Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 13. avgusta - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

CETINJE - Črnogorska vlada je po strelskem pohodu na Cetinju, v katerem je v petek umrlo 11 ljudi, razglasila tridnevno žalovanje po vsej državi. Svojcem preminulih in črnogorskemu premierju Dritanu Abazoviću je sožalje ob tragičnem dogodku izrekel tudi premier Robert Golob, ki je ostro obsodil strelski pohod. Med šestimi ranjenci so tudi mladoletne osebe in policist. Ena oseba je še življenjsko ogrožena.

NEW YORK - Pisatelj Salman Rushdie, ki ga je v petek napadalec iz doslej še neznanega motiva zabodel na odru med njegovim govorom, diha s pomočjo ventilatorja. Verjetno bo ostal brez enega očesa, je za časnik New York Times dejal njegov agent Andrew Wylie, ki je dodal, da Rushdie ne more govoriti. Newyorška zvezna policija je kot napadalca, ki je v pridržanju, identificirala 24-letnika iz New Jerseya Hadija Matarja.

WASHINGTON - Predstavniški dom ameriškega kongresa je z 220 demokratskimi glasovi proti 207 republikanskim v petek potrdil predlog zakona za boj proti inflaciji, ki med drugim uvaja minimalni davek na dobičke korporacij, niža stroške zdravstva in zvišuje sredstva za boj proti podnebnim spremembam. Biden je imel na začetku mandata januarja lani veliko večje ambicije za tovrsten zakon, ki so predvidevale 3500 milijard dolarjev porabe za iste namene. Na koncu so v kongresu odobrili zakon s skoraj štirikrat manjšim zneskom. Gre za pomembno zmago demokratskega predsednika Joeja Bidna pred novembrskimi kongresnimi volitvami.

WASHINGTON - Potrdilo o zaseženih dokumentih med preiskavo FBI na posestvu bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa kaže na to, da so agenti tam zasegli 11 nizov zaupnih dokumentov, med njimi tudi take, ki so označeni kot posebej občutljivi, ker lahko ogrozijo nacionalno varnost ZDA. Še vedno ni jasno, za kakšne dokumente natančno gre. Trump je leta 2016 hvalil FBI, ko je ta vodil preiskavo demokratske predsedniške kandidatke Hillary Clinton, zdaj pa ga skupaj s kongresnimi republikanci javno napada.

NEW YORK - Globalni bonitetni agenciji Fitch in S&P sta v petek dodatno znižali kreditno oceno Ukrajini. To sta storili zaradi zadnjega dogovora o prestrukturiranju dolgov, ki jih ni sposobna odplačati. Ukrajina se zaradi ruske agresije letos sooča s 35- do 45-odstotnim nazadovanjem obsega bruto domačega proizvoda in mesečnim proračunskim primanjkljajem v višini pet milijard dolarjev.

PEKING/TAIPEI/VILNIUS - Kitajsko zunanje ministrstvo je v petek sporočilo, da prekinja sodelovanje z litovskim ministrstvom za transport in komunikacije, potem ko je namestnica ministra Agne Vaiciukeviciute ta teden obiskala Tajvan. V Pekingu so istočasno sporočili, da so proti njej osebno uvedli sankcije. Po prepričanju Pekinga je predstavnica litovske vlade s tem obiskom spodkopala kitajsko suverenost in ozemeljsko celovitost. Iz Taipeija so danes obsodili odločitev kitajske vlade, v Vilniusu pa so izrazili obžalovanje nad odločitvijo Pekinga.

KABUL - V luči prve obletnice talibanskega prevzema oblasti je v afganistanski prestolnici Kabul potekal protest žensk, ki so zahtevale pravico do dela in političnega udejstvovanja, a so varnostne sile shod hitro in nasilno zatrle. Približno 40 žensk se je zbralo pred ministrstvom za izobraževanje v Kabulu in javno zahtevalo vrnitev dela pravic, ki so jih zgubile od padca Kabula 15. avgusta lani. Talibanske varnostne sile so protestnice hitro razgnale s streljanjem v zrak.

NEW YORK - Igralka Anne Heche je po hudi prometni nesreči umrla, je v petek sporočila njena tiskovna predstavnica Holly Baird. Hecheva je v nesreči utrpela hude opekline in je bila v komi, pri življenju so jo ohranjali aparati. Bairdova je pojasnila, da so 53-letno Hechevo razglasili za možgansko mrtvo, s čimer je po zakonodaji ameriške zvezne države Kalifornija tudi uradno preminula. Njeno telo medtem ostaja priklopljeno na aparate zaradi darovanja organov.

PJONGJANG - Severnokorejske oblasti so nekaj dni po tem, ko je njihov voditelj Kim Jong-un razglasil zmago nad covidom-19, odpravile obvezno nošenje mask in ublažile preostale omejitve. Vseeno pa so prebivalcem s kroničnimi boleznimi in oslabljenim imunskim sistemom priporočile, naj še vedno nosijo maske. Severna Koreja je izbruh covida-19 prvič uradno potrdila maja letos. Za boleznijo naj bi glede na podatke oblasti od konca aprila zbolelo 4,8 milijona prebivalcev. Umrlo naj bi 74 ljudi.

akt/rpe/akt
© STA, 2022