Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 10. avgusta - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Na NIJZ so podrobno predstavili priporočila ob prihajajočem šolskem letu. Ključna ukrepa, ki v šolskem okolju pomagata pri preprečevanju prenosa koronavirusnih okužb, sta prezračevanje in izločanja okuženih iz šolskega procesa. Zato na NIJZ priporočajo samotestiranje v domačem okolju vsem osebam z znaki akutne okužbe dihal in tistim, ki so bili v visoko tveganem stiku z okuženo osebo. V torek so sicer v Sloveniji ob 638 PCR-testih in 5328 hitrih antigenskih testih potrdili 1714 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v torek zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 84 bolnikov, na intenzivni negi pa 12. Umrlo je šest bolnikov s potrjeno koronavirusno okužbo.

KOPER - Požar pri Socerbu je še vedno omejen, ne pa pogašen, je povedal Jan Brodar iz koprske gasilske brigade. Z dvema pogoriščema se bori 130 gasilcev, gašenje otežuje veter. Iz zraka imajo manj pomoči, kot bi si želeli. Italijanski kanader je spustil vodo samo enkrat, nato je moral iti na jug sosednje države. Rižanski vodovod kljub dodatnim težavam še zmore oskrbovati slovensko Istro z vodo. Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Srečko Šestan je zaradi obsežnega požara v torek ob 17. uri aktiviral državni načrt zaščite in reševanja ob velikem požaru v naravnem okolju, so sporočili z Uprave RS za zaščito in reševanje.

ANKARA - Drugi dan državniškega obiska predsednika države Boruta Pahorja v Turčiji je namenjen tudi gospodarskemu sodelovanju. V Ankari je tako potekala poslovna okrogla miza z udeležbo slovenskih in turških podjetij, na kateri je ob Pahorju udeležence nagovoril tudi gospodarski minister Matjaž Han. Trgovinska menjava med Slovenijo in Turčijo je lani dosegla 1,14 milijarde evrov. Obe strani jo želita še krepiti, zato so se Pahorju ob Hanu v Turčiji pridružila tudi številna slovenska podjetja iz različnih panog. Tako Pahor kot Han sta v svojih nagovorih izpostavila zlasti priložnosti na področju naložb. Konec leta 2020 je bilo v Sloveniji za 19,8 milijona evrov turških investicij, slovenskih v Turčiji pa za 14,2 milijona evrov.

LJUBLJANA - Dragan Barbutovski odhaja z mesta vršilca dolžnosti direktorja vladnega urada za komuniciranje (Ukom), so za STA potrdili v kabinetu predsednika vlade. Dodatna pojasnila naj bi iz kabineta še posredovali.

LJUBLJANA - Komisija za preprečevanje korupcije (KPK), ki je zaključila obravnavo anonimne prijave glede očitkov o zaposlitvi Maje Tašner Vatovec v kabinetu ministra za delo Luke Mesca, ni potrdila kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Postopek v zadevi je zato ustavila.

LJUBLJANA - Na predsedniških volitvah bo za predsednico republike kandidirala ginekologinja Sabina Senčar. Kandidirala bo s podporo neparlamentarne stranke Resni.ca, s pomočjo katere bo tudi zbirala 3000 podpisov, ki jih v tem primeru potrebuje za vstop v tekmo. Na novinarski konferenci je kritizirala predvsem načine, na katere se je politika spopadla z epidemijo covida-19.

LJUBLJANA - Vrednost industrijske proizvodnje je bila junija za 0,2 odstotka nižja kot maja, je objavil statistični urad. V medletni primerjavi je bila vrednost še vedno za 0,8 odstotka višja, za 2,9 odstotka višja kot pred letom dni je bila tudi njena vrednost v prvem polletju. Na junijsko zmanjšanje industrijske proizvodnje so vplivali padci v rudarstvu, kjer se je vrednost znižala za 6,8 odstotka, v oskrbi z električno energijo, plinom in paru, kjer je bila proizvodnja nižja za 0,7 odstotka, in v predelovalnih dejavnostih, kjer je nazadovala za 0,6 odstotka.

MARIBOR - Pošta Slovenije je s 1. avgustom spremenila cene poštnih storitev. Cena pošiljanja standardnega pisma v notranjem prometu je višja za sedem centov in znaša 0,69 evra, cena prednostnega standardnega pisma pa je višja za osem centov in znaša 0,75 evra. Cena za priporočeno pismo v notranjem prometu je višja za povprečno 22 odstotkov, cene pošiljanja paketov so v povprečju višje za šest odstotkov, so povedali v Pošti Slovenije. Razlogi za podražitev so po njihovih navedbah v povišanju stroškov energentov, povišanju cen prevozov, dvigu stroškov dela ter upadanju storitev klasične pisne korespondence.

LJUBLJANA - Letošnji 25. Mladi levi, ki bodo potekali med 19. in 27. avgustom v Ljubljani, letos ponovno prinašajo bogat nabor predstav in drugega dogajanja, ki ga je sestavila nova kuratorska tričlanska ekipa v sestavi Mojca Jug, Klara Drnovšek Solina in Lea Kukovičič. Letos sta posebnost festivala dve otvoritveni predstavi istočasno prihodnji petek.

MARIBOR - Potem ko sta se zaradi izgradnje Centra Rotovž preselili že osrednja enota in Pionirska Mariborska knjižnica, se bo zdaj selila še Knjižnica Pobrežje. Septembra bo premeščena v trgovski center Mercator Pobrežje.

ŠMARJE PRI JELŠAH - Po petih letih se je zaključila obnova župnijske cerkve Marije Vnebovzete v Šmarju pri Jelšah. Naložba je bila vredna 1,5 milijona in je obsegala sanacijo vlage v zidovih, razširitev cerkvene ladje z novim vhodnim prizidkom, obnovo notranjosti s tlaki, klopmi, freskami, kipi, razsvetljavo in oltarjem ter obnovo zunanjosti.

lem/lad/pse/lte/sag/tz/bkr/maa/lem
© STA, 2022