Pregled - Slovenija, 14. 8. (nedelja)

Ljubljana, 14. avgusta - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v nedeljo, 14. avgusta.

MÜNCHEN/HELSINKI - Mirno predpraznično poletno nedeljo so popestrili novi slovenski športni uspehi. Janja Garnbret je v 24 urah osvojila še drugo zlato odličje na evropskem prvenstvu v športnem plezanju, po težavnosti je najboljša v Evropi tudi v balvanskem plezanju. Njen uspeh je dopolnil še Luka Potočar, ki je postal evropski podprvak v težavnostnem plezanju. Tim Gajser je medtem na dirki svetovnega prvenstva v motokrosu na Finskem predčasno osvojil naslov svetovnega prvaka za leto 2022. Na dirki je sicer osvojil šesto mesto, kar pa je bilo dovolj, da je že potrdil letošnji naslov. Za Gajserja je to četrta lovorika v karieri v elitnem razredu MXGP po letih 2016, 2019 in 2020.

LJUBLJANA - Vlada se v novem tednu vrača s počitnic, čaka jo nadaljnje spopadanje z izzivi energetske in prehranske draginje. Po napovedih je pričakovati tudi ukrepe za pomoč gospodarstvu, znano naj bi bilo tudi, kdo bo upravičen do energetskega draginjskega dodatka, koliko naj bi ta znašal in kdaj bi lahko bil izplačan. V klopi bodo kmalu spet sedli tudi poslanci, ki bodo predvidoma 23. avgusta obravnavali vladni predlog o znižanju davka na dodano vrednost na energente. Vlado čaka tudi nekaj kadrovskih zadev, med drugim iskanje novega vodje inšpektorata za delo. Z delom bo v novem tednu začela nova v. d. direktorice vladnega urada za komuniciranje Petra Bezjak Cirman.

LJUBLJANA - Ministrstvo za zdravje bo upoštevalo priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), da se zagotovi možnost brezplačnega samotestiranja za šolarje, dijake in študente. Način in obseg bo določen predvidoma v naslednjem tednu, so na ministrstvu napovedali za STA. Tudi na šolskem ministrstvu zagotavljajo, da bodo šole o vsem pravočasno obveščene. V soboto so sicer v Sloveniji ob 259 PCR-testih in 1717 hitrih antigenskih testih potrdili 531 okužb z novim koronavirusom. Ob nekaj manj izvedenih testih je to 30 manj kot minulo soboto. Po oceni NIJZ je trenutno 19.996 aktivnih primerov okužb, kar je 66 manj kot dan prej in 1656 manj kot pred tednom dni.

JESENICE/KRANJSKA GORA/GRUŠKOVJE/PIRAN/ILIRSKA BISTRICA - Sredi enega prometno najbolj obremenjenih obdobij v poletni turistični sezoni je bil tudi tokrat promet ponekod zgoščen. Do zastojev je prihajalo pred predorom Karavanke in na določenih cestnih odsekih, daljše čakalne dobe so bile na nekaterih mejnih prehodih s Hrvaško. Na najvišjem slovenskem cestnem prelazu Vršič je medtem spet prišlo do prometnega kaosa. Razlog so bila ob velikem navalu obiskovalcev vozila, parkirana na obeh straneh ceste, ki povezuje Zgornjesavsko dolino in Trento. Policisti so šele po več urah vzpostavili normalne razmere.

BLED/KRANJSKA GORA/BOHINJ - Z Gorenjskega sicer poročajo o velikem turističnem obisku. Na vrhuncu poletne turistične sezone so zmogljivosti na Bledu, v Bohinju in v Kranjski Gori skoraj polno zasedene. Medtem ko se na Bledu število turističnih nočitev znova počasi približujejo številkam iz leta 2019, jih v Kranjski Gori že dosegajo, v Bohinju pa celo močno presegajo. V prvih šestih mesecih letošnjega leta se je število nočitev na Bledu v primerjavi z istim obdobjem leta 2019 povečalo za 28 odstotkov. Na vseh destinacijah se znova povečuje delež tujih gostov.

BELTINCI/ČRENŠOVCI - V Beltincih in Črenšovcih so se z občinsko proslavo in domoljubnim kolesarjenjem začele slovesnosti ob dnevu združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, ki ga zaznamujemo 17. avgusta. Osrednja slovesnost pa bo na predvečer praznika v Črenšovcih, kjer bo slavnosti govornik predsednik republike Borut Pahor.

JEZERSKO/KANAL OB SOČI - Po dveh letih epidemioloških omejitev se je na Jezersko vrnila tradicionalna etnografska prireditev Ovčarski bal. Na prireditvi so spet prikazali stare običaje življenja na planini, prigon ovc v dolino in dela, ki so povezana s predelavo volne. V Kanal ob Soči so se medtem po dveletnem premoru vrnili tradicionalni skoki z mosta, ki jih prireja tamkajšnje turistično društvo. Skoke prirejajo od leta 1989.

jes/jes
© STA, 2022