Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 21. avgusta - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Policija intenzivno preverja informacije o sumih domnevnih kaznivih dejanj s področja spolne nedotakljivosti, ki so bili v zadnjih dneh izpostavljeni v medijskih objavah in na spletnih omrežjih, so sporočili s policije. Morebitne oškodovance pozivajo, naj podajo prijavo. Za kateri primer gre, na policiji ne razkrivajo. Nekateri mediji so sicer v zadnjih dneh poročali o očitkih o domnevnih spolnih in finančnih zlorabah, ki letijo na novomeškega kulturnika in zastopnika Društva za sodobno kulturo Fotopub Dušana Josipa Smodeja. Na Instagramu je bila vzpostavljena tudi stran, kjer objavljajo anonimna pričevanja izkušenj z njim.

LJUBLJANA - V soboto so v Sloveniji ob 302 PCR-testih in 1712 hitrih antigenskih testih potrdili 545 okužb z novim koronavirusom. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v Sloveniji trenutno 18.746 aktivnih primerov okužbe, kar je 48 manj kot dan prej. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 1269, kar je enako kot dan prej. Število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev znaša 886, kar je dva manj kot v petek.

LJUBLJANA - V zadnjih petih letih so pristojni največ škodnih primerov zaradi napadov rjavega medveda na premoženje ljudi pri nas našteli lani. Skupno 506, ocenjena škoda pa je znašala dobrih 200.000 evrov. Letos do konca julija je bilo škodnih primerov 128, ocenjena škoda pa okoli 50.000 evrov, kažejo podatki Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS).

LJUBLJANA - V Srebrni niti - Združenju za dostojno starost in Mestni zvezi upokojencev Ljubljana menijo, da so digitalni boni "šolski primer diskriminacije starejših". Nerazumljivo se jim zdi, da bo lahko do tečaja, ki bo omogočal koriščenje digitalnega bona, upravičenih le 5000 starejših. Prepričani so, da bi morala država namesto omenjenih bonov financirati izobraževalne ustanove, vsem zainteresiranim starejšim pa omogočiti, da se brezplačno udeležijo izobraževanj. Šele potem pa bi bilo smiselno s subvencijami zagotoviti nakup naprav. Opozarjajo tudi na težave, ki jih imajo starejši zaradi vse večje e-komunikacije pri uveljavljanju zdravstvenih storitev, na kar so v posebni izjavi za javnost opozorili tudi v Sindikatu upokojencev Slovenije, ki deluje v okviru Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS).

LJUBLJANA - V začetku prihodnjega tedna se bo začela prodaja subvencioniranih dijaških vozovnic. Dijaki bodo lahko izbirali med mesečno ali letno subvencionirano vozovnico ter mesečno ali letno subvencionirano vozovnico za deset voženj na mesec. Brezplačna veljavnost junijskih subvencioniranih mesečnih vozovnic je podaljšana do konca avgusta.

KOZJE - Občina Kozje je bila s projektom prenova Mačkove hiše na trgu Kozje uspešna na razpisu ministrstva za okolje za dodelitev sredstev s področja stanovanjske politike in zagotavljanja javnih najemnih stanovanj. Vrednost celotnega projekta bo znašala skoraj 1,6 milijona evrov, od tega bo 722.558 evrov zagotovilo okoljsko ministrstvo.

ako/ms/ako
© STA, 2022