Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 22. avgusta - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

SEUL - ZDA in Južna Koreja sta v obdobju vse bolj zaostrenih napetosti na Korejskem polotoku začeli največje skupne vojaške vaje od leta 2018. Trajale bodo do 1. septembra, podrobnosti o številu sodelujočih vojakov in vojaški opremi pa strani nista razkrili. Glede na ocene analitikov bi lahko Severna Koreja vaje izkoristila za dodatne preizkuse orožja.

KIJEV - V sredo, ko bo Ukrajina obeležila dan neodvisnosti, obenem pa bo minilo tudi šest mesecev od začetka ruske invazije, bi se Rusija lahko odločila za provokativen korak in začela sojenje ukrajinskim vojakom, zajetim med obleganjem Mariupolja, je opozoril ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. V tem primeru pogajanja ne bodo mogoča, je posvaril.

TAIPEI - Tajvanska predsednica Tsai Ing-wen je sprejela guvernerja ameriške zvezne države Indiana Erica Holcomba. Gre za obisk še ene ameriške delegacije na otoku, medtem ko naraščajo napetosti s Kitajsko. Predsednica je poudarila, da sta ZDA in Tajvan ključna varnostna in gospodarska zaveznika v indijsko-pacifiški regiji.

RIM - Italijanske stranke so štiri tedne pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami v nedeljo objavile volilne liste. Za skupaj 600 sedežev v parlamentu se bodo potegovali tako izkušeni politiki kot filmske zvezdnice, virologi, nekdanji voznik formule ena in lastniki nogometnih klubov.

KARBALA - V Iraku se je minuli konec tedna delno porušilo šiitsko svetišče v bližini mesta Karbala, pri čemer je glede na zadnje podatke umrlo najmanj sedem ljudi. Reševalcem je uspelo nekaj ljudi rešiti, še naprej pa iščejo druge morebitne žrtve.

spo/spo
© STA, 2022