Pregled - šport, 8. 8. (ponedeljek)

Ljubljana, 8. avgusta - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v ponedeljek, 8. avgusta.

LJUBLJANA - Avstralski trener Mark Lebedew ni več selektor slovenske odbojkarske reprezentance, je sporočila Odbojkarska zveza Slovenije. Na prihajajočem SP bo izbrano vrsto vodil Romun Gheorghe Cretu. Lebedew, ki je pred začetkom letošnje reprezentančne sezone na slovenski klopi zamenjal Italijana Alberta Giulianija, je slovensko izbrano vrsto vodil v ligi narodov, v kateri so slovenski odbojkarji na dvanajstih tekmah petkrat zmagali in sedemkrat izgubili ter zasedli deseto mesto. Namesto Lebedewa bo na slovensko klop sedel 55-letni Romun Gheorghe Cretu, ki je v letošnji sezoni s poljskim prvoligašem Grupa Azoty Kedzierzyn-Kozle osvojil evropsko ligo prvakov, ob tem pa tudi vse tri poljske lovorike, v državnem prvenstvu, pokalu in superpokalu.

SZEKESFEHERVAR - Slovenski atlet Kristjan Čeh nadaljuje izjemno sezono. Danes je v metu diska zmagal na mitingu v Szekesfehervarju, kjer je znova presegel 70 metrov. Svetovni prvak je slavil z metom, dolgim 71,23 metra. To je le štiri centimetre slabše od njegovega državnega rekorda, doseženega maja v Birminghamu. Drugo mesto je osvojil Litovec Andrius Gudžius s 67,39, tretje pa Šved Daniel Stahl s 67,01 metra.

LJUBLJANA - Mladi slovenski nogometni zvezdnik Benjamin Šeško je po poročanju več medijev izbral svojega naslednjega delodajalca. To bo, kot piše Transfermarkt, nemški Leipzig, sestrski klub zdajšnjega Šeškovega delodajalca Salzburga. Devetnajstletni napadalec se bo zdajšnjemu klubu nekdanjega slovenskega reprezentanta Kevina Kampla pridružil poleti 2023. Sky Germany je poročal, da bo odškodnina za Šeška znašala 24 milijonov evrov, točnost tega podatka so potrdili tudi Transfermarktovi viri. Če bo do prestopa za takšen znesek prišlo, bo Šeško postal prestopni rekorder, kar zadeva slovenske nogometaše. Za zdaj rekord drži prav Kampl, za katerega je Leipzig Bayerju Leverkusnu odštel 20 milijonov evrov v sezoni 2017/18.

NOVA GORICA - Nogometaši Gorice so v 4. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Kopru z 1:2 (0:1).

TORONTO - Najboljša slovenska teniška igralka med dvojicami Andreja Klepač se je na turnirju v Torontu v konkurenci dvojic uvrstila v drugi krog oziroma osmino finala. S Čilenko Alexo Guarachi sta v prvem krogu po uri in petih minutah igre premagali kanadski dvojec Rebecca Marino/Carol Zhao s 6:3 in 6:3.

CHENNAI - Slovenci so v desetem, predzadnjem krogu šahovske olimpijade, ki se končuje v indijskem Chennaiju, zmagali. So 41. ekipa turnirja in so proti 67. nosilcem Škotom slavili s 3:1. S tem so osvojili trinajsto točko in se s 44. mesta povzpeli na 31. Slovenske šahistke, 25. nosilke, pa so proti 42. igralkam iz Litve izgubile z 1,5:2,5. Slovenke so ostale pri 11 točkah in so z 32. nazadovale na 49. mesto med 62 ženskimi reprezentancami; 188 ekip nastopa v odprti konkurenci.

WASHINGTON - Avstralec Nick Kyrgios je zmagovalec teniškega turnirja serije ATP 500 v Washingtonu z nagradnim skladom 2,1 milijona ameriških dolarjev. V finalu je po dveh nizih ugnal Japonca Yoshihita Nishioko s 6:4, 6:3. Dvoboj je trajal uro in 23 minut. Nekaj ur kasneje je 27-letni Avstralec v ameriški prestolnici osvojil še turnir v konkurenci dvojic.

WASHINGTON - Ruska teniška igralka Ljudmila Samsonova je zmagovalka teniškega turnirja WTA 250 v Washingtonu z denarnim skladom 251.750 ameriških dolarjev. Triindvajsetletnica je v finalu po uri in 46 minutah s 4:6, 6:3, 6:3 ugnala Estonko Kaio Kanepi, ki že devet let čaka na peto lovoriko na turnirjih WTA.

SAN JOSE - Ruska teniška igralka Darja Kasatkina je zmagovalka teniškega turnirja serije WTA 500 v ameriškem San Joseju. V finalu je sedma nosilka po dveh urah in 34 minutah ugnala nepostavljeno domačinko Shelby Rogers s 6:7 (2), 6:1, 6:2.

LJUBLJANA - Vse slovenske teniške igralke, ki so na lestvici WTA uvrščene med prvih 100 na svetu, so v zadnjem tednu izgubile nekaj pozicij. Med posameznicami je Kaja Juvan na 67. mestu, Tamara Zidanšek na 85., med dvojicami pa je Andreja Klepač 22. igralka sveta in Zidanškova 71. Prva igralka sveta ostaja Poljakinja Iga Swiatek, ki ima skoraj 4000 točk prednosti pred najbližjo zasledovalko, Estonko Anett Kontaveit.

LJUBLJANA - Rus Danil Medvedjev je z zmago na turnirju v Mehiki povečal prednost pred zasledovalci na lestvici ATP. Drugouvrščeni Alexander Zverev iz Nemčije zaostaja več kot tisoč točk, tretji Španec Rafael Nadal pa več kot dva tisoč. Najvišjeuvrščeni Slovenec je Aljaž Bedene, ki letos zaključuje kariero. Triintridesetletnik iz Ljubljane je na 286. mestu oziroma 275. po točkah osvojenih v 2022.

nem/lr/jz/zzb/alz/lr
© STA, 2022