Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Končni nabor kandidatov za predsednika republike bo znan v začetku oktobra

Ljubljana, 16. avgusta - Državna volilna komisija (DVK) je danes sprejela rokovnik za izvedbo volitev predsednika republike. STA navaja pomembnejše roke za izvedbo volilnih opravil (navedeni so skrajni roki za posamezno opravilo).

Ljubljana.
Slovenija, slovenska zastava.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

22. avgust Teči začnejo roki za izvedbo volilnih opravil; v tem času lahko poslanci dajejo podporo predsedniškim kandidatom, politične stranke določajo svoje kandidate za predsednika, volivci pa lahko s podpisi izrazijo podporo posameznim kandidatom. Mogoče je vlaganje kandidatur.

7. september Organizator volilne kampanje mora odpreti poseben transakcijski račun za financiranje kampanje.

22. september Začetek uradne volilne kampanje. Volivci, ki bodo na dan glasovanja začasno v tujini, lahko DVK sporočijo, da želijo glasovati po pošti ali na diplomatskem predstavništvu.

28. september Izteče se rok za vložitev kandidatur; zadnji dan, ko se lahko podpiše obrazec podpore kandidaturi. Kandidati za predsednika republike so DVK dolžni sporočiti organizatorja volilne kampanje in podatke o odprtju posebnega transakcijskega računa za volilno kampanjo.

28. september do 2. oktober Postopek preizkusa zakonitosti kandidatur in izdaja odločb o potrditvi oziroma zavrnitvi kandidatur.

3. oktober Izteče se rok, do katerega lahko kandidat za predsednika republike umakne soglasje h kandidaturi.

7. oktober Žrebanje vrstnega reda kandidatur in določitev seznama kandidature za predsednika republike; DVK javno objavi seznam kandidatur. Državljani lahko vpogledajo v volilne imenike in zahtevajo popravke na volilni enoti.

12. oktober Oskrbovanci domov za starejše ter volivci, ki so v bolnišnicah ali zaporu, lahko okrajni volilni komisiji sporočijo, da želijo glasovati po pošti. Na enak način lahko glasujejo tudi invalidi. Ti lahko po pošti glasujejo tudi stalno, če to sporočijo DVK. Prav tako lahko po pošti glasujejo volivci, ki jim je odrejena izolacija zaradi okužbe s koronavirusom.

18., 19. in 20. oktober Predčasno glasovanje na posebnih voliščih za predčasno glasovanje.

19. oktober Volivci, ki želijo glasovati na volišču v drugem okraju, morajo to sporočiti okrajni volilni komisiji, na območju katere so vpisani v volilni imenik. Volivci, ki se zaradi bolezni ne morejo osebno zglasiti na volišču, pa lahko sporočijo okrajni volilni komisiji, da želijo glasovati na svojem domu. Volivci, ki nimajo stalnega prebivališča v Sloveniji, pa želijo glasovati na volišču v Sloveniji, morajo to sporočiti DVK.

21. oktober Zaključek volilne kampanje in začetek volilnega molka.

23. oktober Splošno glasovanje.

24. oktober Okrajna volilna komisija ugotavlja izid glasovanja po pošti iz Slovenije.

2. november Ugotavljanje izida glasovanja po pošti iz tujine.

24. oktober do 4. november Postopek ugotavljanja končnega izida glasovanja, priprava in objava končnega poročila o izidu volitev predsednika republike. Razpis morebitnega drugega kroga glasovanja med kandidatoma, ki sta dobila največ glasov.

7. november DVK računskemu sodišču posreduje podatke o organizatorjih volilne kampanje; organizatorji kampanje kandidatov, ki se niso uvrstili v morebitni drugi krog, morajo odstraniti plakate in druge oglaševalske vsebine.

13. november Morebitni drugi krog glasovanja.

23. februar 2023 Organizatorji kampanje morajo zapreti transakcijske račune za volilno kampanjo.

10. marec 2023 Organizatorji kampanje morajo v 15 dneh po zaprtju transakcijskega računa predložiti poročilo o financiranju volilne kampanje.

lad/moz
© STA, 2022