodil pet let in po državnozborskih volitvah leta 2019 še naprej opravljal funkcijo premierja.

PEKING - Jesensko žetev na Kitajskem, kjer so zabeležili najbolj vroče poletje v zgodovini, močno ogrožajo visoke temperature in suša, opozarjajo kitajske oblasti in pozivajo k ukrepom za zaščito pridelka. Posebej slabo jo je odnesel jug države. Kitajska je predvsem glede riža, pšenice in koruze skoraj popolnoma samooskrbna, zmanjšan pridelek pa bi za najbolj poseljeno državo pomenil povečane potrebe po uvozu živil.

LONDON - Britanska sindikalna konfederacija TUC ob naraščajoči inflaciji in padanju realnih plač vlado poziva k zvišanju minimalne urne postavke z 9,5 funta (11,29 evra) na 15 funtov (17,83 evra), in sicer čim prej. Osrednji sindikati so zaradi zaostrenih razmer na Otoku aktivni že vse poletje, posebej v industriji. Sledijo si tudi stavke. Delavci v številnih panogah so zaradi nastalih razmer na nogah.

SARAJEVO - Stopnja davka na dodano vrednost na osnovna živila, hrano, otroško opremo ter semenski in sadjarski material v Bosni in Hercegovini bo začasno znašala nič odstotkov. DDV na luksuzne izdelke bo znašal 22 odstotkov, ostali izdelki in storitve pa bodo ohranili dosedanjo, 17-odstotno stopnjo DDV. Inflacija v BiH je najvišja v regiji, cene življenjskih potrebščin so se po podatkih državnega zavoda za statistiko junija na letni ravni dvignile za 15,8 odstotka.

ANTWERPEN - V Antwerpnu na vzhodu Belgije je v torek prvič poskusno poletel brezpilotni letalnik za prevoz vzorcev človeškega tkiva, urina in krvi iz ene bolnišnice v drugo. Gre za prvi primer tovrstnega transporta v Evropi, s čimer bi lahko prihranili dragoceni čas med pripravami na operacije.

BEOGRAD - Srbski policisti so na meji s Hrvaško ujeli 68-letnega moškega pri tihotapljenju 78 kilogramov črnih tartufov. Tržna vrednost črnega tartufa je v tem delu sezone okoli 350 evrov za kilogram. Osumljeni moški bi z zaplenjeno količino lahko zaslužil do 27.000 evrov, s prodajo restavracijam pa tudi nekajkrat več.

lkr/lkr
© STA, 2022