Pregled - šport, 23. 8. (torek)

Ljubljana, 23. avgusta - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v torek, 23. avgusta.

SAN SEBASTIAN - Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo Visma) je zmagovalec četrte etape dirke po Španiji od Vitoria-Gasteiza do Laguardie, dolge 152 km. Z zmago pa je tudi prevzel skupno vodstvo na dirki. Roglič si je zmago zagotovil s silovitim sprintom na zadnjem vzponu na Laguardio, ko je strl vse tekmece, predvsem Danca Madsa Pedersena (Trek Segafredo). Že pred tem je trikratni zmagovalec Vuelte vodil skupino, ki je narekovala ritem na zadnjih 20 kilometrih, v katerih so se kolesarji povzpeli še na najtežji vzpon dneva na Puerto de Herrero. Roglič je bil že tam prvi pred Francozom Julianom Alaphilippom in dobil tri bonifikacijske sekunde. V etapi je tretje mesto za Rogličem in Pedersenom osvojil Mas. Skupno pa ima zdaj Roglič na prvem mestu 13 sekund naskoka pred moštvenim sotekmovalcem Američanom Seppom Kussom, tretji je Britanec Ethan Hayter (Ineos Grenadiers), ki zaostaja 26 sekund. Drugi slovenski udeleženec Vuelte Jan Polanc (UAE Team Emirates) je etapo končal na 55. mestu s 35 sekundami zaostanka. Skupno je 39. (+ 1:21).

KARLSRUHE - Slovenska atletinja Tina Šutej je na mednarodnem mitingu v nemškem Jockgrimu pri Karlsruheju zmagala v skoku s palico. Preskočila je 471 cm in za 10 cm ugnala tudi aktualno evropsko prvakinjo Finko Wilmo Murto. V dvoboju nosilk kolajn z evropskega prvenstva v Münchnu je bila Šutejeva prepričljivo boljša od Finke, ki je na EP presenetila z dosežkom 485 cm. Ljubljančanka je vse višine do 471 zmogla v prvem poskusu, to višino pa v drugem. Za Ljubljančanko je razveseljiv tudi podatek, da poškodba roke tik pred finalom EP in na kateri je sicer prejela devet šivov, očitno ni tako huda, saj lahko nastopa.

LJUBLJANA - Slovenski odbojkarji so danes v generalki pred petkovim začetkom svetovnega prvenstva v Ljubljani in na Poljskem premagali Iran s 3:0 (20, 25, 28). Že v petek bo šlo v Stožicah zares, ko se bo Slovenija pomerila s Kamerunom. Slovenci so v pripravah na domače SP v petek ugnali Egipt, nato v soboto na težki tekmi Turke, v generalki za SP pa še Iran, ki je Slovenijo premagal v ligi narodov. Ob zmagi je pomembno tudi dejstvo, da so slovenski odbojkarji v ključnih trenutkih vseh treh nizov zaigrali zelo zbrano in jih dobili. Enako pomembno je, da so navijači že pokazali, da bodo imeli odbojkarji v Ljubljani tudi močno podporo s tribun.

NIKOZIJA - Nogometaši ciprskega Apoela s slovenskim vratarjem Vidom Belcem so na povratni tekmi 4. kroga kvalifikacij za konferenčno ligo premagali švedski Djurgarden s 3:2 (2:0). Vseeno se poslavljajo od tega tekmovanja, saj so Švedi prvo tekmo doma dobili s 3:0.

LJUBLJANA - Maccabi Haifa, Benfica Lizbona in Viktoria Plzen so prve tri ekipe, ki so si nastop v ligi prvakov 2022/23 priigrale preko kvalifikacij. Najbolj napeto je bilo v Beogradu, kjer je pri Crveni zvezdi gostoval Maccabi iz Haife. Pred 50.000 gledalci na Marakani so Srbi lovili gol zaostanka (2:3) s prve tekme, na koncu pa je izid 2:2 (2:1) pomenil napredovanje Izraelcev. Benfica je še drugič ugnala kijevski Dinamo, Čehi so bili boljši od Karabaha iz Azerbajdžana.

NEW YORK - Slovenska teniška igralka Dalila Jakupović je izpadla v prvem krogu kvalifikacij za odprto prvenstvo ZDA v New Yorku. Pri poskusu preboja v glavni žreb zadnjega turnirja za grand slam v sezoni je bila boljša domačinka Valerie Glozman s 6:3, 7:6 (6). Jakupovićeva je bila edina slovenska predstavnica v kvalifikacijah New Yorka.

LJUBLJANA - Slovenske odbojkarje le še trije dnevi ločijo do začetka svetovnega prvenstva v Sloveniji in na Poljskem. Predsednik Odbojkarske zveze Slovenije (OZS) Metod Ropret je na današnji skupni novinarski konferenci z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem dejal, da je vse nared za velik športni dogodek tako po organizacijski kot tekmovalni plati. "V primerjavi z evropskim prvenstvom 2019 smo imeli na voljo precej manj časa za organizacijo tako velikega in zahtevnega dogodka, a je naša ekipa šestih oseb na OZS znova izjemno opravila svoje delo in sem nanjo zelo ponosen. A najbolj pomembno je, da se pripravljenost naših odbojkarjev vzpenja, kar sta dokazali nedavni pripravljalni tekmi proti Egiptu in Turčiji v Mariboru. Upam, da bo tako tudi na današnji tekmi z Iranom v Ljubljani," je na današnji novinarski konferenci uvodoma dejal prvi mož slovenske odbojkarske zveze. Proračun svetovnega prvenstva v Sloveniji bo okvirno znašal pod petimi milijoni evrov, kar je v primerjavi s predvidenimi stroški turnirja v Rusiji v višini 38 milijonov evrov za skoraj desetkrat nižji znesek.

GRANBY - Najboljša slovenska teniška igralka Kaja Juvan je na turnirju WTA v kanadskem Granbyju tako kot Tamara Zidanšek nastope končala že v prvem krogu. Sedmo nosilko turnirja z nagradnim skladom 251.750 ameriških dolarjev je izločila 17-letna domačinka Cadence Brace, sicer šele 646. igralka na svetovni lestvici. Braceova je bila od najboljše Slovenke, 70. igralke sveta, v prvem krogu pripravljalnega turnirja na zadnji grand slam sezone v New Yorku po uri in 33 minutah igre boljša s 7:5 in 6:3.

tb/ag/ad/zza/alz/ag
© STA, 2022