Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 16. avgusta - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Obseg BDP Slovenije se je v drugem četrtletju na letni ravni povečal za 8,2 odstotka. K rasti je po navedbah državnega statističnega urada pripomoglo domače in tuje povpraševanje. Na rast domače potrošnje je najbolj ugodno vplivala potrošnja gospodinjstev, na tuje pa storitvena menjava. Banka Slovenije je zapisala, da so gospodarska gibanja skladna s pričakovanji, hkrati pa poudarjajo, da so ob nadaljevanju ruske vojaške agresije obeti bolj negotovi. Tudi Urad RS za makroekonomske analize in razvoj opozarja na poslabšane obete za drugo polovico leta zaradi velike negotovosti, povezane z vojno v Ukrajini, energetsko oskrbo in inflacijo.

LJUBLJANA - V sredo se bodo znova znižale cene bencina in dizla na bencinskih servisih zunaj avtocest. Za liter 95-oktanskega bencina bo treba odšteti 1,490 evra, kar je 4,4 centa manj kot doslej. Liter dizla pa bo stal 1,641 evra, s čimer se bo pocenil za 3,5 centa. Cene bodo veljale do 29. avgusta. Na avtocestnem križu trgovci cene oblikujejo prosto.

MURSKA SOBOTA - Predsednik vlade Robert Golob se v spremstvu ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irene Šinko ter ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik mudi v Pomurju. Seznanjajo se z izzivi regije, Golob se bo med drugim srečal z gospodarstveniki ter župani pomurskih občin. Premier in ministrici regijo obiskujejo pred praznikom priključitve Prekmurja k matičnemu narodu.

LJUBLJANA - Državna volilna komisija (DVK) je sprejela rokovnik za izvedbo volilnih opravil za predsedniške volitve, ki bodo 23. oktobra. Roki za volilna opravila bodo začeli teči v ponedeljek, 22. avgusta. DVK bo po opravljenem preizkusu zakonitosti vloženih kandidatur z žrebom določila tudi vrstni red kandidatur. Seznam kandidatur bo DVK javno objavila do 7. oktobra. Morebitni drugi krog predsedniških volitev bo 13. novembra, je še danes sklenila DVK.

LJUBLJANA - V ponedeljek so v Sloveniji ob 599 PCR-testih in 2032 hitrih antigenskih testih potrdili 537 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v ponedeljek zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 83 bolnikov, na intenzivni negi pa devet. Od vključno petka je umrlo 11 bolnikov s potrjeno koronavirusno okužbo. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v Sloveniji trenutno 17.910 aktivnih primerov okužb.

LJUBLJANA - Predlogi sprememb davčnih zakonov premalo pozornosti namenjajo srednjemu sloju, predvsem zaposlenim s plačo okoli ene do dveh povprečnih, v odzivu na predloge opozarjajo Konfederaciji sindikatov Slovenije - Pergam. Med rešitve bi morala vladna stran po njihovem mnenju vključiti dodatno razbremenitev plač, višjih od minimalne.

LJUBLJANA - Domovi bodo morali zaradi podražitev v primeru, da ne bo pomoči države, izvesti izredne uskladitve oskrbnin, je za STA posvarila skupnost socialnih zavodov. V nekaterih domovih so za STA dejali, da se za konkretno zvišanje še niso odločili, da pa so se stroški dela, materiala in storitev občutno povečali. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je v četrtek za STA sporočilo, da je na vladno delovno skupino za blaženje energetske in prehranske draginje naslovilo predlog, da se financiranje razlike zagotovi med drugim vsem izvajalcem socialnovarstvenih storitev z nastanitvijo v javni mreži.

LJUBLJANA - Stanovanjski sklad RS je z Razvojno banko Sveta Evrope podpisal posojilno pogodbo v vrednosti 70 milijonov evrov. S pomočjo posojila bo sklad izvedel projekt izgradnje 906 javnih najemnih stanovanj na desetih lokacijah v sedmih statističnih regijah. Podrobnosti bo direktor sklada Črtomir Remec predstavil prihodnji teden.

VRŠIČ - Ob vrhuncu poletne turistične sezone je na Vršiču minuli praznični podaljšan konec tedna znova vladal prometni kaos. V Kranjski Gori, kot že vrsto let, opozarjajo državo na nujno ureditev prometne situacije, tako kot se je v letošnjem letu le začela urejati v dolini Vrata. Kot so prepričani v Kranjski Gori, tudi za Vršič obstajajo rešitve.

AJDOVŠČINA - Na Sinjem vrhu nad Ajdovščino bo v tem tednu potekalo ustvarjanje in druženje umetnikov v letošnji mednarodni likovni koloniji Umetniki za Karitas. V 28. ediciji bo pod geslom Skupaj v istem čolnu ustvarjalo deset umetnikov, glavnino pa letos predstavljajo mladi likovni ustvarjalci.

zc/zc
© STA, 2022