Pregled - Slovenija, 18. 8. (četrtek)

Ljubljana, 18. avgusta - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v četrtek, 18. avgusta.

LJUBLJANA - Vlada je potrdila besedilo predloga zakona o pomoči gospodarstvu zaradi visokih povišanj cen elektrike in plina. Po besedah gospodarskega ministra Matjaža Hana gre za prvi korak pomoči podjetjem, do sredine marca prihodnje leto bo izplačanih za 40 milijonov evrov pomoči. Gospodarstvu bo država pomagala s subvencioniranjem najmanj 30 odstotkov energetskih stroškov, če jim bodo cene energije letos zrasle vsaj za dvakratnik povprečja v preteklem letu. Za energetsko intenzivna podjetja je predviden do 70-odstotni delež subvencioniranja, če bodo obenem ustvarila izgubo iz poslovanja. Na Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije so pričakovali višji obseg pomoči, Gospodarska zbornica Slovenije pa pričakuje, da bo vlada še jeseni oblikovala ukrepe pomoči za prihodnje leto.

LJUBLJANA - Vlada bo socialno ogroženim prebivalcem in invalidom v času draginje pomagala z enkratnim energetskim dodatkom v višini 200 evrov, v primeru veččlanske družine se bo pomoč po besedah ministra Luke Mesca seštevala. Celotna vrednost pomoči bo 41 milijonov evrov, je povedal po seji vlade. Vlada želi obenem v sisteme socialne varnosti povabili vse tiste, ki so do socialne pomoči upravičeni, pa jih ne prejemajo.

LJUBLJANA/KRANJ/DOMŽALE - Slovenijo je popoldne zajelo hudo neurje z močnim vetrom. Ta je odkril številne strehe in podiral drevesa, več ljudi je bilo poškodovanih. V Ljubljani je odnašalo zabojnike za smeti, panoje, strehe, prometno signalizacijo, gradbeni material, odkritih je bilo več streh, tudi del strehe ljubljanske porodnišnice. Več streh je bilo odkritih tudi v Kranju in Domžalah.

LJUBLJANA - Vlada je sprejela predlog sprememb zakona o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami, ki ureja povračilo stroškov, ki nastajajo ob sodelovanju na intervencijah, ko je zaradi obsega naravne nesreče aktiviran državni načrt zaščite in reševanja. Državnemu zboru vlada predlaga, da predlagane spremembe sprejme po nujnem postopku, veljale pa bodo tudi za nazaj, za požare na Krasu.

LJUBLJANA - Posvetovalna skupina za spremljanje koronavirusa pri NIJZ pod vodstvom Maria Fafangla je predstavila strokovna priporočila za obvladovanje epidemije covida-19 v jesensko-zimskem času. Predlagane usmeritve so razdeljene v dve fazi, prilagajanje oz. stopnjevanje ukrepov bo odvisno od zasedenosti kapacitet intenzivnih postelj. V sredo so sicer v Sloveniji ob 868 PCR-testih in 6021 hitrih antigenskih testih potrdili 1233 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v sredo zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 77 bolnikov, na intenzivni negi pa 11. Umrl ni noben bolnik s potrjeno koronavirusno okužbo.

LJUBLJANA - Vlada je razrešila Dolores Kores s položaja direktorice urada za mladino in na njeno mesto kot vršilko dolžnosti imenovala Tino Kosi. Položaj bo nastopila 1. septembra. Vlada je sprejela še nekaj drugih kadrovskih odločitev, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

LJUBLJANA - Vrstijo se odzivi na predlagane vladne spremembe zakona o dohodnini. V AmCham Slovenija opozarjajo, da predlagana novela ne predstavlja koraka naprej v smeri prizadevanj za ugodnejše poslovno okolje in večjo konkurenčnost. V Slovenski zvezi sindikatov Alternativa nasprotujejo spremembam, po katerih bi se črtale določbe veljavnega zakona o zviševanju dohodninske olajšave. Gospodarska zbornica Slovenije finančnemu ministrstvu predlaga, da v predlog novele doda izjemo, ki omogoča ugodnejšo davčno obravnavo v primeru pridobivanja lastnih deležev oziroma delnic z izključnim namenom, da jih družba ponudi v odkup delavcem. Da je predlagana novela korak v pravo smer, a potrebuje izboljšave, pa so prepričani v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) in Konfederaciji sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS).

MARIBOR - V okviru projekta nadgradnje železniške proge med Mariborom in Šentiljem so slovesno izvedli preboj novo zgrajenega predora Pekel. Prvi vlak bo peljal skozenj predvidoma prihodnje leto, dosedanji, stari železniški predor pa bodo po napovedih namenili kolesarjenju.

LJUBLJANA - Predsedniško kandidaturo je na novinarski konferenci napovedal predsednik stranke Nova socialdemokracija Andrej Magajna. Kandidiral bo s podporo neparlamentarne stranke Nova socialdemokracija in 3000 podpisi volivcev. Dejal je, da so ključni problemi v Sloveniji demokratični deficit, nedelovanje nadzornih institucij in korupcija.

LJUBLJANA - Vlada ne podpira predlogov državnega sveta o ustanovitvi pokrajin. Ti namreč spreminjajo in rušijo celotni sistem državne uprave, kot jo poznamo v tem trenutku, so na vladi zapisali v obrazložitvi. Vlada ocenjuje, da je nujna krepitev institucij regionalnega razvoja, ki jih že imamo in bi lahko opravljale razvojno funkcijo regij in pokrajin.

LJUBLJANA - Delničarji Mladinske knjige so na skupščini še pred iztekom mandata odpoklicali dosedanje člane nadzornega sveta Nino Marin, Jožeta Možino in Petra Kavčiča ter za dobo štirih let na njihova mesta imenovali Tajo Kuhar, Duška Kosa in Mileno Fornazarič. Obenem so sprejeli sklep, da bilančni dobiček družbe ostane nerazporejen.

LJUBLJANA - Skupina Triglav je v polletju obračunala za 797,2 milijona evrov kosmate premije, kar je devet odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Celotni prihodki so narasli za 11 odstotkov na 861,2 milijona evrov. Dobiček pred davki je bil pri 57,5 milijona evrov za dva odstotka večji, čisti dobiček pa se je znižal za štiri odstotke na 45,2 milijona evrov.

vb/vb
© STA, 2022