Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 16. avgusta - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

KIJEV/NEW YORK - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v ponedeljek vnovič posvaril pred jedrsko katastrofo v Zaporožju, ki bi po njegovih besedah ogrozila celotno Evropo. Zahod je pozval tudi k sankcijam proti ruski jedrski industriji. Medtem so Združeni narodi zavrnili obtožbe Moskve, da ovirajo obisk strokovnjakov za jedrsko energijo v nuklearki, ki je bila v ponedeljek znova tarča obstreljevanja. Zanj strani obtožujeta druga drugo.

WASHINGTON - Ameriško ministrstvo za pravosodje je v ponedeljek zavrnilo zahtevo več ameriških medijev in republikanskih članov kongresa po objavi gradiva, na podlagi katerega je sodišče izdalo nalog za preiskavo posestva nekdanjega predsednika Donalda Trumpa na Floridi. Po oceni ministrstva bi objava lahko povzročila "nepopravljivo škodo" preiskavi. Trump je medtem zatrdil, da so mu agenti FBI med preiskavo zasegli potne liste. Te naj bi mu že vrnili.

ODESA - Prva ladja z žitom, ki so jo v okviru dogovora za blažitev svetovne prehranske krize najeli ZN, je izplula iz ukrajinskega pristanišča Pivdeni in se odpravila proti Afriki, so sporočili z ukrajinskega ministrstva za infrastrukturo. Ladja MV Brave Commander bo 23.000 ton pšenice odložila v Džibutiju, od koder bodo žito nato poslali v Etiopijo. Od 1. avgusta je iz Ukrajine po navedbah Kijeva skupno izplulo 16 ladij.

OSLO - Na srečanju nemškega kanclerja Olafa Scholza in premierjev nordijskih držav se je v ponedeljek razkrila neenotnost glede morebitne prepovedi vstopa v EU za ruske turiste kot odgovora na rusko agresijo nad Ukrajino. Odločno podporo temu ukrepu je izrazila finska premierka Sanna Marin, medtem ko je bil Scholz zadržan, češ da to ne bi smelo otežiti možnosti odhoda iz Rusije tistim, ki bežijo pred režimom predsednika Vladimirja Putina.

MOSKVA - Ruski predsednik Vladimir Putin je ZDA obtožil, da si prizadevajo podaljšati konflikt v Ukrajini in da podpihujejo spore tudi drugod po svetu, med drugim z nedavnim obiskom predsednice predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi na Tajvanu. Po Putinovi oceni je bil obisk Pelosijeve v Taipeiju "brezsramna demonstracija nespoštovanja suverenosti drugih držav".

DONECK - V Donecku na vzhodu Ukrajine se je v ponedeljek na sodišču, s katerim upravljajo proruski separatisti, začelo sojenje petim evropskim državljanom, ki so se borili na strani Ukrajine. Med njimi je tudi Hrvat Vjekoslav Prebeg, ki mu tako kot še dvema obtožencema grozi smrtna kazen ali dosmrtni zapor. Vsi so se glede obtožb, ki jim med drugim bremenijo sodelovanja v spopadih v vlogi plačancev, izrekli za nedolžne.

BRUSELJ - V Bruslju preučujejo odgovor Irana na zadnji osnutek besedila, ki ga je EU predstavila 8. avgusta in bi oživilo sporazum o iranskem jedrskem programu iz leta 2015, sklenjen med Iranom in več svetovnimi silami. Odziv Irana so prejeli v ponedeljek pozno zvečer. Gre za zadnji predlog besedila, ki ga je EU predložila v okviru pogajanj v začetku meseca na Dunaju.

EREVAN - Število smrtnih žrtev eksplozije, ki je v nedeljo odjeknila na tržnici v armenski prestolnici Erevan, je po najnovejših podatkih naraslo na 16, so sporočili z armenskega ministrstva za izredne razmere. Še 60 ljudi je bilo poškodovanih, 18 pa jih še pogrešajo. Na prizorišču eksplozije je po navedbah pristojnih oblasti še vedno več kot 350 reševalcev.

NEW YORK - V ameriški zvezni državi Georgia so uvedli preiskavo proti Rudyju Giulianiju, nekdanjemu odvetniku bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa, v zvezi s predsedniškimi volitvami leta 2020. Po poročanju ameriških medijev preiskujejo morebitne poskuse vplivanja na izide volitev v Georgii s strani Trumpa in njegovega tabora.

BONN - Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je za novega izvršnega sekretarja sekretariata ZN za podnebne spremembe v ponedeljek imenoval Simona Stiella. Ta je na položaju zamenjal Patricio Espinoso iz Mehike, njegovo imenovanje je potrdilo predsedstvo Okvirne konvencije ZN o spremembi podnebja (UNFCCC).

ZAGREB - Hrvaška gasilska zveza je v prvih sedmih mesecih letošnjega leta zabeležila za 46 odstotkov več požarov na odprtem in za 70 odstotkov več požarov rastlinja kot v enakem obdobju lani, so sporočili iz zveze. Povečalo se je tudi število umrlih. Lani je do konca julija v požarih umrlo 16 ljudi, letos pa 25.

ZAGREB - Lovca miG-21 sta v okviru Natovega sistema zračne obrambe v ponedeljek na jugu Hrvaške prestregla manjše civilno letalo, ki je vstopilo v hrvaški zračni prostor, so sporočili s hrvaškega ministrstva za obrambo. Letalo tipa beechcraft 35-B33 z ameriško registracijo je letelo iz Grčije proti Sloveniji. Po vizualni potrditvi pilota, za katero letalo gre, sta se lovca vrnila v matično bazo v Zagrebu in letalo je nadaljevalo pot.

LONDON - Konec minulega tedna je v 72. letu starosti po srčnem infarktu umrl britanski pisatelj Nicholas Evans, avtor mednarodne uspešnice Šepetati konjem, je ponedeljek javnosti sporočila njegova literarna agencija. Pisatelj je zaslovel prav z omenjeno knjigo, romanesknim prvencem iz leta 1995, ki ga je nato ovekovečil še film Roberta Redforda.

spo/spo
© STA, 2022