Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 23. avgusta - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Vodstvo UKC Ljubljana ne uživa več podpore ministrstva za zdravje. Po mnenju ministra Danijela Bešiča Loredana bi generalni direktor osrednje slovenske bolnišnice Jože Golobič moral takoj odstopiti in prevzeti odgovornost. Med glavnimi očitki vodstvu so slabi poslovni rezultati in številni zamujeni roki, je na novinarski konferenci poudaril minister. Kot je pojasnil, je zdaj na potezi svet zavoda. Z vsem je seznanjena tudi nova predsednica sveta bolnišnice Irma Gubanec. Minister meni, da bo v naslednjih 14 dneh narejena ustrezna poteza. Za zdaj imena, ki bi ga postavili na čelo ljubljanskega UKC, še nimajo.

LJUBLJANA - Vladna služba za digitalno preobrazbo od Slovenskega regionalno razvojnega sklada zahteva takojšnjo začasno ustavitev vseh aktivnosti v povezavi z izvedbo izobraževanj na področju digitalnih kompetenc, ki so za starejše od 55 let pogoj za unovčitev digitalnega bona. Ugotovili so namreč, da prihaja do številnih nepravilnosti. Več starejših se je v tem času obrnilo tudi na varuha.

LJUBLJANA - DZ na izredni seji obravnava predlog zakona, po katerem bi se v času prihodnje kurilne sezone stopnja DDV na elektriko, zemeljski plin, les za kurjavo in na daljinsko ogrevanje znižala z 22 na 9,5 odstotka. Na Gospodarski zbornici Slovenije od vlade pričakujejo tudi oblikovanje konkretnih ukrepov za razbremenitev gospodarstva v prihodnjem letu, ko naj bi se po napovedih zaostrila energetska draginja za poslovne uporabnike.

LJUBLJANA - Od ponedeljka bodo v lekarnah na voljo brezplačni testi za samotestiranje učencev in dijakov na koronavirus v novem šolskem letu. Testiranje bo prostovoljno in bo potekalo v domačem okolju, je na novinarski konferenci poudaril državni sekretar na ministrstvu za zdravje Tadej Ostrc. Sredstva za teste bodo zagotovili iz proračuna, učenci in dijaki pa bodo upravičeni do desetih brezplačnih testov na mesec.

LJUBLJANA - Stanovanjski sklad RS, ki je bil uspešen pri pridobivanju nepovratnih sredstev okoljskega ministrstva in posojila Razvojne banke Sveta Evrope v skupni vrednosti 108,25 milijona evrov, namerava do leta 2026 zgraditi 1244 javnih najemnih stanovanj po vsej državi. Od tega bo 164 oskrbovanih stanovanj za starejše, je povedal direktor sklada Črtomir Remec.

LJUBLJANA - Dnevna urednica oddaj Dnevnik in Odmevi Vesna Pfeiffer in voditelj informativnih oddaj Saša Krajnc zanikata očitke direktorja televizije Uroša Urbanije, da nista sposobna opravljati svojih nalog. Prepričana sta, da takšne žalitve in klevete ne smejo ostati neodgovorjene, zato se bosta o svojih možnostih pogovorila z odvetnikom. Do potez Urbanije so kritični tudi v Društvu novinarjev Slovenije, saj menijo, da je urednici in voditelju posredno grozil mimo disciplinskih postopkov, ker da se zaveda, da nima pravno vzdržnih argumentov. Gre za nedopustno neformalno obliko pritiska, s katero želi vodstvo podrediti novinarje in urednike, menijo.

LJUBLJANA - Zaupanje slovenskih potrošnikov je avgusta ostalo na najnižji ravni po začetku epidemije covida-19. Vrednost kazalnika je po podatkih statistikov ostala na julijski ravni, od dolgoletnega povprečja pa je bila za 17 odstotnih točk nižja. V medletni primerjavi je bila vrednost kazalnika nižja za 19 odstotnih točk.

NOVO MESTO - V Novem mestu se začenja petdnevni festival pripovedovanja in kratke zgodbe Novo mesto short. Med festivalom bodo po pogovoru z nominiranci v petek zvečer razglasili nagrajenca za najboljšo kratkoprozno zbirko preteklega leta. Za nagrado novo mesto se potegujejo Kazimir Kolar, Tomaž Kosmač, Manka Kremenšek Križman in Franci Novak.

mo/mo
© STA, 2022