Pregled - šport, 9. 8. (torek)

Ljubljana, 9. avgusta - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v torek, 9. avgusta.

LEIPZIG - Potem ko so nemški mediji že v ponedeljek poročali, da bo mladi slovenski nogometni zvezdnik Benjamin Šeško v naslednji sezoni postal član nemškega prvoligaša in aktualnega pokalnega zmagovalca Leipziga, je njegov sedanji klub Salzburg danes novico tudi uradno potrdil. Šeško bo še eno sezono ostal v Avstriji, potem se bo preselil v Leipzig, s tamkajšnjim klubom je podpisal petletno pogodbo, ki ga veže do konca sezone 2027/28. Leipzig je sicer sestrski klub zdajšnjega Šeškovega delodajalca Salzburga, pri nemški ekipi igra tudi nekdanji slovenski reprezentant Kevin Kampl.

LJUBLJANA - Slovenska odbojkarska reprezentanca se od danes na domače svetovno prvenstvo, ki bo do polfinala potekalo v ljubljanskih Stožicah, pripravlja pod vodstvom novega selektorja. Potem ko je v ponedeljek Avstralca Marka Lebedewa zamenjal Romun Gheorghe Cretu, se je danes v Črnučah ta predstavil športni javnosti in pohvalil svoje varovance. Prve besede, ki jih je z novimi varovanci izmenjal, so mu dale občutek, da si vsi želijo zmagovati. V strokovnem štabu, ki ostaja nespremenjen, imajo ob tem tudi več načrtov za prihodnje obdobje in samo SP, ki se bo začelo 26. avgusta.

LJUBLJANA - Košarkarji Slovenije bodo tretji teden priprav na EP oddelali v Istanbulu, kjer jih v petek in soboto čakata dve prijateljski tekmi. V Turčijo bo odpotovalo šestnajst igralcev, med njimi vsi trije NBA-jevci, torej tudi Luka Dončić, ki se lahko po pravilih lige NBA in Fiba treningom pridruži šele v petek, 12. avgusta. Ob vstopu v naslednjo fazo priprav, v kateri bo v ospredju uigravanje zdaj že popolne izbrane vrste, so pred novinarje stopili Vlatko Čančar, Mike Tobey ter selektor Aleksander Sekulić. Igralca sta poudarila, da sta z mislimi povsem v reprezentanci, saj sta si v zadnjih mesecih uspešno uredila klubski status, selektor Sekulić pa je poudaril, da je vloga favorita za Slovenijo velika obveznost in hkrati svojevrsten izziv.

LJUBLJANA - Slovenski alpski smučarji bodo po dveh letih ključni del priprav na novo sezono lahko opravili na zimskem snegu na južni polobli. Na pot v tradicionalno bazo v Ushuai v Argentini se bo v sredo podala številčna odprava reprezentance v tehničnih disciplinah, s katerimi bo čez veliko lužo potovalo tudi približno štiri tone opreme. V slovito središče najjužnejše argentinske province Ognjena zemlja se bo odpravila osmerica, trije tekmovalci za tehnični disciplini, veleslalomski olimpijski podprvak Žan Kranjec, povratnik po težavah z zdravjem Štefan Hadalin in Tijan Marovt, ter ženska ekipa za veleslalom in slalom, v kateri so Ana Bucik, Meta Hrovat, Andreja Slokar, Tina Robnik in Neja Dvornik.

TORONTO - Ena najboljših teniških igralk vseh časov, Američanka Serena Williams, je v današnji izdaji revije Vogue napovedala konec športne poti. Štiridesetletnica je v karieri osvojila 23 turnirjev velike četverice, s čimer je druga najbolj uspešna posameznica v zgodovini tenisa za Avstralko Margaret Court, ki je osvojila enega več. Podrobnosti o tem, kdaj se bo upokojila, sicer ni sporočila povsem natančno, ameriški mediji, med njimi tudi CNBC, pa so zapisali, da se bo to zgodilo po odprtem prvenstvu ZDA v New Yorku, ki se bo začelo 29. avgusta. Na olimpijskih igrah je osvojila štiri zlate kolajne, tri v dvojicah skupaj s sestro Venus, med posameznicami pa je bila najboljša v Londonu 2012.

LEIPZIG - Kmalu za tem, ko je Salzburg potrdil, da bo mladi slovenski nogometni zvezdnik Benjamin Šeško še eno leto igral v Avstriji, naslednjo sezono pa bo oblekel dres sestrskega kluba Leipzig, je sledni objavil, da se v Nemčijo vrača klubski rekorder po številu zadetkov, Timo Werner. Šestindvajsetletni nemški reprezentant je zapustil Chelsea in se vrnil v staro jato za okroglih 20 milijonov evrov, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Ob tem dodaja, da bo Werner v Leipzigu ostal do 2026.

CHENNAI - Uzbekistanci in Ukrajinke so osvojili zlati medalji na šahovski olimpijadi, ki se je končala v indijskem Chennaiju. Slovenke so v zadnjem, 11. krogu premagale Moldavijo z 2,5:1,5 ter so s 13 točkami osvojile 35. mesto. Slovenski šahisti so po visokem porazu z 0,5:3,5 z Brazilijo končali na 50. mestu s 13 točkami.

alz/zzb/jz/am/tb/lr/alz
© STA, 2022