Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 23. avgusta - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

WASHINGTON - Ameriško veleposlaništvo v Ukrajini je opozorilo, da bi lahko Rusija v prihodnjih dneh napadala civilno infrastrukturo in vladne objekte v Ukrajini. Ob tem je pozvalo državljane ZDA, naj nemudoma zapustijo državo. Pred sredo, ko bo minilo šest mesecev od začetka vojne, so v Kijevu razglasili prepoved zbiranja, v Harkovu pa policijsko uro.

WASHINGTON - Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump je v ponedeljek zaprosil sodišče, naj imenuje neodvisnega strokovnjaka za pregled dokumentov, ki jih je zvezna policija FBI v začetku meseca zasegla med preiskavo njegovega posestva na Floridi. Ta naj bi odločil, če lahko nekateri izmed dokumentov ostanejo zaupni, in torej ne bi postali del preiskave.

BUDIMPEŠTA - Madžarska je odgovorila Evropski komisiji v zvezi z mehanizmom pogojevanja evropskih sredstev z vladavino prava, je ponoči tvitnila madžarska pravosodna ministrica Judit Varga. Pojasnila je, da je Budimpešta predložila obsežen sveženj ukrepov, s katerimi odgovarja na vse pomisleke Bruslja. Ostajajo odprti za konstruktiven dialog, je dodala.

KIJEV - Ukrajina in več članic EU, med njimi so sosednje države in baltske države, so z namenom krepitve regionalnega sodelovanja ustanovile t.i. Kijevsko pobudo. Kot je v ponedeljek zvečer sporočil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, je vzpostavljena oblika sodelovanja odprta tudi za druge države.

LONDON - Število migrantov, ki so s čolni prečkali Rokavski preliv iz severne Francije v Veliko Britanijo, je v ponedeljek doseglo nov enodnevni rekord, je sporočila britanska vlada. Oblasti so v ponedeljek zabeležile 1295 prehodov, skupno pa je letos na ta način v Veliko Britanijo prispelo že 22.670 migrantov.

DALLAS - Močno deževje in poplave so v ponedeljek prizadele mesto Dallas v ameriški zvezni državi Teksas, z obilnimi padavinami pa se spopadajo tudi v zveznih državah Louisiana, Arkansas in Nova Mehika. Ameriški meteorologi so že pretekli konec tedna izdali opozorila pred poplavami za več kot 13 milijonov ljudi na jugu in jugozahodu države.

BUENOS AIRES - V sojenju zaradi obtožb korupcije je argentinski državni tožilec v ponedeljek za nekdanjo predsednico in sedanjo podpredsednico Cristino Kirchner zahteval obsodbo na dvanajst let zapora in dosmrtno prepoved opravljanja javnih funkcij. Obtožbe 69-letno Kirchnerjevo bremenijo, da je prijatelju in poslovnežu brez razpisa zagotovila vrsto javnih naročil.

PEKING - Kitajska se ob hudi suši in teden dni dolgem vročinskem valu sooča s pomanjkanjem električne energije. Močno so namreč prizadete mnoge reke, med njimi tudi tretja najdaljša reka na svetu Jangce, ki s svojo vodo oskrbuje več hidroelektrarn. V tej luči jo je najslabše odnesla provinca Sečuan, ki 80 odstotkov električne energije pridobiva prav iz hidroelektrarn.

ZAGREB - Prizivno sodišče v Beogradu je v ponedeljek potrdilo obtožnico srbskega tožilstva proti štirim pripadnikom hrvaške vojske zaradi domnevnega vojnega zločina nad srbskimi civilisti v vojaški operaciji Nevihta. Zagreb obtožnico razume kot politično motiviran proces, ki bi bil lahko po besedah pravosodnega ministra Ivana Malenice tudi razlog za blokado Srbije na poti v EU.

NEW YORK - Prvi mož proizvajalca električnih avtomobilov Tesla Elon Musk je s ciljem izogniti se dogovorjenemu 44 milijarde dolarjev težkemu prevzemu družbenega omrežja Twitter sprožil nove ukrepe. V upanju, da bi prišel do dokumentov, ki bi mu to omogočili, je glede na v ponedeljek objavljene zapise, sprožil sodni poziv za vrsto informacij od nekdanjega šefa Twitterja Jacka Dorseyja.

spo/spo
© STA, 2022