Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 8. avgusta - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

PTUJ - Ptujsko sodišče je Silva Drevenška v ponovljenem sojenju za trojni umor v Gerečji vasi ponovno spoznalo za krivega in mu naložilo 30 let zapora. Tako mu je prisodilo milejšo sankcijo kot na prvotnem sojenju, ko ga je sodišče obsodilo na dosmrtno zaporno kazen, a so višji sodniki zaradi nezakonitosti sodbe okrožnemu sodišču naložili ponovno sojenje.

LJUBLJANA - Predsednica preiskovalne komisije, ki bo pod drobnogled vzela domnevno nezakonito financiranje političnih strank, Mojca Šetinc Pašek meni, da SDS poskuša diskreditirati preiskovalno komisijo še pred njenim začetkom delovanja. SDS je namreč v petek podala zahtevo za izločitev novinarja Tomaža Modica kot strokovnega sodelavca preiskovalne komisije.

LJUBLJANA - Direkcija za infrastrukturo na javnem razpisu za gradnjo prve faze nadaljnje ureditve tretjega pasu na odseku državne ceste Škofljica-Rašica med Pijavo Gorico in Turjakom še ni izbrala izvajalca. Iz objave na portalu javnih naročil je razvidno, da je bila edina prispela ponudba konzorcija podjetij Trgograd, CGP in Garnol s 13,37 milijona evrov previsoka. Direkcija bo šla zdaj v pogajanja.

LJUBLJANA - V nedeljo so v Sloveniji ob 385 PCR-testih in 1687 hitrih antigenskih testih potrdili 477 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v nedeljo zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 99 bolnikov, na intenzivni negi pa 14. Od vključno petka je umrlo sedem bolnikov s potrjeno koronavirusno okužbo. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v Sloveniji trenutno 21.600 aktivnih primerov okužb, kar je 52 manj kot dan prej.

CELJE - V organizaciji Kulturno umetniškega društva Festival Izrekanja in Osrednje knjižnice Celje bo v Celju od četrtka do sobote potekal peti festival Izrekanja. Osrednje pesniško ime festivala je letos poljski pesnik in igralec Krzysztof Siwczyk, nastopili pa bodo še Brynne Rebele-Henry iz ZDA, pesnik Aljaž Primožič in pesnica Lara Gobec.

CELJE - Za letošnjo Veronikino nagrado so nominirane pesniške zbirke Kristine Kočan Selišča, Nataše Velikonja Prostor sred križišč, Milana Jesiha Namreč, Ane Svetel Marmor in Jerneja Županiča Orodje za razgradnjo imperija. Podelitev 26. Veronikine nagrade bo 30. avgusta na Starem gradu v Celju. Obenem bodo Iztoku Osojniku izročili zlatnik poezije.

DVOR PRI ŽUŽEMBERKU - Na domačiji Rezelj na Dvoru pri Žužemberku se danes začenja petdnevna likovna kolonija 11. Dvorski likovni dnevi, na kateri gostijo štiri tuje in deset v Sloveniji delujočih likovnikov. Dvorsko likovno srečanje bodo v petek končali v Blatnikovem hramu na Dvoru, kjer bodo ob 19. uri odprli prodajno razstavo novonastalih del.

sag/sag
© STA, 2022