Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 19. avgusta - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

BERLIN - Nemški kancler Olaf Scholz bo pred poslanci preiskovalnega odbora hamburškega parlamenta že drugič pričal o svoji vlogi, ki naj bi jo pred leti kot hamburški župan odigral v več milijard evrov vredni davčni prevari, imenovani cum-ex. Nemški kancler je že prejšnji teden na vprašanje o aferi odgovoril, da njegova vpletenost doslej nikoli ni bila dokazana, vendar so se sedaj pojavili novi dokazi, ki bi ga lahko obremenili.

DŽAKARTA - Ruski predsednik Vladimir Putin in njegov kitajski kolega Xi Jinping se bosta udeležila prihajajočega vrha skupine G20, je v intervjuju za spletni portal Bloomberg dejal Joko Widodo, predsednik Indonezije, ki bo v novembru gostila srečanje skupine dvajsetih najvplivnejših svetovnih držav. Indonezija trenutno predseduje skupini G20 in skuša ohraniti nevtralno stališče v rusko-ukrajinskem konfliktu.

TALIN - Rusija je estonskemu zunanjemu ministrstvu poslala protestno noto zaradi odstranitve spominskega obeležja s sovjetskim tankom T-34 in še šestih drugih spomenikov iz sovjetskih časov. Še isti dan je ruska hekerska skupina Killnet v odziv sprožila val kibernetskih napadov na estonski javni in zasebni sektor, a je oblastem uspelo napade zaustaviti. Hkrati je vlada v Talinu sporočila, da namerava Ukrajini dobaviti dodatno orožje.

PJONGJANG - Sestra severnokorejskega voditelja Kim Jong-una je zavrnila ponudbo Seula za gospodarsko pomoč v zameno za denuklearizacijo in jo označila za višek absurda. Odzivi Pjongjanga so sledili nekaj dni po tem, ko je južnokorejski predsednik Yoon Suk-yeol predlagal, da bi Seul pomagal severni sosedi s hrano, energijo in izgradnjo nove infrastrukture. V zameno pa bi se morala Severna Koreja odreči jedrskemu programu.

AJACCIO/FIRENCE/VELIKOVEC - Večji del srednje in južne Evrope so v četrtek zajela močna neurja, pri čemer je umrlo najmanj 12 ljudi, med njimi tudi trije otroci. Za večino žrtev so bila usodna drevesa, ki so jih zrušili močni sunki vetrov. O smrtnih žrtvah so poročali iz Italije, Avstrije in Korzike. Najhuje je bilo na Korziki, kjer je neurje z vetrovnimi sunki, ki so dosegli hitrost do 224 kilometrov na uro, terjalo pet smrtnih žrtev.

WELLINGTON - Novo Zelandijo so ta teden zajele obilne padavine, ki so povzročile tudi poplave. Največjo škodo je utrpelo mesto Nelson na Južnem otoku, kjer je v treh dneh padlo 750 litrov dežja na kvadratni meter. Obilne padavine so prizadele tudi druge regije. Evakuirali so že več kot 400 domov.

VATIKAN - Papež Frančišek je zavrnil preiskavo primera kanadskega kardinala Marca Ouelleta, ki se sooča z obtožbami o spolnem napadu. Kot so sporočili iz Vatikana, je papež ocenil, da ni dovolj dokazov, da bi Cerkev začela preiskavo tega primera. Ugledni kanadski kardinal, ki je od leta 2010 prefekt kongregacije za škofe, se sooča z obtožbo o spolnih napadih na pripravnico med letoma 2008 in 2010. Ouellet očitkov ni komentiral.

MIAMI - Sodnik na Floridi je v četrtek dejal, da se nagiba k objavi nekaterih dokumentov, na podlagi katerih je ministrstvo za pravosodje v ZDA odobrilo preiskavo posestva bivšega predsednika Donalda Trumpa na Floridi. Med preiskavo so zasegli zaupne dokumente, ki naj bi jih Trump odnesel iz Bele hiše. Objavo dokumentov je zahtevalo več ameriških medijev. Ministrstvo sicer objavi dokumentov nasprotuje, češ da bi to škodilo preiskavi.

SAN JOSE - Ameriški tehnološki velikan Apple opozarja na napako, zaradi katere lahko hekerji prevzamejo nadzor nad telefoni iPhone, tabličnimi računalniki iPad in računalniki Mac ter dostopajo do vseh njihovih podatkov ali zmogljivosti. Apple uporabnike poziva, naj v izogib temu namestijo nujne posodobitve programske opreme.

KRK - Hrvaška vlada je sprejela odločitev o širjenju zmogljivosti terminala za utekočinjeni plin na Krku. Širitev bo obsegala gradnjo novega plinovoda Zlobin-Bosiljevo in povečanje zmogljivosti terminala na Krku z 2,9 na 6,1 milijarde kubičnih metrov plina. Naložba je vredna 180 milijonov evrov. Terminal bo trenutnih predvidevanjih končan v sezoni 2024/2025, če ne tedaj, pa leto kasneje.

ZAGREB - Na letališču v Zagrebu je s ponedeljka na torek zasilno pristalo letalo britanske potovalne agencije TUI, potem ko je eden od potnikov med letom hotel odpreti zasilni izhod. Potnik je po navedbah prič med letom užival beli prah, domnevno kokain, ter molil na tleh potniške kabine. Letalo je potovalo iz Pafosa na Cipru v Manchester.

lkr/lkr
© STA, 2022