Pregled - šport do 12. ure

Ljubljana, 12. avgusta - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu do 12. ure.

RIM - Slovenski plavalec Primož Šenica Pavletič je v svoji paradni disciplini 200 metrov hrbtno s časom 1:59,76 za tri stotinke sekunde izboljšal svoj osebni rekord ter se s 14. mestom zanesljivo zavihtel v svoj prvi polfinale evropskega prvenstva v velikih bazenih. Na 200 m hrbtno je nastopil tudi Anže Ferš Eržen. V svojem drugem nastopu na tem prvenstvu je s časom 2:01,99 zasedel 22. mesto, njegov osebni rekord 2:00,35 pa bi zadostoval za polfinale. Zanj je bilo treba plavati 2:00,88. Tjaša Pintar pa je tudi v svoji drugi disciplini na tem evropskem prvenstvu odplavala osebni rekord. Na 50 metrov delfin je osvojila 24. mesto, s časom 27,39 je za 44 stotink sekunde izboljšala leto dni star osebni rekord, za polfinalom pa zaostala štiri desetinke sekunde.

MÜNCHEN - Slovenska veslača Jaka Čas in Nik Krebs sta se v konkurenci dvojcev na evropskem prvenstvu devetih športov v Münchnu v sobotni finale B. Čas in Krebs sta v svoji polfinalni skupini danes zasedla četrto mesto, za tretjim, ki je še vodilo v finale A, pa sta s časom 7:21,51 zaostala dobrih 14 sekund.
Nina Kostanjšek, ki je bila uvodoma med enojci v svoj skupini zadnja, peta, je v repasažu zasedla drugo mesto in se prebila v polfinale s časom 8:35,97. V polfinale pa se je v moški konkurenci enojcev prebil tudi Filip-Matej Pfeifer, s časom 7:38,67 je bil prav tako drugi v svoji repasažni skupini. Oba polfinala bosta na sporedu v soboto.

RADOMLJE - Slovenski nogometni prvoligaš Kalcer iz Radomelj je v sovje vrste pripeljal novega vratarja. Kot so mlinarji objavili na družbenih omrežjih, je nov član ekipe postal 26-letni Domen Mrežar. Radomlje so po štirih krogih Prve lige Telemach s po dvema zmagama in neodločenima izidoma na tretjem mestu, v soboto pa jih čaka gostovanje v Kopru.

LJUBLJANA - Disciplinski sodnik Nogometne zveze Slovenije Boštjan Jeglič je po pričakovanju največje kazni po 4. krogu Prve lige Telemach izrekel za tekmo Maribor - Olimpija. Oba kluba bosta skupaj morala plačati za približno 6000 evrov kazni. Maribor bo ob 2800 evrov zaradi neprimernega navijaškega vedenja, v kar sodijo "večkratno žaljivo skandiranje, večkratno prižiganje bakel, metanje vžigalnika, kozarca in plastenk ob rob igrišča", in predkaznovanosti. Olimpija, ki bo ob 250 evrov, ker ni zagotovila igralca za izjavo med polčasoma, pa bo še ob 3150 evrov zaradi "večkratnega žaljivega skandiranja, večkratnega prižiganja bakel, metanja bakel na igrišče, povzročitve prekinitve tekme, metanja stolov na igrišče po tekmi" in predkaznovanosti. Olajševalna okoliščina je pisna izjava kluba.

ZÜRICH - Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je tudi uradno potrdila, da se bo svetovno prvenstvo v Katarju začelo dan prej, kot so najprej načrtovali, to pa zaradi tega, ker želijo, da bo reprezentanca organizatorja odigrala otvoritveno tekmo. Tekma med Katarjem in Ekvadorjem bo tako 20. novembra ob 19. uri (17. uri po srednjeevropskem času) na stadionu Al Bayt. Tekmo med Senegalom in Nizozemsko, s katero bi se 21. novembra po prvotnem načrtu moralo začeti prvenstva, so prestavili s 13. na 19. uro.

PARIZ - Francoski nogometni prvoligaš Rennes je iz tekmeca iz elitne francoske lige Paris Saint-Germaina pripeljal mladega napadalca Arnauda Kalimuenda. Kot je poročala nemška tiskovna agencija dpa, je 20-letnik podpisal petletno pogodbo. Prestop je po poročanju Transfermarkta vreden 20 milijonov evrov.

TORONTO - Poljakinja Iga Swiatek, prva teniška igralka sveta, se je v osmini finala presenetljivo poslovila od turnirja v Torontu. V treh nizih, s 6:4, 3:6 in 7:5, jo je premagala Brazilka Batriz Haddad Maia, 24. na lestvici WTA, ki je po treh urah igre zabeležila še tretjo zmago nad igralko iz top 10 v letošnji sezoni. Izpadla je tudi tretja nosilka, Grkinja Maria Sakari, boljša od nje je bila Čehinja Karolina Pliškova.

lr/ic/lr
© STA, 2022