Pregled - šport do 12. ure

Ljubljana, 24. avgusta - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu do 12. ure.

LJUBLJANA - V družbi United Media, v okviru katere posluje program Sportklub, pozdravljajo pobudo za pripravo novega seznama pomembnejših športnih dogodkov za televizijski prenos. Zagotavljajo, da so že doslej naredili vse, da bi bili programi Sportkluba pod enakimi pogoji na voljo vsem operaterjem, a so vsi z izjemo Telemacha sklenitev pogodbe zavrnili. Ponudba United Media operaterjem je sicer še vedno na mizi. V United Media so sicer spomnili, da so že pred več leti kupili pravice za prenose kvalifikacijskih tekem za svetovno košarkarsko prvenstvo, da imajo nekatere pravice plačane že za več let vnaprej in z njimi razpolagajo skladno z obstoječim zakonom. Morebitne spremembe zakonodaje in nove določbe pri tem po njihovem ne morejo imeti retroaktivnega učinka. Za nazaj bi ostali medijski ponudniki lahko kvečjemu odkupili pravice.

KOPER - Slovenski nogometaš Žan Žužek, donedavni član Kopra, bo tudi uradno kariero nadaljeval v italijanski drugi ligi pri Bariju, je klub z juga Italije sporočil na uradni spletni strani. Petindvajsetletni osrednji branilec je z Barijem sklenil pogodbo do konca sezone 2024/25.

BILBAO - Kolesarji na španski Vuleti bodo danes tekmovali v peti etapi. Potem ko si je v torek z etapno zmago privozil rdečo majico vodilnega, bo slovenski kolesarski zvezdnik Primož Roglič danes prvič na letošnji izvedbi španske dirke branil skupno prvo mesto. Skupno ima Roglič pred današnjim nadaljevanjem dirke v Baskiji 13 sekund naskoka pred moštvenim sotekmovalcem Američanom Seppom Kussom, tretji je Britanec Ethan Hayter iz ekipe Ineos Grenadiers, ki zaostaja 26 sekund. Drugi slovenski udeleženec Vuelte Jan Polanc je 39. z minuto in 21 sekundami zaostanka. Danes udeležence Vuelte čaka še ena podobno zahtevna etapa kot včeraj. Prevoziti bodo morali 187 km med Irunom in Bilbaom, etapa pa ima tudi pet vzponov.

CHAMONIX - Z današnjo preizkušnjo v ekipnem krosu se bo začelo svetovno prvenstvo v gorskem kolesarstvu. V francoskem Les Getsu bodo nastopili tudi slovenski tekmovalci. Najbolj izpostavljeno ime je znova Monika Hrastnik, ki meri na visoko uvrstitev v sobotnem spustu. Pri moških bo med člani nastopila četverica. V nedeljo bosta na sporedu še preizkušnji v olimpijskem krosu. Tam bosta nastopila Tanja Žakelj v ženski in Rok Naglič v moški članski konkurenci. Naglič bo tekmoval tudi v petek v sprinterskem oz. kratkem krosu. Na startu bo tudi nekaj slovenskih predstavnikov v mlajših kategorijah.

GRADEC - Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca bo drevi ob 20.25 v Gradcu igrala tekmo drugega kroga kvalifikacij za evropsko prvenstvo prihodnje leto. Tudi tokrat bo tekmec Avstrija, ki so jo Slovenke v Mariboru ugnale s 3:0 v nizih. V slovenskem taboru opozarjajo, da kljub prepričljivi zmagi reprezentanco v Gradcu čaka precej težja naloga. V skupini z Azerbajdžanom in Gruzijo so Avstrijke neposredne tekmice Slovenk v boju za prvi dve mesti, ki vodita na EP, ki bo prihodnje leto v Belgiji, Italiji, Estoniji in Nemčiji. Po prvem krogu kvalifikacij Slovenke zasedajo prvo mesto v skupini D.

am/uk/zza/alz/tb/ag/am
© STA, 2022