Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Pregled - svet, 23. 8. (torek)

Ljubljana, 23. avgusta - Pregled dogodkov v svetu v torek, 23. avgusta.

KIJEV - Ukrajina je gostila virtualni vrh Krimske platforme. Zahodni voditelji so potrdili, da nezakonite ruske priključitve Krima ne bodo nikoli priznali, Moskvo pa opozorili pred novimi aneksijami. EU bo Ukrajini v boju proti ruski invaziji pomagala in stala ob strani, dokler bo potrebno, je zagotovila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

MOSKVA - V Moskvi se je na pogrebu Darje Dugine, ubite hčere vplivnega ruskega ideologa in tesnega zaveznika ruskega predsednika Vladimirja Putina, zbralo več sto ljudi. Med njimi so bili tudi politiki, ki so jo označili za mučenico, katere smrt da mora spodbuditi ruske vojake v Ukrajini. Ruska obveščevalna služba FSB za napad obtožuje ukrajinsko varnostno službo, Kijev odgovornost zanika. Vrstijo se opozorila, da bi Moskva umor Dugine lahko uporabila kot izgovor za okrepitev ruskih napadov v Ukrajini.

KIJEV - Ukrajina in več članic EU, med njimi so sosednje države in baltske države, so z namenom krepitve regionalnega sodelovanja ustanovile t.i. Kijevsko pobudo. Kot je v ponedeljek zvečer sporočil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, je vzpostavljena oblika sodelovanja odprta tudi za druge države.

WASHINGTON - Ameriško veleposlaništvo v Ukrajini je opozorilo, da bi lahko Rusija v prihodnjih dneh napadala civilno infrastrukturo in vladne objekte v Ukrajini. Ob tem je pozvalo državljane ZDA, naj nemudoma zapustijo državo. Pred sredo, ko bo minilo šest mesecev od začetka vojne, so v Kijevu razglasili prepoved zbiranja, v Harkovu pa policijsko uro.

KIJEV - Ukrajina je obtožila Rusijo, da organizira nezakonite množične posvojitve ukrajinskih otrok z zasedenih območij v Ukrajini. Ukrajinsko zunanje ministrstvo je obtožilo Rusijo, da še naprej ugrablja otroke z ukrajinskega ozemlja in ureja, da jih ruski državljani nezakonito posvojijo. Tujcem v več mestih v Sibiriji so dali več kot tisoč otrok iz Mariupolja, ukrajinskega pristaniškega mesta, ki je pod nadzorom ruske vojske, so navedli v Kijevu.

BRATISLAVA - Slovaška bo v zameno za dobavo 30 oklepnih vozil BVP-1 sovjetske izdelave Ukrajini dobila 15 nemških tankov Leopard 2 A4. Slovaški obrambni minister Jaroslav Nad je v Bratislavi dejal, da bodo z nemškimi tanki pomembno okrepili bojno sposobnost slovaške vojske, obenem pa se bodo postopno rešili odvisnosti od Rusije, saj se bodo znebili stare sovjetske vojaške opreme.

BUDIMPEŠTA - Madžarska je odgovorila Evropski komisiji v zvezi z mehanizmom pogojevanja evropskih sredstev z vladavino prava, je sporočila madžarska pravosodna ministrica Judit Varga. Pojasnila je, da je Budimpešta predložila obsežen sveženj ukrepov, s katerimi odgovarja na vse pomisleke Bruslja. Ostajajo odprti za konstruktiven dialog, je dodala.

BRUSELJ - Skoraj polovico Evrope ogroža suša, opozarja poročilo, ki ga je v ponedeljek objavilo Skupno raziskovalno središče (JRC), znanstvena služba Evropske komisije. Med najhuje prizadetimi državami oziroma regijami, kjer bo suša znatno zmanjšala letino poljščin, poročilo omenja tudi Slovenijo.

VILNIUS - Litva bi lahko poiskala regionalno rešitev za prepoved izdajanja turističnih vizumov za ruske državljane, če se članice EU ne bodo uspele dogovoriti o sankcijah na ravni celotne povezave, je dejal litovski zunanji minister Gabrielius Landsbergis. Takšen dogovor bi lahko vključeval baltske države, Poljsko in Finsko.

MONTREAL - Nemški kancler Olaf Scholz in kanadski premier Justin Trudeau sta se v ponedeljek dogovorila za tesnejše sodelovanje med državama na področju gospodarstva in energetike ter obljubila nadaljnjo pomoč Ukrajini. Kot je po srečanju s Trudeaujem dejal Scholz, bo imela Kanada zelo pomembno vlogo pri razvoju zelenega vodika.

WASHINGTON - Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump je v ponedeljek zaprosil sodišče, naj imenuje neodvisnega strokovnjaka za pregled dokumentov, ki jih je zvezna policija FBI v začetku meseca zasegla med preiskavo njegovega posestva na Floridi. Ta naj bi odločil, če lahko nekateri izmed dokumentov ostanejo zaupni, in torej ne bi postali del preiskave.

DALLAS - Močno deževje in poplave so v ponedeljek prizadele mesto Dallas v ameriški zvezni državi Teksas, z obilnimi padavinami pa se spopadajo tudi v zveznih državah Louisiana, Arkansas in Nova Mehika. Ameriški meteorologi so že pretekli konec tedna izdali opozorila pred poplavami za več kot 13 milijonov ljudi na jugu in jugozahodu države.

ZAGREB - Prizivno sodišče v Beogradu je v ponedeljek potrdilo obtožnico srbskega tožilstva proti štirim pripadnikom hrvaške vojske zaradi domnevnega vojnega zločina nad srbskimi civilisti v vojaški operaciji Nevihta. Zagreb obtožnico razume kot politično motiviran proces, ki bi bil lahko po besedah pravosodnega ministra Ivana Malenice tudi razlog za blokado Srbije na poti v EU.

NEW YORK - Prvi mož proizvajalca električnih avtomobilov Tesla Elon Musk je s ciljem izogniti se dogovorjenemu 44 milijarde dolarjev težkemu prevzemu družbenega omrežja Twitter sprožil nove ukrepe. V upanju, da bi prišel do dokumentov, ki bi mu to omogočili, je glede na v ponedeljek objavljene zapise, sprožil sodni poziv za vrsto informacij od nekdanjega šefa Twitterja Jacka Dorseyja.

BUENOS AIRES - V sojenju zaradi obtožb korupcije je argentinski državni tožilec v ponedeljek za nekdanjo predsednico in sedanjo podpredsednico Cristino Kirchner zahteval obsodbo na dvanajst let zapora in dosmrtno prepoved opravljanja javnih funkcij. Obtožbe 69-letno Kirchnerjevo bremenijo, da je prijatelju in poslovnežu brez razpisa zagotovila vrsto javnih naročil.

vb/vb
© STA, 2022