Tedenski pregled - Slovenija od 12. do 18. 8.

Ljubljana, 19. avgusta - Slovenija se lahko pohvali z visoko rastjo BDP v drugem četrtletju, ki je v medletni primerjavi znašala 8,2 odstotka. A negotovosti je spričo vojne v Ukrajini, oskrbe z energenti in inflacije precej. Vlada je sprejela ukrepe za omilitev energetske draginje za podjetja in ogrožene skupine prebivalcev, pri prehrani pa bo cene za zdaj spremljala.

PETEK, 12. avgusta

LJUBLJANA - Na zunanjem ministrstvu še preučujejo predlog, da bi ruskim državljanom prenehali izdajati turistične vizume. Napovedujejo, da bo Slovenija tako kot doslej iskala rešitve skupaj z državami članicami EU. O tem vprašanju naj bi sicer konec meseca na neformalnem srečanju govorili zunanji ministri članic.

LJUBLJANA - Vlada se je pri soočanju z visokimi cenami hrane odločila za t.i. mehko regulacijo - za spremljanje cen osnovnih živil, izvajalca je izbrala na javnem razpisu. Premier Robert Golob upa, da bodo učinki vidni kmalu, že oktobra pa naj bi bilo jasno, ali so potrebni kakšni trši ukrepi. Če bo potrebno, bo vlada po energetskem draginjskem dodatku uvedla tudi prehranskega, je dejal Golob.

LJUBLJANA - Premier Robert Golob in ministrica za kulturo Asto Vrečko sta si ogledala stavbo SNG Drama Ljubljana. Sestala sta se tudi z ravnateljico gledališča Vesno Jurca Tadel. Golob je po ogledu ocenil, da je objekt neprimeren, in napovedal uvrstitev projekta prenove v vse ustrezne dokumente, da bodo lahko z investicijo začeli takoj.

ŽALEC - Letošnja letina hmelja bo po prvih ocenah zaradi neugodnih vremenskih razmer za 40 odstotkov nižja od lanske, ko so pridelali 2185 ton hmelja. Kot je povedala specialistka za hmelj Irena Friškovec, bo veliko odvisno od vremena v naslednjih dveh tednih.

LJUBLJANA - Upravno sodišče je zavrnilo tožbo nevladne organizacije Alpe Adria Green zoper dovoljenje za odstrel 222 rjavih medvedov, ki ga je februarja izdalo ministrstvo za okolje in prostor. Pritožba zoper sodbo ni dovoljena. Od izdaje dovoljenja do 10. 8. je bilo iz narave odvzetih 139 rjavih medvedov.

NOVA GORICA - Obratovanje hidroelektrarne Solkan so zaradi nizkega vodostaja Soče znova ustavili 9. 8.

KOPER - Ribiška družina Koper je opozorila na nižji pretok reke Rižane od predpisanega in Rižanski vodovod pozvala spoštovanju določb vodnega dovoljenja. Medtem ko ribiči razmišljajo o kazenski ovadbi, v vodovodu odgovarjajo, da pretoka ne morejo povečati, ker vode ni. Ob tem obljubljajo, da struge ne bodo izsušili.

LJUBLJANA - Ukrajinska skupnost Slovenije je na Festival Ljubljana naslovila peticijo, v kateri pozivajo k odpovedi nastopa ruske sopranistke Ane Netrebko, ki je napovedan za konec avgusta. Direktor festivala Darko Brlek je odgovoril, da koncert ostaja na programu.

SOBOTA, 13. avgusta

NEW YORK/LJUBLJANA - Napad na pisatelja Salmana Rushdieja so obsodili tudi v mednarodnem odboru Pisatelji in pisateljice za mir, katerega član je Rushdie. Predsednica Slovenskega centra Pen in v. d. predsednice Mednarodnega odbora Pisatelji in pisateljice za mir Tanja Tuma je zapisala, da je Rushdie inspiracija vsem, ki se borijo proti mračnjaštvu in zlorabi vere v politične namene.

NEDELJA, 14. avgusta

HELSINKI - Tim Gajser je na dirki svetovnega prvenstva v motokrosu predčasno osvojil naslov svetovnega prvaka za leto 2022. Za Gajserja je to četrta lovorika v karieri v elitnem razredu MXGP po letih 2016, 2019 in 2020.

PONEDELJEK, 15. avgusta

BREZJE - Ob največjem Marijinem prazniku, prazniku Marijinega vnebovzetja, so v cerkvah po državi potekala bogoslužja. V najbolj obiskanem slovenskem romarskem središču na Brezjah je osrednjo mašo vodil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. V pridigi se je med drugim zavzel za svetost življenja in izpostavil pomen družine ter da otrok potrebuje tako mamo kot očeta.

LJUBLJANA - Več kot četrtini gospodinjstev so se v zadnjem letu zvišali dohodki, je objavil državni statistični urad. Četrtina gospodinjstev je kot glavni razlog za zvišanje dohodkov navedla zvišanje socialnih prejemkov, petina pa zvišanje plače. 18 odstotkov gospodinjstev je težko oz. zelo težko shajalo s svojimi dohodki.

LJUBLJANA - Kolesarski zvezdnik Primož Roglič (Jumbo Visma) bo lahko startal na dirki po Španiji. Roglič, ki se je na minuli francoski pentlji huje poškodoval, je po zdravniškem pregledu prejel zeleno luč za nastop na tritedenski dirki, na kateri bo branil lanski naslov.

TOREK, 16. avgusta

LJUBLJANA - Obseg BDP Slovenije se je v drugem letošnjem četrtletju po prvi oceni državnega statističnega urada na letni ravni povečal za 8,2 odstotka. K rasti je pripomoglo domače in tuje povpraševanje. Premier Robert Golob je rast označil za pričakovano, a opozoril na predvideno ohlajanje konec leta. Tudi Banka Slovenije je poudarila, da so ob nadaljevanju ruske vojaške agresije obeti bolj negotovi, na negotovosti zaradi dragih energentov in inflacije je opozoril tudi Umar.

BELTINCI - Premier Robert Golob se je med obiskom v Prekmurju skupaj z ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Ireno Šinko sestal s predstavniki kmetov na temo suše. Napovedal je pospešitev postopkov za pridobitev pomoči, na podlagi česar bi bila možna izplačila do konca leta.

LJUBLJANA - Na javno naročilo Zavoda za blagovne rezerve RS za razširjen odkup 40.000 ton pšenice letošnje letine za človeško prehrano je prispela ena ponudba.

LJUBLJANA - Državna volilna komisija je sprejela rokovnik za izvedbo volilnih opravil za predsedniške volitve, ki bodo 23. 10. Roki za volilna opravila bodo začeli teči 22. 8. Volivci bodo od tega dne lahko izrazili podporo posameznim kandidatom, mogoče bo tudi že vlaganje kandidatur.

RIM - Italijanska senatorka slovenskega rodu Tatjana Rojc bo nosilka liste italijanske Demokratske stranke za senat v Furlaniji-Julijski krajini na septembrskih predčasnih parlamentarnih volitvah v Italiji. Tako bi lahko znova zastopala slovensko manjšino, saj ji prvo mesto na listi omogoča realne možnosti za izvolitev.

LJUBLJANA - V Pravni mreži za varstvo demokracije so prepričani, da ministri prejšnje vlade, ki so po koncu mandata prejeli nadomestilo za neizrabljen dopust, do nadomestil niso bili upravičeni. Vlado zato pozivajo, naj zoper ministre, ki so prejeli nadomestila, vloži tožbe, računsko sodišče pa k reviziji vseh postopkov izplačil denarnih nadomestil.

LJUBLJANA - Stanovanjski sklad RS je z Razvojno banko Sveta Evrope podpisal posojilno pogodbo v vrednosti 70 milijonov evrov. S pomočjo posojila bo sklad izvedel projekt izgradnje 906 javnih najemnih stanovanj na desetih lokacijah v sedmih statističnih regijah.

LONDON - Britanska družba Ascent Resources je spor s Slovenijo v zvezi s postopki izdaje dovoljenj za črpanje plina v Petišovcih predala arbitražnemu tribunalu. Podjetje je pri tem nastalo škodo ocenilo na več kot 500 milijonov evrov.

LJUBLJANA - Kurirji pri dostavnih podjetjih Wolt in Glovo bodo v Ljubljani odslej nosili posebne številke, na podlagi katerih jih bo lažje prijaviti v primeru kršitev prometnih predpisov. S tem želijo po besedah ljubljanskega župana Zorana Jankovića povečati prometno varnost v mestnem središču in odgovoriti na pritožbe meščanov.

SARAJEVO - Hrvaška serija Območje brez signala, ki je nastala tudi pod okriljem slovenske produkcije, je na Sarajevskem filmskem festivalu prejela srce Sarajeva za najboljšo dramsko serijo.

SREDA, 17. avgusta

MURSKA SOBOTA/ČRENŠOVCI/LJUBLJANA - Na dan združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom v spomin na množično ljudsko zborovanje v Beltincih 17. 8. 1919, ko je po prvi svetovni vojni množica plebiscitarno podprla priključitev Prekmurja matični domovini, je bil v predsedniški palači dan odprtih vrat. Praznika so se na Prekmurskem trgu v Ljubljani spomnili tudi v Klubu Prekmurcev v Ljubljani. Dan prej je bila v Črenšovcih osrednja slovesnost, ki se je je udeležil tudi politični vrh.

LJUBLJANA - Regulirane cene bencina in dizla zunaj avtocest so se znižale. Liter 95-oktanskega bencina stane 1,490 evra, kar je 4,4 centa manj kot doslej, dizla pa 1,641 evra, s čimer se je glede na predhodno 14-dnevno obdobje pocenil za 3,5 centa. Cene bodo veljale do 29. 8. Gre za četrto pocenitev zapored, ki bi bila višja, če vlada ne bi v ceno spet vključila prispevka za energetsko učinkovitost za pogonska goriva.

CELJE - Višje sodišče je v celoti pritrdilo sodbi velenjskega okrajnega sodišča, ki je razsodilo, da mora predsednik SDS Janez Janša stranki SD plačati 10.000 evrov odškodnine in se ji opravičiti zaradi njegovih javnih izjav, povezanih z lastništvom vile na Levstikovi 15 v Ljubljani, kjer ima SD svoj sedež. Sodba je pravnomočna.

LJUBLJANA/BRUSELJ - Evropska komisija je po poročanju portala Necenzurirano do nadaljnjega zamrznila poglobljeno preiskavo Molovega prevzema mreže bencinskih servisov OMV Slovenija. To so v Bruslju storili po tistem, ko od madžarskega Mola v določenem roku niso prejeli zahtevanih informacij. S preiskavo bodo nadaljevali po prejemu zahtevane dokumentacije.

LJUBLJANA - Direktor Televizije Slovenija Uroš Urbanija se je odločil, da prekine poslovno sodelovanje z Mladino, ker da je zadnji uvodnik odgovornega urednika Gregorja Repovža "prestopil mejo kulturnega in strokovnega izražanja osebnega mnenja".

LJUBLJANA - Banke v Sloveniji so v prvem letošnjem polletju ustvarile 212,5 milijona evrov dobička pred obdavčitvijo. To je 15,4 odstotka manj kot leto prej, je navedla Banka Slovenije. Medletna rast stanovanjskih posojil se je junija še nekoliko okrepila in ostala med najvišjimi v evrskem območju, v medletni primerjavi so slovenske banke pri vrhu tudi pri rasti obsega posojil podjetjem.

LJUBLJANA - Zavarovalna skupina Sava je v prvem polletju ustvarila 364,2 milijona evrov prihodkov, kar je 0,1 odstotka več kot v enakem lanskem obdobju. Čisti dobiček pa je bil z 28,9 milijona evrov za 33,4 odstotka nižji. Pričakovan padec je predvsem posledica povečanja škodne pogostosti pri avtomobilskih zavarovanjih na raven pred pandemijo.

KOČEVJE - V kočevskem Melaminu so od maja, ko je kemijsko podjetje prizadela huda industrijska nesreča, doslej spet vzpostavili okoli petino nekdanje proizvodnje. V načrtu je, da septembra zaženejo še dodaten del proizvodnje in tako tovarno pripeljejo do točke, ko bi lahko preživela na trgu. Hkrati teče intenzivno iskanje nove možne lokacije, kamor bi preselili najnevarnejši del proizvodnje, je povedal vodja komisije, ki nadzira sanacijo, Antun Gašparac.

MÜNCHEN - Janja Garnbret je na evropskem prvenstvu postala prva zmagovalka nove discipline športnega plezanja, kombinacije balvani-težavnost. Po težavnosti in balvanih, kjer je zablestela 13. 8., je tako slavila še v kombinaciji, ki bo premierno na olimpijskih igrah 2024 v Parizu. Drugo mesto je osvojila Mia Krampl, 14. 8. je podprvak v težavnosti postal tudi Luka Potočar. Tina Šutej pa je v skoku s palico osvojila bronasto medaljo, kar je skupno že šesto odličje za Slovenijo na združenih EP.

ČETRTEK, 18. avgusta

LJUBLJANA - Vlada je sprejela predlog zakona o pomoči gospodarstvu zaradi visokih povišanj cen elektrike in plina. Do srede marca 2023 naj bi za to namenili 40 milijonov evrov. Država bo subvencionirala vsaj 30 odstotkov energetskih stroškov, če bodo cene energije letos zrasle vsaj za dvakratnik povprečja v preteklem letu. Za energetsko intenzivna podjetja pa je predviden do 70-odstotni delež subvencije, če bodo obenem ustvarila izgubo iz poslovanja. Po besedah gospodarskega ministra Matjaža Hana gre za prvi korak pomoči podjetjem.

LJUBLJANA - Vlada bo socialno ogroženim prebivalcem in invalidom v času draginje pomagala z enkratnim energetskim dodatkom v višini 200 evrov. Celotna vrednost pomoči bo 41 milijonov evrov, letos naj bi izplačali 28, prihodnje leto pa 14 milijonov evrov. Pomoč naj bi prejelo približno 54.000 prejemnikov denarne socialne pomoči, 9000 prejemnikov varstvenega dodatka in 7400 invalidov. Vlada želi obenem v sisteme socialne varnosti povabili vse tiste, ki so do socialne pomoči upravičeni, pa je ne prejemajo.

LJUBLJANA - Posvetovalna skupina za spremljanje koronavirusa pri NIJZ pod vodstvom Maria Fafangla je predstavila strokovna priporočila za obvladovanje epidemije covida-19 v jesensko-zimskem času. Predlagane usmeritve so razdeljene v dve fazi, prilagajanje oz. stopnjevanje ukrepov bo odvisno od zasedenosti kapacitet intenzivnih postelj. Cepljenje in nošenje mask v šolah ne bosta obvezna v nobeni od faz.

LJUBLJANA/KRANJ/DOMŽALE - Slovenijo, predvsem območje Ljubljane in Kranja, je zajelo hudo neurje z močnim vetrom, ki je odkrival strehe, med drugim na ljubljanski porodnišnici, podiral drevesa in odnašal večje predmete. Več ljudi je bilo poškodovanih, v Ljubljani je sunek vetra dosegel rekordnih 102 km na uro.

LJUBLJANA - Vlada je sprejela predlog sprememb zakona o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami. Ureja povračilo stroškov, ki nastajajo ob sodelovanju na intervencijah, ko je zaradi obsega naravne nesreče aktiviran državni načrt zaščite in reševanja. Vlada predlaga sprejem zakona po nujnem postopku, veljal pa naj bi tudi za nazaj, za požare na Krasu.

MARIBOR - V okviru projekta nadgradnje železniške proge med Mariborom in Šentiljem so prebili novozgrajeni predor Pekel. Projekt, ki je vreden nekaj manj kot 300 milijonov evrov, je eden največjih na področju izgradnje železniške infrastrukture. Prvi vlak bo skozi Pekel, ki je dolg poldrugi kilometer, predvidoma zapeljal konec leta 2023.

LJUBLJANA - Predsedniško kandidaturo je na novinarski konferenci napovedal predsednik stranke Nova socialdemokracija Andrej Magajna. Kandidiral bo s podporo neparlamentarne stranke Nova socialdemokracija in 3000 podpisi volivcev.

LJUBLJANA - Skupina Triglav je v polletju obračunala za 797,2 milijona evrov kosmate premije, kar je devet odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Celotni prihodki so narasli za 11 odstotkov na 861,2 milijona evrov. Dobiček pred davki je bil pri 57,5 milijona evrov za dva odstotka večji, čisti dobiček pa se je znižal za štiri odstotke na 45,2 milijona evrov.

kk/bst/bst
© STA, 2022