Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 15. avgusta - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

BREZJE - Ob največjem Marijinem prazniku, prazniku Marijinega vnebovzetja v cerkvah po državi potekajo slovesne maše. V najbolj obiskanem slovenskem romarskem središču na Brezjah je osrednjo mašo vodil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. V pridigi je pozval ljudi, naj v današnjih težkih časih živijo po Božji besedi in prispevajo k sožitju, sodelovanju ter prizadevanjem za mir.

LJUBLJANA - Praznični ponedeljek zaznamuje gneča na slovenskih cestah in na mejnih prehodih s Hrvaško. Večkilometrski zastoj je tudi pred predorom Karavanke v smeri proti Avstriji.

LJUBLJANA - V nedeljo so v Sloveniji ob 274 PCR-testih in 1821 hitrih antigenskih testih potrdili 497 okužb z novim koronavirusom. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v Sloveniji trenutno 20.015 aktivnih primerov okužb, kar je 19 več kot dan prej in 1585 manj kot pred tednom dni.

LJUBLJANA - Združenje Manager vlado poziva k razvojni davčni politiki. Kot so zapisali, v gospodarstvu že leta opozarjajo in pozivajo k razbremenitvi plač zaposlenih. Delo v Sloveniji je v primerjavi s primerljivimi evropskimi državami posebej visoko obremenjeno, kar po njihovi oceni pomeni predvsem coklo razvoju in konkurenčnosti slovenskega gospodarstva.

NOVO MESTO - V Novem mestu se začenja 22. mednarodna jazzovska delavnica s spremljajočim festivalom Jazzinty, na kateri pričakujejo nekaj več kot 70 udeležencev iz desetih evropskih držav. Potekala bo do vključno sobote. Prireditelji Jazzintyja bodo po šestletnem premoru vnovič podelili nagrado za najboljšo slovensko jazzovsko skladbo jazzon.

LJUBLJANA/MARIBOR - S pogovorom Jezikovni nomadi: tuji prevajalci v Sloveniji v Vili Zlatici v Ljubljani se bo v organizaciji Društva slovenskih književnih prevajalcev pričel 12. mednarodni prevajalski seminar slovenske književnosti. Udeležilo se ga bo 11 prevajalk in prevajalcev iz devetih držav. Do 20. avgusta bo potekal v Ljubljani in Mariboru.

ČRNA NA KOROŠKEM - V Črni na Koroškem v okviru 66. Koroškega turističnega tedna poteka tradicionalni celodnevni kramarski sejem, ki ga ob lepem vremenu obišče več tisoč obiskovalcev, tudi iz sosednje Avstrije.

LESCE - Po dveh letih premora zaradi epidemioloških omejitev se je na letališče v Lescah vrnil tradicionalni 32. Miting malega letalstva.

zc/zc
© STA, 2022