Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 12. avgusta - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

NEW YORK - Generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafael Grossi je na zasedanju Varnostnega sveta ZN o razmerah v ukrajinski jedrski elektrarni Zaporožje v četrtek dejal, da mora IAEA dobiti dostop za pregled elektrarne. Dodal je, da zaradi spopadov v njeni bližini grozi huda kriza.

RIM - V Italiji so desne stranke pred septembrskimi parlamentarnimi volitvami, na katerih upajo na zmago, v četrtek predstavile skupen program. V njem obljubljajo znižanje davkov, reformo EU ter podporo zvezi Nato in Ukrajini, pomembno vlogo pa imata tudi varnost in boj proti nezakonitim migracijam. Program v 15 točkah je osredotočen na nacionalni interes in domovino, na gospodarsko rast in na obrambo kupne moči družin.

BORDEAUX - Obsežen gozdni požar, ki je opustošil dele jugozahodne Francije, je večinoma omejen, a gasilce čaka še en "težek dan", saj temperature še naprej naraščajo, so sporočile lokalne oblasti. Požar, ki se je v torek razplamtel v departmajih Gironde in Landes, v noči na danes ni napredoval, vendar pa gasilci zaradi neugodnih vremenskih razmer ostajajo oprezni.

WASHINGTON - Pravosodni minister ZDA Merrick Garland je v četrtek nepričakovano komentiral preiskavo FBI na posestvu bivšega predsednika Donalda Trumpa. Dejal je, da je preiskovalni nalog potrdil osebno, in zagotovil, da se takšne odločitve ne sprejemajo zlahka. Dejal je, da je zaprosil sodišče za objavo vsebine preiskovalnega naloga, med drugim ker obstaja velik javni interes.

BERLIN - Nekdanji nemški kancler Gerhard Schröder toži bundestag z željo po povrnitvi privilegijev, ki mu jih je proračunski odbor nemškega parlamenta odvzel maja zaradi njegovih povezav z Rusijo, je potrdil Schröderjev odvetnik Michael Nagel. 78-letni nekdanji kancler je moral zapreti svojo pisarno v bundestagu, je pa bil kljub temu še naprej upravičen do pokojnine in osebne zaščite.

CINCINNATI - Policija v ameriški zvezni državi Ohio je v četrtek ustrelila in ubila oboroženega moškega, ki je skušal vdreti v poslopje zvezne policije FBI v Cincinnatiju. Policija moškega ni uradno identificirala in ni komentirala morebitnega motiva, se pa v ZDA pojavljajo svarila pred grožnjo za policiste, potem ko so agenti FBI izvedli preiskavo na floridskem posestvu Donalda Trumpa.

TALLINN/RIGA - Estonija in Latvija sta v četrtek napovedali umik s platforme za sodelovanje držav Srednje in Vzhodne Evrope in Kitajske, prvotno poznane tudi pod nazivom 17+1. Estonski zunanji minister Urmas Reinsalu je pojasnil, da so odločitev sprejeli, ker jim je ljubše sodelovanje na ravni EU. Vlogo pa naj bi igralo tudi dejstvo, da Kitajska ni jasno obsodila ruske invazije na Ukrajino.

KIJEV - Ruska vojska še naprej krepi svojo ofenzivo na vzhodu Ukrajine in kljub intenzivnim spopadom dosega določen napredek, je zapisal ukrajinski generalštab. Britanski obveščevalci pa so sporočili, da so torkove eksplozije na vojaškem letališču na zahodu ukrajinskega polotoka Krim, v katerih je bilo uničenih ali poškodovanih vsaj osem letal, znatno oslabile pomorsko letalstvo ruske črnomorske flote.

BRASILIA - Na tisoče Brazilcev se je v četrtek podalo na ulice, kjer so izražali nasprotovanje aktualnemu predsedniku Jairju Bolsonaru. Ta pred oktobrskimi volitvami, na katerih se mu obeta poraz, s svojimi izjavami namreč krepi strahove, da po vzoru nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa ne bo priznal volilnih izidov. Pred iztekom mandata je začel napadati brazilski volilni sistem, češ da omogoča goljufanje.

SEUL - Južnokorejski predsednik Yoon Suk-yeol je pomilostil dediča južnokorejskega imperija Samsung Lee Jae-yonga, ki so ga januarja lani zaradi podkupovanja in poneverbe obsodili na dve leti in pol zapora, avgusta lani pa pogojno izpustili iz zapora. S tem zanj ne velja več prepoved ponovnega delovanja v gospodarstvu.

CARACAS/BOGOTA- Venezuela in Kolumbija sta v četrtek naredili prvi korak k formalni normalizaciji odnosov med državama z imenovanjem veleposlanikov. Ta poteza sledi predvolilnim obljubam novega kolumbijskega predsednika Gustava Petra o razveljavitvi odločitev njegovega predhodnika Ivana Duqueja, ki je leta 2019 prekinil vezi s sosednjo Venezuelo.

WASHINGTON - Ameriški Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) je v sredo izdal nova navodila glede varnostnih ukrepov proti pandemiji covida-19, ki niso več tako strogi. CDC več ne vztraja pri varnostni razdalji dveh metrov med ljudmi, ne priporoča več testiranj ljudi brez simptomov v šolah, še vedno pa to priporoča za domove za ostarele, zavetišča za brezdomce in zapore.

PARIZ - V 90. letu starosti je umrl francoski ilustrator Jean-Jacques Sempe, je v četrtek za francosko tiskovno agencijo AFP sporočila njegova žena Martine Gossieaux Sempe. Ilustriral je priljubljeno serijo otroških knjig Mali Nikec, po kateri sta bila posneta tudi film in risana serija.

LOS ANGELES - Družina 53-letne filmske igralke Anne Heche, ki se je pred tednom dni zaletela z avtomobilom v hišo, je v četrtek sporočila, da ne pričakuje, da bo ponesrečenka preživela. Igralka je utrpela hude opekline in je v komi.

spo/spo
© STA, 2022