Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 21. avgusta - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

KIJEV - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v nočnem videonagovoru rojake vnovič pozval k enotnosti in nadaljevanju boja proti ruski agresiji, ki se je začela pred skoraj šestimi meseci. Ukrajina bo v sredo obeleževala tudi svoj dan neodvisnosti in Zelenski je opozoril, da bi Rusi lahko ta dan izkoristili za še posebej surove napade. Cilj Rusije je po njegovih besedah namreč ponižati državo in širiti strah in konflikt. A temu pritisku se ne sme ukloniti nihče ali pokazati šibkost, je še dodal ukrajinski predsednik.

MOSKVA - Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je v soboto napovedal, da se bo Rusija na načrte v EU, da bi ruskim državljanom prenehali izdajati turistične vizume, odzvala z enakim ukrepom in bo prenehala izdajati vizume evropskim turistom. Te načrte, o katerih se vse glasneje razmišlja v EU, pa je označil za nacistično politiko. Estonija, Latvija, Litva in Češka so se že odločile, da zaradi ruske agresije na Ukrajino prenehajo izdajati turistične vizume ruskim državljanom. Finska jih namerava omejiti s septembrom, podobno razmišljata tudi Poljska in Danska. A enotnosti glede tega vprašanja v EU zaenkrat ni. Predvsem Nemčija je hladna do te zamisli, ker da bi s tem kaznovali tudi tiste, ki niso nič krivi za dejanja Kremlja.

MOSKVA - V eksploziji avtomobila v bližini Moskve je v soboto umrla Darija Dugina, je sporočila ruska policija. Gre za hči vplivnega ruskega desničarskega ideologa Aleksandra Dugina, ki ga mediji pogosto imenujejo za možgane ruskega voditelja Vladimirja Putina. Ni sicer povsem jasno, ali je bil napad namenjen njej ali morda njenemu očetu. Tudi sama je namreč goreča zagovornica ruske vojaške agresije na Ukrajino.

MOGADIŠ - Somalijske varnostne sile so po skoraj 30 urah uspele končati napad pripadnikov islamistične militantne skupine Al Šabab v prestolnici Mogadiš. Ubitih je bilo najmanj 30 ljudi, še več kot 40 pa jih je ranjenih. Napadalci, katerih število je še naprej neznano, so bili po navedbah policije oboroženi z ročnimi granatami in puškami kalašnikov.

NEW YORK - Žrtvam terorizma oz. njihovim svojcem moramo vedno prisluhniti in se od njih učiti, preživele, ki so jih zaznamovala teroristična dejanja, pa moramo podpreti in okrepiti njihov glas, je ob današnjem mednarodnem dnevu spomina na žrtve terorizma dejal generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres. Žrtev in preživelih ne smemo nikoli pozabiti, je dejal.

LESKOVAC - V bližini Leskovca na jugu Srbije se je davi prevrnil avtobus poln turistov, ki so se vračali iz Grčije. V nesreči je najmanj ena oseba umrla, 25 pa jih je poškodovanih. Vzrok nesreče pa še preiskujejo.

ZAGREB - Hrvaški turizem se bo v naslednjih osmih letih razvijal v skladu s štirimi ključnimi strateškimi cilji; prvi je celoletni in regionalno uravnotežen turizem, drugi je panogo napraviti prijazno do okolja, tretji je konkurenčen in inovativen turizem, nenazadnje pa želijo Hrvati odporno panogo z učinkovitim zakonodajnim okvirom. Med drugim pa bodo Hrvati skušali zmanjšati obseg zasebnih nastanitev, ki predstavljajo 60 odstotkov namestitvenih kapacitet, so minuli teden ob predstavitvi strategije trajnostnega turizma do leta 2030 sporočili s hrvaškega ministrstva za turizem in šport.

ZAGREB - V morskih pristaniščih na Hrvaškem se je v drugem trimesečju vkrcalo in izkrcalo 8,5 milijona potnikov, kar je 55,7 odstotka več kot v enakem obdobju lani, so pokazali podatki državnega zavoda za statistiko. Promet trgovskega blaga je v drugem trimesečju znašal 7,1 milijona ton, kar je 14,5-odstotna rast v primerjavi lanskim drugim četrtletjem.

ZAGREB - Na Hrvaško je v prvi polovici letošnjega leta priplulo 58 tujih ladij za križarjenja, ki so opravile 240 krožnih potovanj, na njih pa je bilo skupno 189.000 potnikov. To je skoraj štirikrat toliko ladij kot lani, ki so pripeljale neprimerno več potnikov. Najbolj obiskan je bil Dubrovnik. Še vedno pa so razmere slabše kot v predkoronskem času. V prvih šestih mesecih leta 2019 so tuje ladje za križarjenja opravile za okoli 12 odstotkov več krožnih potovanj kot letos, na njih pa je bilo okoli 54 odstotkov več potnikov.

WASHINGTON - Ameriška letalska družba American Airlines bo od novoustanovljenega podjetja Boom Supersonic kupila do 20 nadzvočnih letal Overture, ki bodo ob prihodu na trg ena najhitrejših potniških letal na svetu. Po trenutnih načrtih družbe Boom Supersonic naj bi letala Overture prve potnike začela prevažati do leta 2029. Zasnovana so tako, da bodo lahko prevažala 65 do 80 potnikov s hitrostjo 1,7 macha z dosegom 4250 navtičnih milj. Let iz Miamija v London bi tako lahko trajal manj kot pet ur, medtem ko trenutno traja okoli devet ur in pol.

ms/ms
© STA, 2022