Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 14. avgusta - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Vlada se v novem tednu vrača s počitnic, čaka jo nadaljnje spopadanje z izzivi energetske in prehranske draginje. Po napovedih je pričakovati tudi ukrepe za pomoč gospodarstvu, znano naj bi bilo tudi, kdo bo upravičen do energetskega draginjskega dodatka, koliko naj bi ta znašal in kdaj bi lahko bil izplačan. Za naprej premier Robert Golob ne izključuje tudi podobnega prehranskega draginjskega dodatka. V klopi bodo kmalu spet sedli tudi poslanci, ki bodo predvidoma 23. avgusta obravnavali vladni predlog o znižanju davka na dodano vrednost na energente. Vlado čaka tudi nekaj kadrovskih zadev, med drugim iskanje novega vodje inšpektorata za delo. Z delom bo medtem v novem tednu začela nova v. d. direktorice vladnega urada za komuniciranje Petra Bezjak Cirman.

LJUBLJANA - Zaposleni starši novopečenih prvošolcev bodo lahko že tretje leto zapored uporabili dodaten dan plačanega dopusta za spremstvo otroka v šolo na prvi šolski dan. Gre za izredni dopust, ki ga lahko koristijo le na prvi šolski dan in ne prej oz. pozneje. Izkoristita ga lahko oba starša. Na zvezi svobodnih sindikatov staršem svetujejo, da svojega delodajalca o tem pravočasno pisno obvestijo.

LJUBLJANA - Ministrstvo za zdravje bo upoštevalo priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), da se zagotovi možnost brezplačnega samotestiranja za šolarje, dijake in študente. Način in obseg bo določen predvidoma v naslednjem tednu, so na ministrstvu napovedali za STA. Tudi na šolskem ministrstvu zagotavljajo, da bodo šole o vsem pravočasno obveščene. V soboto so sicer v Sloveniji ob 259 PCR-testih in 1717 hitrih antigenskih testih potrdili 531 okužb z novim koronavirusom. Ob nekaj manj izvedenih testih je to 30 manj kot minulo soboto. Po oceni NIJZ je trenutno 19.996 aktivnih primerov okužb, kar je 66 manj kot dan prej in 1656 manj kot pred tednom dni.

BLED/KRANJSKA GORA/BOHINJ - Na vrhuncu poletne turistične sezone so zmogljivosti na Bledu, v Bohinju in v Kranjski Gori skoraj polno zasedene. Medtem ko se na Bledu število turističnih nočitev znova počasi približujejo številkam iz leta 2019, jih v Kranjski Gori že dosegajo, v Bohinju pa celo močno presegajo. V prvih šestih mesecih letošnjega leta se je število nočitev na Bledu v primerjavi z istim obdobjem leta 2019 povečalo za 28 odstotkov. Na vseh destinacijah se znova povečuje delež tujih gostov.

BELTINCI/ČRENŠOVCI - V Beltincih in Črenšovcih se z občinsko proslavo in domoljubnim kolesarjenjem začenjajo slovesnosti ob dnevu združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, ki ga zaznamujemo 17. avgusta. Osrednja slovesnost pa bo na predvečer praznika v Črenšovcih, kjer bo slavnosti govornik predsednik republike Borut Pahor.

JEZERSKO/KANAL OB SOČI - Po dveh letih epidemioloških omejitev se je na Jezersko vrnila tradicionalna etnografska prireditev Ovčarski bal. Na prireditvi znova prikazujejo stare običaje življenja na planini, prigon ovc v dolino in dela, ki so povezana s predelavo volne. Obiskovalci lahko poskušajo tradicionalne domače jedi, pripravljene na odprtem ognjišču. V Kanal ob Soči so se medtem po dveletnem premoru vrnili tradicionalni skoki z mosta, ki jih prireja tamkajšnje turistično društvo. Skoke prirejajo od leta 1989.

jes/jes
© STA, 2022