Pregled - Slovenija, 8. 8. (ponedeljek)

Ljubljana, 8. avgusta - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v ponedeljek, 8. avgusta.

PTUJ - Ptujsko sodišče je Silva Drevenška v ponovljenem sojenju za trojni umor v Gerečji vasi ponovno spoznalo za krivega in mu naložilo 30 let zapora. Tako mu je prisodilo milejšo sankcijo kot na prvotnem sojenju, ko ga je sodišče obsodilo na dosmrtno zaporno kazen, a so višji sodniki zaradi nezakonitosti sodbe okrožnemu sodišču naložili ponovno sojenje. Sodba sicer še ni pravnomočna.

LJUBLJANA - Vlada je na dopisni seji spremenila uredbo o zagotavljanju prihrankov energije, s čimer s 17. avgustom vrača prispevek za energetsko učinkovitost za pogonska goriva. Temu se je začasno odpovedala, da bi znižala cene goriv. Tako na avtocestah kot zunaj avtocestnega križa bo prispevek za dizelsko gorivo 0,800 centa, za motorni bencin pa 0,736 centa. Prispevek za energetsko učinkovitost je po pojasnilih vlade nujno treba uvesti nazaj, ker se s pomočjo teh sredstev sofinancira ukrepe preko Eko sklada, so po seji sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

LJUBLJANA - Vlada je na dopisni seji za direktorja Družbe za upravljanje javnega potniškega prometa imenovala Mirana Sečkega. Ta mora zdaj izvesti vse potrebne aktivnosti za vpis te nove družbe v sodni register. Urediti mora tudi prevzem pristojnosti ter nalog upravljalca medkrajevnega linijskega prometa in upravljavca železniškega prevoza potnikov. Sečki je dolgoletni strokovnjak s področja prometa, z izkušnjami tako v gospodarstvu kot javnem sektorju. Po izobrazbi je magister inženir logistike, pred imenovanjem za direktorja družbe je bil zaposlen v družbi Nomago, so po seji sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

LJUBLJANA - Direkcija za infrastrukturo na javnem razpisu za gradnjo prve faze nadaljnje ureditve tretjega pasu na odseku državne ceste Škofljica-Rašica med Pijavo Gorico in Turjakom še ni izbrala izvajalca. Iz objave na portalu javnih naročil je razvidno, da je bila edina prispela ponudba konzorcija podjetij Trgograd, CGP in Garnol s 13,37 milijona evrov previsoka. Direkcija bo šla zdaj v pogajanja.

LJUBLJANA/NOVO MESTO - Po sobotnem poročanju Dela specializirano državno tožilstvo preiskuje očitke novomeškemu škofu Andreju Sajetu o davčni kršitvi in utaji. Saje je za STA navedel, da je o tem seznanjen le iz medijev. Zatrjuje pa, da je glede na preiskovane prihodke nemogoče, da bi storil davčno utajo, pa tudi, da nikoli ni namerno prikrival kakršnih koli prihodkov.

LJUBLJANA - V nedeljo so v Sloveniji ob 385 PCR-testih in 1687 hitrih antigenskih testih potrdili 477 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v nedeljo zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 99 bolnikov, na intenzivni negi pa 14. Od vključno petka je umrlo sedem bolnikov s potrjeno koronavirusno okužbo. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v Sloveniji trenutno 21.600 aktivnih primerov okužb, kar je 52 manj kot dan prej. Minuli teden so zabeležili dobrih tisoč okužb s koronavirusom manj kot teden pred tem. Se je pa nekoliko povečalo število bolnikov, ki zaradi covida-19 potrebujejo bolnišnično zdravljenje. Takšnih bolnikov je trenutno okrog sto, ob čemer število bolnikov, ki so zaradi covida-19 na oddelkih intenzivnega zdravljenja, ostaja nespremenjeno.

LJUBLJANA - Letošnja tema mednarodnega dneva mladih, ki ga bomo obeležili v petek, je medgeneracijska solidarnost ter ozaveščanje o medgeneracijskih razlikah in preprekah. V zadnjem desetletju se je število mladih zmanjšalo za 15 odstotkov, število starejših pa povečalo za 29 odstotkov. Veliko mladih živi skupaj s starši, čedalje več starejših prebiva samih. Izobrazbena struktura se je v zadnjem desetletju izboljšala tako med mladimi kot starejšimi. Večji je razkorak pri digitalnih veščinah. Te je imelo dobro razvite več kot 60 odstotkov starih od 16 do 24 let, nad 65 let pa je bilo takih nekaj manj kot petina.

BLED - S projekcijo presenečenja se bo drevi ob 21.30 v Zdraviliškem parku na Bledu začel 4. Kino Bled, ki ga ustvarja skupina mladih filmofilov. Festival bo v sedmih dneh ponudil 20 celovečercev in več kot 20 kratkih filmov. Obogatil ga bo spremljevalni program s koncerti, delavnicami, pogovori, predavanji in športnimi aktivnostmi.

mrn/mrn
© STA, 2022