Pregled - Slovenija, 23. 8. (torek)

Ljubljana, 23. avgusta - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v torek, 23. avgusta.

LJUBLJANA - Na ministrstvu za zdravje jih septembra čaka več izzivov. Kot je napovedal minister Danijel Bešič Loredan, se bodo med drugim glede odprtih vprašanj srečali s sindikati. Pripravljajo tudi pravno podlago za ustrezno porabo sredstev, ki ostajajo na računih zasebnih zdravstvenih zavarovalnic, v začetku meseca pa se bo prvič sestal strateški svet.

LJUBLJANA - Vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana ne uživa več podpore ministrstva za zdravje. Po mnenju ministra Danijela Bešiča Loredana bi generalni direktor osrednje slovenske bolnišnice Jože Golobič moral takoj odstopiti in prevzeti odgovornost. Med glavnimi očitki vodstvu so slabi poslovni rezultati in številni zamujeni roki.

LJUBLJANA - DZ je soglasno sprejel zakon o nujnem ukrepu na področju davka na dodano vrednost (DDV) za omilitev dviga cen energentov, po katerem bo od 1. septembra 2022 do 31. maja 2023 DDV na dobavo elektrike, zemeljskega plina, lesa za kurjavo ter na daljinsko ogrevanje za vse uporabnike znižan z 22 odstotkov na 9,5 odstotka. Pri tem mora vlada za to obdobje zagotoviti regulacijo cen energentov, za katere bo veljala regulacija cen na 1. september 2022. To trenutno velja za elektriko in plin.

LJUBLJANA - Nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH) je za novega predsednika uprave družbe soglasno imenoval Žigo Debeljaka. Funkcijo bo nastopil 1. septembra, po izteku mandata dosedanjega prvega moža Janeza Žlaka, ki se je s tega položaja predčasno sporazumno umaknil. Iz uprave SDH konec meseca sporazumno odhaja član Peter Drobež, v njej pa ostaja Janez Tomšič. Tretji član uprave trenutno ni predviden.

LJUBLJANA - Vladna služba za digitalno preobrazbo od Slovenskega regionalno razvojnega sklada zahteva takojšnjo začasno ustavitev vseh aktivnosti v povezavi z izvedbo izobraževanj na področju digitalnih kompetenc, ki so za starejše od 55 let pogoj za unovčitev digitalnega bona. Ugotovili so namreč, da prihaja do številnih nepravilnosti. Več starejših se je v tem času obrnilo tudi na varuha.

LJUBLJANA - Predsednik republike Borut Pahor je ob evropskem dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov na žalni slovesnosti na Kongresnem trgu položil venec k Spomeniku vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam. Ob tem je poudaril, da je EU posebej odgovorna za spoštovanje demokracije, človekovih pravic in načel pravne države. Poslanci DZ pa so se spominu na žrtve totalitarnih in avtoritarnih režimov poklonili z minuto molka. Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je opozorila, da nas vojna v Ukrajini opominja, da se iz preteklosti nismo veliko naučili.

LJUBLJANA/KIJEV - Predsednik republike Borut Pahor je na virtualnem vrhu Krimske platforme v video nagovoru ponovno potrdil neomajno podporo Slovenije suverenosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine. Rusijo je pozval, naj takoj in brezpogojno umakne svoje sile in vojaško opremo s celotnega ozemlja Ukrajine. Izpostavil je vpliv vojne na varnost v Evropi, še posebej na Zahodnem Balkanu, in poudaril nujnost širitve EU. Ob tem je pozdravil nedavno odločitev Evropskega sveta, da Ukrajini in Moldaviji podeli status kandidatke, in izrazil željo, da se ta status podeli tudi BiH.

BRUSELJ - Skoraj polovico Evrope ogroža suša, opozarja poročilo, ki ga je v ponedeljek objavilo Skupno raziskovalno središče (JRC), znanstvena služba Evropske komisije. Med najhuje prizadetimi državami oziroma regijami, kjer bo suša znatno zmanjšala letino poljščin, poročilo omenja tudi Slovenijo.

LJUBLJANA - Na razpis za generalnega državnega odvetnika je v roku prispelo sedem prijav, so za STA potrdili na ministrstvu za pravosodje. Resorna ministrica Dominika Švarc Pipan bo obravnavala vse kandidature in po opravljenem razgovoru z njimi svojo izbiro predložila komisiji za presojo ustreznosti kandidatov, nakar ustreznega kandidata imenuje vlada.

LJUBLJANA - Stanovanjski sklad RS, ki je bil uspešen pri pridobivanju nepovratnih sredstev okoljskega ministrstva in posojila Razvojne banke Sveta Evrope v skupni vrednosti 108,25 milijona evrov, namerava do leta 2026 zgraditi 1244 javnih najemnih stanovanj po vsej državi. Od tega bo 164 oskrbovanih stanovanj za starejše, je povedal direktor sklada Črtomir Remec.

LJUBLJANA - Zaupanje slovenskih potrošnikov je avgusta ostalo na najnižji ravni po začetku epidemije covida-19. Vrednost kazalnika je po podatkih statistikov ostala na julijski ravni, od dolgoletnega povprečja pa je bila za 17 odstotnih točk nižja. V medletni primerjavi je bila vrednost kazalnika nižja za 19 odstotnih točk.

LJUBLJANA - V DNS so kritični do zadnjih potez direktorja TV Slovenija Uroša Urbanije. Po njihovem mnenju je Urbanija urednici in voditelju TV Dnevnika, Vesni Pfeiffer in Sašu Krajncu, posredno grozil mimo disciplinskih postopkov, ker da se zaveda, da nima pravno vzdržnih argumentov. Gre za nedopustno neformalno obliko pritiska, s katero želi vodstvo podrediti novinarje in urednike, menijo. V aktivu informativnega programa pa zavračajo trditev, da urednica in voditelj nista sposobna hitrih odzivov, saj njihove izkušnje z njima in bogat arhiv dokazujejo nasprotno.

LJUBLJANA - Na srednjih šolah in drugih izobraževalnih organizacijah se v sredo začenja jesenski izpitni rok splošne in poklicne mature. Za obe je letos prijavljenih več kandidatov kot lani. K splošni 86 več, k poklicni pa 322 več kot lani za jesenski rok. Kandidate v sredo najprej čaka pisni izpit iz slovenščine ali italijanščine ali madžarščine.

LJUBLJANA - Centri za socialno delo bodo v naslednjih dneh strankam poslali 32.495 informativnih izračunov za letne pravice, med katerimi sta otroški dodatek in subvencija vrtca, in se iztečejo avgusta. Kot so sporočili z ministrstva za delo, je toliko izračunov prejšnji teden avtomatsko pripravil njihov informacijski sistem.

LJUBLJANA - V ponedeljek so v Sloveniji ob 932 PCR-testih in 7143 hitrih antigenskih testih potrdili 2280 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v ponedeljek zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 80 bolnikov, na intenzivni negi pa 12. Umrli so trije bolniki s potrjeno koronavirusno okužbo.

MARIBOR - Zbiranje podpisov za kandidaturo na predsedniških volitvah je začel še Šentiljčan Ivan Bolfek. Po poklicu varilec in ključavničar je v Mariboru in okolici znan kot t. i. general Štajerske varde. Kot je povedal danes v Mariboru, se na pot zbiranja 5000 podpisov odpravlja kot neodvisni kandidat, pri načrtih pa ga podpira "domorodna skupnost".

NOVO MESTO - V Novem mestu se je začel petdnevni festival pripovedovanja in kratke zgodbe Novo mesto short. Med festivalom bodo po pogovoru z nominiranci v petek zvečer razglasili nagrajenca za najboljšo kratkoprozno zbirko preteklega leta. Za nagrado novo mesto se potegujejo Kazimir Kolar, Tomaž Kosmač, Manka Kremenšek Križman in Franci Novak.

ako/maa/lte/mo/sag/gm/vi/da/ako
© STA, 2022