Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 18. avgusta - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Vlada se po dvotedenskem premoru sestaja na redni seji. Po napovedih naj bi nadaljevala s sprejemanjem ukrepov za naslovitev energetske draginje, ki se zaradi ponorelih cen plina in elektrike napoveduje jeseni in pozimi. Na mizi naj bi bili zakonski podlagi za prvi krog draginjskih dodatkov ter ukrepe za pomoč podjetjem.

MARIBOR - V okviru projekta nadgradnje železniške proge med Mariborom in Šentiljem so slovesno izvedli preboj novo zgrajenega predora Pekel. Prvi vlak bo peljal skozenj predvidoma prihodnje leto, dosedanji, stari železniški predor pa bodo po napovedih namenili kolesarjenju. Predor Pekel je dolg je 1530 metrov, z njim pa bo promet po besedah državne sekretarke na infrastrukturnem ministrstvu Alenke Bratušek hitrejši, predvsem pa veliko bolj varen.

LJUBLJANA - Vrstijo se odzivi na predlagane vladne spremembe zakona o dohodnini. V AmCham Slovenija opozarjajo, da predlagana novela ne predstavlja koraka naprej v smeri prizadevanj za ugodnejše poslovno okolje in večjo konkurenčnost. V Slovenski zvezi sindikatov Alternativa nasprotujejo spremembam, po katerih bi se črtale določbe veljavnega zakona o dohodnini, ki predvidevajo postopno zviševanje dohodninska olajšave s 4500 evrov v tem letu na 7500 evrov v 2025, olajšava pa bi se v 2023 dvignila na 5000 evrov. Gospodarska zbornica Slovenije medtem finančnemu ministrstvu predlaga, da v predlog novele doda izjemo, ki omogoča ugodnejšo davčno obravnavo v primeru pridobivanja lastnih deležev oziroma delnic z izključnim namenom, da jih družba ponudi v odkup delavcem.

LJUBLJANA - Zagovornik načela enakosti Miha Lobnik je ugotovil diskriminacijo kandidatke za ravnateljico srednje šole. V izbirnem postopku so jo vprašali, ali načrtuje še kakšnega otroka, kar je prepovedano po zakonu o delovnih razmerjih. Takšno vprašanje je diskriminatorno tudi po zakonu o varstvu pred diskriminacijo, meni Lobnik.

LJUBLJANA - Predsedniško kandidaturo je napovedal predsednik stranke Nova socialdemokracija Andrej Magajna. Kandidiral bo s podporo neparlamentarne stranke Nova socialdemokracija in 3000 podpisi volivcev. Dejal je, da so ključni problemi v Sloveniji demokratični deficit, nedelovanje nadzornih institucij in korupcija.

CELJE - Tridesetletni moški iz območja Ormoža je osumljen, da je samo v letošnjem juliju z lažnim nakupom avtomobilov in nakupom oz. prodajo vinarskih pripomočkov ogoljufal pet ljudi. Ker so goljufije zanj edini vir dohodka za preživetje, je preiskovalni sodnik zaradi ponovitvene nevarnosti zanj odredil pripor, so sporočili iz Policijske uprave (PU) Celje.

LJUBLJANA - V sredo so v Sloveniji ob 868 PCR-testih in 6021 hitrih antigenskih testih potrdili 1233 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v sredo zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 77 bolnikov, na intenzivni negi pa 11. Umrl ni noben bolnik s potrjeno koronavirusno okužbo.

zc/mg
© STA, 2022