Pregled - Slovenija, 9. 8. (torek)

Ljubljana, 9. avgusta - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v torek, 9. avgusta.

KOPER - Na težko dostopnem območju pod Socerbom v občini Koper se je ob dveh ponoči vnel požar. Gasilci se že ves dan bojujejo s plameni, ki so se znova razplamteli, ko je že kazalo, da so nočni požar pogasili. Vodja intervencije Jan Brodar upa, da bodo s pomočjo kanaderjev in helikopterjev požar omejili do večera. Gori na približno 15 hektarjih, na terenu je več kot 100 gasilcev. Ponoči ne bodo imeli pomoči iz zraka, burja pa bo po napovedih še naprej razpihovala ogenj.

LJUBLJANA - Uprava Telekoma Slovenije je za 9. septembra sklicala skupščino, ki bo odločala o prevetritvi nadzornega sveta. Menjavo pet od šestih predstavnikov kapitala v nadzornem svetu predlaga Kad, ki je lastnik 5,59 odstotka Telekoma. Predlagana je razrešitev Iztoka Černoše, Karle Pinter, Marka Kerina, Radovana Cerjaka in Jurija Toplaka, med nadzorniki pa naj bi ostal dosedanji član Aleksander Igličar. Za nove člane nadzornega sveta Telekoma Slovenije so predlagani Roman Jerman, Tadeja Čelar, Alenka Čok Pangeršič, Miha Žejn in Robert Cimerman. Po menjavi nadzornikov je bržkone pričakovati tudi spremembo vodstva družbe pod taktirko Cvetka Šršena.

LJUBLJANA - Iz znane ljubljanske avtopralnice prihajajo huda pričevanja o izkoriščenju delavcev iz Indije in nasilja nad njimi, je poročala TV Slovenija. Tujim delavcem, ki naj bi delali po 62 ur na teden za 650 evrov, naj bi ob prihodu v Slovenijo, odvzeli potne liste. V družbi Amonte očitke zanikajo. Kot je še poročala TVS, so finančna uprava, inšpektorat za delo in policija konec julija ločeno opravili nadzor v podjetju, a postopki še niso zaključeni.

LJUBLJANA - Delovna skupina za področje vzgoje in izobraževanja pri NIJZ se strinja s predlogoma prezračevanja šolskih prostorov ter prostovoljnega samotestiranja v vzgoji in izobraževanju kot bistvenim ukrepom, je za STA dejala predsednica društva ravnateljev in zveze srednjih šol Nives Počkar. Glavni cilj je, da šole in vrtci ostanejo odprti, je dodala. Nadaljnji predlogi ukrepov se nanašajo na prezračevanje zaprtih šolskih prostorov v ogrevalni sezoni. Ob tem ugotavljajo, da imajo le redke šole nimajo vgrajene prezračevalne klimatske sisteme.

LJUBLJANA - V ponedeljek so v Sloveniji ob 899 PCR-testih in 8109 hitrih antigenskih testih potrdili 2402 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v ponedeljek zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 89 bolnikov, na intenzivni negi pa 15. Umrlo je šest bolnikov s potrjeno koronavirusno okužbo. Vodja posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ Bojana Beović ob tem starejšim od 80 let in ljudem z resnimi kroničnimi boleznimi priporoča takojšnje cepljenje z drugim poživitvenim odmerkom.

LJUBLJANA - Komisija za preprečevanje korupcije pri obravnavi sporazuma o medsebojnem sodelovanju pri projektu ustanovitve avtocestne policije ni ugotovila sumov kršitve nasprotja interesov oz. korupcije, je pa ugotovila, da v zvezi s tem izhajajo razlogi za sum storitve kaznivega dejanja, zato je primer predala Specializiranemu državnemu tožilstvu. Po informacijah časnika Delo pa naj bi pristojne institucije v zvezi s projektom ustanovitve avtocestne policije že napisale prve kazenske ovadbe. Te naj bi doletele nekdanjega notranjega ministra Aleša Hojsa, nekdanjega ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca in direktorja uprave avtocestne policije Andreja Juriča.

ANKARA - Predsednik republike Borut Pahor je začel dvodnevni državniški obisk v Turčiji in se v Ankari sestal s turškim zunanjim ministrom Mevlütom Cavusoglujem. Govorila sta predvsem o vojni v Ukrajini, Pahor pa je izrekel tudi pohvale Turčiji za posredniško vlogo med Rusijo in Ukrajino, zlasti glede sprostitve izvoza ukrajinskega žita. Vojna v Ukrajini je bila sicer tudi glavna tema Pahorjevega nastopa pred turškimi diplomati, ki jih je nagovoril na posebno povabilo turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana.

SVETI JURIJ OB ŠČAVNICI - Šest članov občinskega sveta Občine Sveti Jurij ob Ščavnici je podalo odstopno izjavo. Ker predstavljajo večino enajstčlanskega občinskega sveta, to po besedah župana Antona Slane pomeni, da je občinski svet do konca mandata konec letošnjega leta nesklepčen, občinski projekti pa ustavljeni.

LJUBLJANA - Domovi za starejše in drugi socialnovarstveni zavodi od 30. junija nimajo več pravne podlage za izplačilo dodatka za zaposlene za delo v sivi in rdeči coni, čeprav se pogoji za delo in način dela niso spremenili, izpostavlja skupnost socialnih zavodov. Vlado poziva, da zagotovi izplačilo dodatka za delo v posebnih pogojih. Ministrstvo za delo je navedlo, da je predlog za to pripravljen.

LJUBLJANA - Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je prek video povezave sestal s predstavniki slovenskih skupnosti v Južni Ameriki, ki so ministru predstavili aktivnosti in izzive slovenskih skupnosti v Braziliji, Venezueli, Kolumbiji in Boliviji. Sestanka se je med drugim udeležil slovenski veleposlanik v Braziliji Gorazd Renčelj, svoje delovanje in aktivnosti pa so orisali še prisotni predstavniki slovenskih društev in organizacij ter častna konzula v Sao Paulo in Rio de Janeiru.

LJUBLJANA - Berta Golob, profesorica slavistike, ki je delovala kot učiteljica ter lektorica in knjižničarka, ter ob tem ves čas pisala, je dopolnila 90 let. Njen opus obsega vrsto del za odrasle in otroke, med drugim je avtorica 72 scenarijev za televizijsko oddajo Radovedni Taček. Podpisuje se tudi pod več del z didaktičnimi vsebinami in versko tematiko.

CERKNICA - V Kruščah se je začel petdnevni festival Prostori tokovi, ki prek delavnic, predavanj, pogovorov in drugih umetniških dogodkov povezuje umetnost s psihoterapijo. Prostori tokov so eden od treh festivalov Ustvarjalnega centra Krušče; v začetku avgusta je potekal že festival Telesa Svetovi, 16. avgusta pa sledi še mali festival psihodrame.

zc/zc
© STA, 2022