Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 17. avgusta - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

MURSKA SOBOTA - Zaznamujemo dan združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Z njim se spominjamo množičnega ljudskega zborovanja v Beltincih 17. avgusta 1919, ko je po prvi svetovni vojni množica plebiscitarno podprla priključitev Prekmurja matični domovini. Predsednike republike Borut Pahor je ob dnevu odprtih vrat predsedniške palače spomnil na zasluge Jožefa Klekla, premier Robert Golob pa je v poslanici med drugim poudaril, da je bila združitev z matico podlaga za novo poglavje v političnem, kulturnem in gospodarskem življenju Prekmurja.

LJUBLJANA/CELJE - Višje sodišče v Celju je v celoti pritrdilo sodbi velenjskega okrajnega sodišča, ki je razsodilo, da mora predsednik SDS Janez Janša stranki SD plačati 10.000 evrov odškodnine in se ji opravičiti zaradi njegovih javnih izjav, povezanih z lastništvom vile na Levstikovi 15 v Ljubljani, kjer ima SD svoj sedež. V SD bodo Janšo tudi pisno pozivali k izpolnitvi zdaj pravnomočne sodbe.

LJUBLJANA/BRUSELJ - Evropska komisija je po poročanju portala Necenzurirano do nadaljnjega zamrznila poglobljeno preiskavo Molovega prevzema mreže bencinskih servisov OMV Slovenija. To so v Bruslju storili po tistem, ko od madžarskega Mola v določenem roku niso prejeli zahtevanih informacij. S preiskavo bodo nadaljevali po prejemu zahtevane dokumentacije. Komisija je junija letos sprožila poglobljeno preiskavo posla, s katerim bi madžarska energetska skupina s prevzemom družbe OMV Slovenija prišla do mreže bencinskih servisov drugega največjega ponudnika pogonskih goriv v Sloveniji. Skrbi jo namreč, da bi prevzem močno zmanjšal konkurenco v maloprodaji pogonskih goriv.

DOBROVNIK - Združenja občin se morajo do 1. septembra opredeliti do predloga za določitev višine povprečnine in podati svoje stališče, je ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik spomnila v torkove pogovoru s pomurskimi župani. Govorili so tudi o spremembah oziroma prilagoditvi financiranja občin z upoštevanjem njihovih specifik, nalog in funkcij. Septembra se bo zato sestala delovna skupina, ki bo najprej obravnavala pobudo o spremembah financiranja mestnih občin. Vlada ob tem meni, da bo regionalizacija ob vseh izzivih, s katerimi se Slovenija sooča, kot so svetovna varnost, energetska in podnebna kriza, težko med prioritetami prihodnjega leta. Po oceni ministrice predlagana pokrajinska zakonodaja ruši celotni sistem državne uprave, kot jo poznamo.

LJUBLJANA - Zavarovalna skupina Sava je v prvem polletju ustvarila 364,2 milijona evrov prihodkov, kar je 0,1 odstotka več kot v enakem lanskem obdobju. Čisti dobiček je bil z 28,9 milijona evrov za 33,4 odstotka nižji. Pričakovan padec je predvsem posledica povečanja škodne pogostosti pri avtomobilskih zavarovanjih na raven pred pandemijo, so zapisali v objavljenem poslovnem poročilu.

LJUBLJANA - Banke v Sloveniji so v prvem letošnjem polletju ustvarile 212,5 milijona evrov dobička pred obdavčitvijo. To je 15,4 odstotka manj kot leto prej, padec dobička pa je posledica višjih operativnih stroškov ter oblikovanja neto oslabitev in rezervacij, v redni mesečni publikaciji o poslovanju bank navaja Banka Slovenije.

LJUBLJANA - V NSi so pripravili več ukrepov, s katerimi bi pomagali ljudem in gospodarstvu pri spopadanju s krizo, na novinarski konferenci jih je predstavil poslanec Jernej Vrtovec. Podpirajo nižji DDV na energente, nujno pa bi morali po oceni NSi v zakonodajni paket vključiti še nižji DDV na ceno hrane. Prav tako bi morala vlada po njihovem mnenju pripraviti paket ciljnih pomoči za socialno ranljive, zavzemajo se tudi za pomoč podjetjem.

LJUBLJANA - Direktor Televizije Slovenija Uroš Urbanija je podlagi sklepa kolegija direktorja TVS odločil, da bo televizija prekinila poslovno sodelovanje z Mladino. Kot so sporočili z Radiotelevizije Slovenija je po oceni njihovega vodstva zadnji uvodnik Repovža v Mladini prestopil mejo kulturnega in strokovnega izražanja osebnega mnenja. Vodstvo RTV Slovenija bo s strokovnimi službami preučilo možnosti vložitve pravnih sredstev. Repovž je na drugi strani za STA pojasnil, da je poslovno sodelovanje prekinil že generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough, ki v začetku leta ni podaljšal pogodbe o oglaševanju Mladininih medijev na Radiu Slovenija. Po njegovi mnenju vodstvo RTVS oziroma Urbanija z napadom na Mladino poskušata prikriti dogajanje na TVS, na kateri se po besedah Repovža hiti z zaposlovanjem propagandistov iz propagandnega aparata stranke SDS.

LJUBLJANA - Vrsta sindikatov in družbenocivilnih organizacij s sindikatom Mladi plus na čelu se je v pismu kritično odzvala na dogovor, da morajo kurirji Wolta in Glova v Ljubljani nositi identifikacijske številke, ki naj bi olajšale sankcioniranje v primeru neprimerne vožnje. Kot so zapisali, izkoriščevalske korporacije kurirjem ne omogočajo dostojnega preživetja, ne da bi ti pogosto tvegali svoja življenja na cestah. Kritični so tudi v Delavski svetovalnici. V stranki Levica podobno ocenjujejo, da gre pri dogovoru za popolnoma zgrešen pristop, ki kaznuje posledice, ne sprašuje pa se o vzrokih za težave.

LJUBLJANA - V torek so v Sloveniji ob 778 PCR-testih in 7938 hitrih antigenskih testih potrdili 2591 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v torek zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 84 bolnikov, na intenzivni negi pa devet. Umrl je en bolnik s potrjeno koronavirusno okužbo. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v Sloveniji trenutno 18.764 aktivnih primerov okužb, kar je 854 več kot dan prej.

LJUBLJANA - Upravni odbor Zavoda za zdravstveno zavarovanje je na včerajšnji seji sprejel sklep o izbiri ponudnikov, ki so se prijavili na javni poziv za oddajo ponudb za začasni prenos programa zdravstvenih storitev za pogodbeno leto 2022. Na 44 razpisanih programov se je prijavilo 40 izvajalcev. Delno ali v celoti so oddali 29 razpisanih programov. Ponudniki so med drugim oddali ponudbe za artroskopske operacije ram, operacije kil, operacije krčnih žil, gastroenterologijo, internistiko, alergologijo, kardiologijo, operacije sive mrene in okulistiko. Med izbranimi ponudniki je 16 javnih zdravstvenih zavodov, 22 koncesionarjev in en zasebni zavod.

KOČEVJE - V kočevskem Melaminu so od maja, ko ga je prizadela huda industrijska nesreča, do sedaj ponovno vzpostavili okoli petino nekdanje proizvodnje. V načrtu je, da septembra zaženejo še dodaten del proizvodnje in tako tovarno pripeljejo do točke, ko bi lahko preživela na trgu. Hkrati teče intenzivno iskanje nove možne lokacije, kamor bi preselili najnevarnejši del proizvodnje, je za STA povedal vodja komisije, ki nadzira sanacijo, Antun Gašparac.

LJUBLJANA - V Sloveniji je bilo junija delovno aktivnih nekaj več kot 922.300 ljudi, kar je 0,2 odstotka več kot mesec prej. Število se je zvišalo peti mesec zapored, s tem pa je bila dosežena tudi nova rekordna vrednost, je objavil državni statistični urad. Največjo rast so zabeležili v gradbeništvu, največji upad pa v izobraževanju.

mg/jes
© STA, 2022