Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 11. avgusta - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

SEVASTOPOL - Satelitski posnetki letališča Saki na zahodu ukrajinskega polotoka Krim so razkrili, da je bilo v torkovih eksplozijah poškodovanih vsaj osem ruskih letal. Rusko obrambno ministrstvo sicer vztraja, da Krim, ki si ga je leta 2014 priključila Rusija, ni bil tarča napada, pač pa da je prišlo do eksplozij streliva zaradi neupoštevanja varnostnih pravil.

TAIPEI - Potem ko je Kitajska v sredo končala vojaške vaje na območju, so v Pekingu objavili novo belo knjige o Tajvanu. V njej so se kitajske oblasti zavezale, da na otoku ne bodo tolerirale "separatističnih dejavnosti v kakršnikoli obliki". Tajvanske sile so medtem podobno kot v torek izvedle lastno obrambno vojaško vajo.

LONDON - Britanske oblasti so v sredo po izpustitvi iz turškega zapora aretirale domnevnega četrtega člana celice skrajne teroristične skupine Islamska država (IS), znane pod imenom Beatles. Moški je obtožen več terorističnih dejanj in sodelovanja v celici, ki je med letoma 2012 in 2015 v Siriji zadrževala, mučila in ubila več deset talcev.

PJONGJANG - Severnokorejski voditelj Kim Jong-un je v sredo razglasil zmago nad covidom-19, so poročali državni mediji. Vseeno je opozoril, da mora Severna Koreja ostati pozorna in učinkovito nadzorovati svoja obmejna območja. Njegova sestra Kim Yo-Jong je medtem nakazala, da je tudi Kim med epidemijo zbolel za covidom-19.

NEW YORK - V ZDA je še naprej odmevala preiskava floridskega posestva nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa, za katero še vedno ni poznan natančen razlog. Vrstijo se številna ugibanja in odzivi, Trumpu pa je stopil v bran celo nekdanji podpredsednik Mike Pence, ki ni hotel sodelovati v naklepu razveljavitve izidov predsedniških volitev leta 2020 po posameznih zveznih državah.

ATENE - Na grškem otoku Tasos v severnem Egejskem morju je izbruhnil obsežen gozdni požar. Zaradi ognja so morali evakuirati eno od tamkajšnjih vasi. Požar skuša omejiti šest letal za gašenje, šest helikopterjev ter več sto gasilcev in prostovoljcev. Po podatkih grške civilne zaščite je bilo letos v požarih v Grčiji uničenih že več kot 13.000 hektarjev površin.

SPLIT - Inšpekcija hrvaškega ministrstva za zdravstvo je v splitskem zavodu za nujno medicinsko pomoč končala preiskavo zaradi smrti novinarja Vladimirja Matijanića, rezultate pa bo javnosti sporočila po končani preiskavi v bolnišnici KBC Split. Po novem naj bi sicer preiskovali tudi družinskega zdravnika novinarja, ki je po okužbi z novim koronavirusom umrl minuli petek.

BAR - V Boki Kotorski v Črni gori se gasilci že tretji dan spopadajo z velikim požarom. Ekipam službe za zaščito in reševanje iz kraja Bar pomagajo tudi vojska in gasilci iz drugih črnogorskih mest. Na pomoč pri gašenju poleg helikopterjev prihaja tudi kanader iz Hrvaške. Prebivalstvo ni ogroženo.

INDIANAPOLIS - Eksplozija v stanovanjski hiši v Evansvillu v ameriški zvezni državi Indiani je v sredo zahtevala najmanj tri življenja, ena oseba je bila poškodovana. Škodo je utrpelo tudi 39 okoliških hiš. Oblasti se bojijo, da bi bilo lahko žrtev še več. Preiskava vzroka eksplozije še poteka.

OMAHA - Tožilstvo v ameriški zvezni državi Nebraska je sprožilo kazenski pregon 41-letne ženske, ki je aprila 17-letni hčerki pomagala pri umetni prekinitvi nosečnosti v 24. tednu nosečnosti. Detektivi tožilstva okrožja Madison so do te informacije prišli na podlagi sodnega naloga, s katerim so dobili dostop do njunih komunikacij na Facebooku.

spo/spo
© STA, 2022