Pregled - šport, 5. 8. (petek)

Ljubljana, 5. avgusta - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v petek, 5. avgusta.

LJUBLJANA - Slovenski košarkarski zvezdnik Goran Dragić je danes prek Twitterja sporočil, da se vrača v slovensko reprezentanco, s katero je leta 2017 osvojil naslov evropskega prvaka. Dragić in soigralci bodo obrambo naslova začeli na letošnjem EP, ki se bo začelo 1. septembra. Za slovenske ljubitelje košarke težko pričakovano novico, na katero so čakali zadnji mesec, je novi član Chicaga v ligi NBA sporočil prek Twitterja. Objavil je svojo sliko s pokalom z EP 2017 in zraven v angleščini pripisal I'm back (Vrnil sem se), zraven pa pripel še ključnika KZS in Eurobasket. Goran Dragić je po vrnitvi v ekipo, ko je navdušil slovenske navijače na kvalifikacijski tekmi za SP s Hrvaško v Stožicah, obljubil, da bo kmalu sporočil svojo odločitev o morebitni vrnitvi v izbrano vrsto. Selektor slovenske košarkarske reprezentance Aleksander Sekulić je Gorana Dragića uvrstil na širši seznam igralcev za EP, na KZS pa so nedavno sporočili, da bodo na njegovo odločitev počakali do konca tedna.

LEON - Matevž Govekar, po letih in stažu najmlajši slovenski kolesar, ki tekmuje na dirkah najvišje ravni, ni dolgo čakal na svojo prvo zmago za ekipo Bahrain-Victorious. Tekmovalec, ki je sezono začel v dresu avstrijskega Tyrola, na višjo raven pa se preselil junija, je namreč dobil četrto etapo dirke okoli Burgosa. To je njegova prva profesionalna zmaga v karieri, dobil pa jo je po sprintu ubežne skupine, v katerem je premagal Francoza Valentina Retailleauja in Izraelca Omerja Goldsteina.

HALIFAX - Slovenska kajakašica Anja Osterman je na svetovnem prvenstvu v kanadskem Halifaxu izpolnila svoj osnovni cilj. V finale se je uvrstila tako na 500 kot na 200 metrov, na daljši razdalji je v svoji skupini zasedla tretje mesto, skupno pa četrti čas polfinala, na 200 metrov pa je v skupini zmagala, skupno pa je bila celo najhitrejša. Kajakaš Vid Debeljak se je danes na 200 metrov uvrstil v finale B, v svoji skupini je bil šesti, v finale B se je s petim mestom uvrstil tudi Rok Šmit, Jošt Zakrajšek pa je bil v skupini na 1000 metrov sedmi in je ostal brez finala B. Enako velja za dvojec Vid Debeljak in Rok Šmid na 500 metrov, ki sta bila v skupini osma.

SEŽANA - Nogometaši CB24 Tabora Sežane so v 4. krogu Prve lige Telemach v Sežani premagali Celje z 1:0 (0:0).

LJUBLJANA - Kolesarje med 11. in 21. avgustom v Münchnu čaka evropsko prvenstvo. Slovenija bo na Bavarskem imela 14 tekmovalk in tekmovalcev. V moški konkurenci bodo na cestni dirki tekmovali Luka Mezgec, Domen Novak, Jaka Primožič, Tilen Finkšt, David Per, Kristijan Koren, Jan Tratnik in Matic Žumer. Slednja bosta dirkala tudi v vožnji na čas. Na ženski cestni dirki bodo slovenske barve zastopale Urška Žigart, Špela Kern in Eugenija Bujak, ta pa se bo merila tudi v vožnji na čas. V gorskem kolesarstvu bosta v krosu tekmovala Tanja Žakelj v ženski in Rok Naglič v moški konkurenci, na velodromu pa se bo preizkusil Eduard Žalar, in sicer v sprintu ter na 1000 metrov.

PORTOROŽ - Portorož bo med 11. in 18. septembrom gostil teniški turnir WTA Zavarovalnica Sava. Potem ko je bilo že pred časom jasno, da se bo tam od tenisa uradno poslovil Blaž Kavčič, pa so iz Tenisa Slovenije sporočili tudi to, da bo Portorož zadnja karierna postaja Katarine Srebotnik. Kot so dodali pri zvezi, bo več podrobnosti znanih do konca meseca. Srebotnikova je v karieri osvojila štiri turnirje WTA med posameznicami, toda njeno pot je še bolj zaznamovalo igranje dvojic, v katerih se je 4. julija 2011 po zmagi v Wimbledonu s Kveto Peschke povzpela na prvo mesto med dvojicami na lestvici WTA. Skupaj je osvojila 39 naslovov v dvojicah, med njimi pet turnirjev za grand slam v kategoriji mešanih dvojic in en turnir za grand slam v ženskih dvojicah.

EDINBURGH - Po drugem dnevu zadnjega velikega turnirja sezone v golfu, prvenstvu Velike Britanije oziroma AIG Opnu, vodi Korejka Chun In-gee z osmimi udarci pod parom, za en udarec zaostajata Kenijka Ashley Buhay in Švedinja Madelene Sagström. Slovenska golfistka Pia Babnik si deli 103. mesto in se ni uvrstila pod rez, ki omogoča igranje v zadnjih dveh dneh.

CHENNAI - Slovenski šahisti so v sedmem krogu olimpijade v indijskem Chennaiju premagali Bolgarijo z 2,5:1,5 in so po deseti osvojeni točki napredovali na 25. mesto. Tudi Slovenke so bile uspešne, kar s 3,5:0,5 so nadigrale Makedonke in so z devetimi točkami z 48. skočile na 33. mesto. Olimpijada, na kateri nastopa 188 ekip v odprti konkurenci in 162 ženskih reprezentanc, se bo končala po enajstih krogih 9. avgusta.

KRAKOV - V Krakovu se je končala kolesarska dirka svetovne serije po Poljski. Zadnja etapa je bila namenjena sprinterjem, tako da ni spremenila skupnega vrstnega reda. Zmagovalec dirke je postal britanski kolesar ekipe Ineos Grenadiers, Ethan Hayter, ki je za 11 sekund prehitel Nizozemca Thymana Arensmana in za 18 Španca Pella Bilabaa. Zadnjo etapo je dobil Francoz Arnaud Demare, ki si je s tem zagotovil majico za najboljšega po točkah, drugo mesto je v sprintu zasedel Nizozemec Olav Kooij, ki je bil v razvrstitvi po točkah drugi, za Francozom je zaostal dve točki, tretji pa je ciljno črto prečkal Nemec Phil Bauhaus. Slovenskih predstavnikov ni bilo na dirki.

tb/ic/jz/lr/gj/tb
© STA, 2022