Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 22. avgusta - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Z današnjim dnem začenjajo teči roki za volilna opravila za izvedbo predsedniških volitev, ki bodo 23. oktobra. Volivci lahko od danes s podpisi izrazijo podporo posameznim kandidatom, možno je tudi vlaganje kandidatur. Kandidati lahko te vložijo do 28. septembra, umaknejo pa do 3. oktobra. Državna volilna komisija bo seznam kandidatur javno objavila do 7. oktobra. Volilna kampanja bo uradno stekla 22. septembra in bo trajala do 21. oktobra do polnoči, ko bo nastopil volilni molk. Nekateri od kandidatov, ki se želijo na jesenskih volitvah potegovati za funkcijo predsednika republike, so danes, ko so začeli teči roki za volilna opravila, že začeli zbirati podpise v podporo svojim kandidaturam. Volivci, ki želijo podpreti katerega od njih, lahko to od danes storijo na upravnih enotah.

VRBA - V predsedniško volilno tekmo se kot kandidat civilno-družbenega gibanja Zdrava družba podaja Boris Vene. Kot je ob začetku zbiranja podpisov izpostavil na današnji javni predstavitvi v domači Vrbi, se je za kandidaturo odločil, ker je prišel čas za blaginjo za vse ljudi. V gibanju Zdrava družba so se za sodelovanje na predsedniških volitvah odločili po nestrankarski kandidaturi na državnozborskih volitvah in naknadni analizi nastale družbene situacije v Sloveniji. Ob današnjem začetku volilnih opravil so začeli zbirati potrebnih 5.000 overjenih podpisov podpore volivcev.

LJUBLJANA - Kolegij predsednice DZ je danes potrdil, da se predlog zakona za znižanje davka na dodano vrednost (DDV) na energente obravnava po nujnem postopku. Predlog bo DZ tako obravnaval na torkovi izredni seji, predvidoma še danes pa se ga bo lotil odbor za finance. Predlog zakona predvideva, da se za vse uporabnike z 22 odstotkov na 9,5 odstotka zniža stopnja DDV na dobavo električne energije, zemeljskega plina, lesa za kurjavo ter na daljinsko ogrevanje.

LJUBLJANA - V Inštitutu 8. marec so v DZ vložili predloga zakonov o osnovni šoli in o šolski prehrani, s katerima želijo vsem osnovnošolcem zagotoviti brezplačna kosila. Del brezplačne osnovne šole bi morala biti tudi brezplačna kosila, so poudarili. Podpise bodo zbirali v okviru kampanje Za otroke gre, ki so jo označili za najlepšo kampanjo na svetu. Da bo predlog zakona obravnavan v DZ, morajo zbrati vsaj 5000 overjenih podpisov ljudi. Upajo, da jih bodo začeli zbirati že septembra.

LJUBLJANA - Ministrstvo za kulturo je po zadnjem primeru domnevnega spolnega nadlegovanja, ki je v javnost prišlo v teh dneh in bilo izpostavljeno tudi na družabnih omrežjih, obsodilo vsakršno nasilje. Ministrica Asta Vrečko je v izjavi za medije izrazila ničelno toleranco do te problematike, tudi v kulturi, ter napovedala preverbo možnih sistemskih ukrepov.

LJUBLJANA - V UKC Ljubljana se je danes v okviru energetske sanacije glavne stavbe začela prenova fasade, ki trenutno poteka na zahodni in severni strani zahodnega trakta glavne stavbe. Ob tem bodo v osrednjem traktu stavbe prenovili dvigala. Bolniki so oz. bodo v času sanacije preseljeni skladno s potrjenim načrtom selitev za prvo fazo obnove. V javnosti so se sicer pojavili očitki glede morebitne spornosti izvedbe projekta, ki ga pregleduje tudi Komisija za preprečevanje korupcije. Če bi morali zaradi morebitnih nepravilnosti zaustaviti energetsko sanacijo, bi s tem ustavili tudi črpanje evropskih sredstev. V UKC Ljubljana navedbe o pomanjkljivostih izvedbe projekta sicer zavračajo.

LJUBLJANA - Šoki lahko pomembno omejijo manevrski prostor fiskalne politike, zato bi morala biti tudi obdobja, v katerih pride do njih, vključena v analize odstopanj napovedi, v analizi odstopanj napovedi makroekonomskih in javnofinančnih agregatov v obdobju 2018-2021 opozarja fiskalni svet. Obdobje 2020-2021 je namreč iz analiz izločeno, analiza odstopanj napovedi, ki jo mora fiskalni svet pripraviti vsaki dve leti, pa je zato tokrat okrnjena.

LJUBLJANA - Strokovna komisija, ki jo je imenovala vlada, je objavila javni poziv za kandidate za člane nadzornega sveta družbe Slovenski državni gozdovi. Po pojasnilih kmetijskega ministrstva z javnim pozivom dopolnjujejo listo primernih kandidatov, ki bi lahko v nadzornem svetu predstavljali državo. Prijave zbirajo do 6. septembra.

LJUBLJANA - Povprečna bruto plača v Sloveniji je junija znašala 2007,64 evra, kar je nominalno 0,9 odstotka več, realno pa 1,8 odstotka manj kot maja. Povprečna neto plača je bila s 1307,61 evra nominalno za 0,8 odstotka višja, realno pa 1,9 odstotka nižja, je objavil državni statistični urad.

LJUBLJANA - Bančna skupina SKB je v prvi polovici leta ustvarila 25,1 milijona evrov čistega dobička, kar je 20 odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju. Kot so zapisali v SKB, so boljši poslovni rezultati v veliki meri posledica splošnega okrevanja gospodarstva po epidemiji covida-19.

TIŠINA - S pesniškim branjem udeležencev katalonsko-slovenske prevajalske delavnice in odprtjem razstave Viktorije Potočnik danes v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih začenjajo 26. Dneve poezije in vina. Na festivalu z osrednjim dogajanjem na Ptuju se bo do konca tega tedna predstavilo skupno 20 pesnic in pesnikov iz desetih držav.

LJUBLJANA - V mednarodnem programu Festivala kratkega film - FeKK, ki se je sklenil konec tedna, je glavno nagrado žirije prejel grški film Mikrobiom režiserja Stavrosa Petropoulosa. Med slovenskimi kratkimi filmi je nagrado dobil film Sutherland v okvirju Matjaža Jamnika in Gaje Naje Rojec, so sporočili organizatorji.

LJUBLJANA - Komisija vlade za reševanje vprašanj prikritih grobišč ob evropskem dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov, ki ga bomo obeležili v torek, poziva vlado, da čim prej sprejme pobudo za določitev groba posmrtnih ostankov iz brezna pod Macesnovo gorico na ljubljanskem pokopališču Žale in stori vse, da se to uresniči.

lem/lad/mo/da/lem
© STA, 2022