Pregled - svet, 5. 8. (petek)

Ljubljana, 5. avgusta - Pregled dogodkov v svetu v petek, 5. avgusta.

PEKING - Kitajska je sporočila, da prekinja sodelovanje z ZDA na več področjih. Peking bo prekinil kitajsko-ameriška pogajanja glede podnebnih sprememb, odpovedal srečanje vojaških voditeljev obeh držav ter še dve srečanji na temo varnosti. Kitajske oblasti so poleg tega uvedle sankcije proti predsednici predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi in njenim ožjim družinskim članom, potem ko je kongresnica obiskala Tajvan. Kitajska vojska je sicer nadaljevala vojaške vaje ob Tajvanu, ki jih je začela po obisku Pelosijeve.

ODESA/ISTANBUL - Iz ukrajinskih pristanišč Črnomorsk in Odesa so izplule še tri ladje z žitom, je sporočilo turško obrambno ministrstvo. Iz Odese je ladja Navistar,ki ima na krovu 33.000 ton žita odplula proti Irski. Iz Črnomorska sta na pot krenili dve ladji s po 12.000 tonami žita, ki sta namenjeni v Veliko Britanijo oziroma v Turčijo.

SOČI - Srečala sta se ruski predsednik Vladimir Putin in njegov turški kolega Recep Tayyip Erdogan. Putin se je zavzel za okrepitev gospodarskega sodelovanja med državama, zahvalil se je Erdoganu za posredovanje pri sklenitvi dogovora o izvozu ukrajinskega žita. Erdogan pa je napovedal odprtje nove strani v odnosih med Ankaro in Moskvo.

GAZA - Izraelska vojska je na območju Gaze izvedla operacijo proti skrajni palestinski skupini Islamski džihad. V napadu je bilo po palestinskih navedbah ubitih najmanj osem ljudi, med njimi visoki poveljnik Islamskega džihada. Med žrtvami je tudi petletna deklica, je sporočilo ministrstvo za zdravje v Gazi. Poročajo še o številnih ranjenih.

DUNAJ - Začel se je nov krog pogovorov o oživitvi mednarodnega dogovora o iranskem jedrskem programu, prvi od marca, ko so leta 2021 začeta pogajanja o ponovni pridružitvi ZDA sporazumu zastala. Predstavniki ZDA in Irana naj se ne bi srečali neposredno, Francija, Velika Britanija in Nemčija pa so Teheran pozvale, naj ne postavlja nerealnih zahtev in naj sprejme kompromisni predlog.

MOSKVA - Rusija je sporočila, da bo izgnala 14 bolgarskih diplomatov v odgovor na odločitev Sofije, da izžene rusko diplomatsko osebje. Bolgarija je konec junija napovedala izgon 70 ruskih diplomatov in drugega osebja na veleposlaništvu in jih razglasila za nezaželene osebe. Gre za največje število diplomatskega osebja, katerega izgon so naenkrat odredili iz te članice EU.

RIM - Svetovne cene hrane so julija zabele največji padec po oktobru 2008, a kljub temu ostajajo na visokih ravneh, ugotavlja Organizacija ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO). Največje padce so zabeležile cene žitaric in rastlinskega olja. Vendar pa še vedno ostaja veliko negotovosti glede svetovne prehranske varnosti, je dejal glavni ekonomist FAO Maximo Torero.

DALLAS - Madžarski premier Viktor Orban je v četrtek na letni konferenci za konservativno politično akcijo v Teksasu pozval konservativce v Evropi in ZDA, naj združijo moči v svetovnem boju proti liberalcem, ker poteka spopad civilizacij, v katerem morajo zmagati. Orban je nedavno sprožil ogorčenje zaradi izjav proti ustvarjanju rasno mešanih narodov v nagovoru madžarski manjšini v Romuniji.

PARIZ - Francoska vlada je trenutno sušo, s katero se spopadajo v državi, označila za zgodovinsko in ustanovila posebno krizno skupino, ki naj bi usklajevala prizadevanja za omilitev posledic. Brez pitne vode naj bi bilo trenutno že več kot sto občin. Letošnji julij je bil za marcem 1961 drugi najbolj sušen mesec v državi doslej.

WASHINGTON - Ameriška vlada je v četrtek zaradi širjenja okužb izbruh opičjih koz razglasila za grožnjo javnemu zdravju. V ZDA se je doslej z opičjimi kozami okužilo 7100 ljudi. Odločitev zvezne vlade bo omogočila lažje črpanje proračunskih in drugih sredstev v boju proti tej bolezni ter napotitev dodatnega zdravstvenega osebja.

AUSTIN - Porota je ameriškemu desničarskemu skrajnežu in zagovorniku teorije zarot Alexu Jonesu v četrtek naložila plačilo štirih milijonov dolarjev odškodnine staršema otroka, ki je bil leta 2012 ubit med pokolom na osnovni šoli Sandy Hook v Newtownu. Jones je več let trdil, da je bil pokol otrok na šoli izmišljotina levičarjev, starši pobitih pa da so plačani igralci.

PATTAYA - V nočnem klubu v provinci Chonburi na Tajskem je izbruhnil požar, v katerem je umrlo najmanj 13 ljudi, več kot 40 pa jih je bilo poškodovanih.

BERLIN - Policija je sporočila, da je gozdni požar, ki ga je sprožilo več eksplozij v policijskem skladišču streliva v gozdu Grunewald v nemški prestolnici, večinoma pod nadzorom. Še vedno pa obstaja nevarnost eksplozij, gasilci in policisti so se kraju lahko približali le z oklepnimi vozili.

KNIN - Na Hrvaškem so na osrednji slovesnosti ob dnevu zmage, domovinske hvaležnosti in veteranov obeležili 27. obletnico vojaške operacije Nevihta, s katero se je leta 1995 končala vojna. Premier Andrej Plenković je v govoru izpostavil pomen Nevihte za vzpostavitev državnosti, kot tudi njen obrambni značaj. Zavrnil je obtožbe o pregonu Srbov med Nevihto, ki jih ob obletnici izpostavljajo v Srbiji.

sk/vb/sg/rp/rbi/lkr/spo/msc/vr/ms/sk
© STA, 2022