Pregled - šport, 14. 8. (nedelja)

Ljubljana, 14. avgusta - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v nedeljo, 14. avgusta.

HELSINKI - Slovenski motokrosist Tim Gajser je na dirki svetovnega prvenstva v finskem Hyvinkääju predčasno osvojil naslov svetovnega prvaka v elitnem razredu MXGP za leto 2022. Dve dirki pred koncem sezone ima namreč neulovljivo prednost pred tekmeci. Zanj je to četrti naslov svetovnega prvaka v tem razredu po letih 2016, 2019 in 2020. Na dirki je bil sicer šesti, zmagal je Nizozemec Glenn Coldenhoff.

MÜNCHEN - Janja Garnbret je v Münchnu v 24 urah osvojila še drugo zlato odličje na evropskem prvenstvu v športnem plezanju, po težavnosti je najboljša v Evropi tudi v balvanskem plezanju. Z dvema zmagama si je zagotovila najboljše možno izhodišče za napad na tretje zlato, in sicer v olimpijski kombinaciji balvani-težavnost, ki bo na sporedu v sredo. Olimpijska šampionka, ki si je v finalu težavnosti poškodovala kazalec na desni roki, je stisnila zobe, dovolj moči prihranila tudi za četrti tekmovalni dan ter odlično nastopila tudi v polfinalu in finalu balvanov na prizorišču na Kraljevem trgu v bavarski prestolnici.

MÜNCHEN - Slovenski športni plezalec Luka Potočar je v Münchnu postal evropski podprvak v težavnostnem plezanju. Dvajsetletni Jeseničan je v današnjem finalu na evropskem prvenstvu v športnem plezanju osvojil drugo mesto. Predenj pa se je uvrstil le češki as Adam Ondra. To je tretje slovensko odličje, tretje v športnem plezanju, na letošnjem združenem evropskem prvenstvu devetih športov, ki poteka v bavarski prestolnici.

RIM - Slovenski plavalki Janja Šegel in Katja Fain sta zasedli četrto oziroma peto mesto v finalu evropskega prvenstva na 200 metrov prosto v Rimu. Zmagala je Nizozemka Marrit Steenbergen. Enaindvajsetletna Šeglova je za bronasto medaljo oziroma Nemko Mario Isabel zaostala 42 stotink sekunde. Plavala je 1:57,51. Fainova je bila še sedemnajst stotink sekunde počasnejša (1:57,68). Zmagovalka je imela čas 1:56,36, druga z 1:56,52 pa je bila Britanka Freya Anderson.

MÜNCHEN - Rajko Hrvat je bil četrti v finalu v lahkem enojcu na evropskem prvenstvu v veslanju v Münchnu. V finale neolimpijske discipline se je uvrstil z drugim mestom v sobotnem polfinalu. Zlato je osvojil Grk Antonios Papakonstantinu, Hrvat je zaostal 14,07 sekunde. Slovenska enojca sta bila deveta v olimpijski disciplini. Filip Matej Pfeifer in Nina Kostanjšek sta tekmovala v finalu B. Oba v enojcu in bila v finalu B tretja ter s tem skupno deveta. Nik Ažbe Magajna in Jaka Malešič sta bila v finalu A med zgolj tremi lahkimi dvojci tretja. Po pravilih mednarodne zveze v takih primerih bronaste medalje sploh ne podelijo.

MÜNCHEN - Luka Mezgec je kot najboljši Slovenec na šestem mestu končal cestno preizkušnjo kolesarjev na evropskem prvenstvu, ki je v dolžini 209,4 km potekala od Murnaua do Münchna. Zlato je osvojil Nizozemec Fabio Jakobsen. Jan Tratnik je v cilju padel, a na srečo brez večjih posledic. Tratnik bo tako lahko skupaj z Maticem Žumrom v sredo na EP zastopal Slovenijo še v vožnji na čas, so potrdili tudi v vodstvu slovenske ekipe.

ČESKE BUDEJOVICE - Mladi slovenski slalomist Žiga Lin Hočevar je zadnji dan prvenstva v Čeških Budjejovicah v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane priveslal do četrte medalje. V svoji konkurenci kanuistov je dosegel drugo mesto. Na prvenstvu sta nastopili še Eva Alina Hočevar, ki je postala evropska prvakinja do 23 let v ekstremnem slalomu, ter Naja Pinterič, ki je bila druga v ekstremnem slalomu med mladinkami.

MÜNCHEN - Slovenska namiznoteniška igralca Deni Kožul in Katarina Stražar sta v mešanih dvojicah obstala pred vrati četrtfinala na evropskem prvenstvu v Münchnu. S 3:2 (7, -11, 10, -2, -7) sta bila boljša osma nosilca turnirja, Madžara Nandor Ecseki in Dora Madarasz. Pred tem sta Kožul in Stražarjeva v prvem krogu ugnala švedsko navezo Kristian Karlsson/Christina Källberg s 3:1 (-6, 9, 6, 8), že v soboto pa sta s 3:0 v nizih v kvalifikacijah slavila proti mešani moldavsko-hrvaški navezi Andrei Putuntica/Hana Arapović. Dvoboja v predtekmovalnih skupinah v moški konkurenci sta danes opravila Tilen Cvetko in Kožul. Prvi se je v okviru skupine 17 pomeril z Belgijcem Adrienom Rassenfossejem, ta je bil boljši s 3:0 (4, 7, 9), drugi pa kot nosilec z Dancem Martinom Buchom Andersenom v skupini 15. Slovenec je zmagal s 3:1 (-8, 4, 8, 6).

DOMŽALE - Nogometaši Maribora so doživeli četrti poraz v novi sezoni državnega prvenstva. V Domžalah so v petem krogu izgubili z 2:3.

xd/am/zzb/jz/tb/alz/lr/zzb
© STA, 2022