Pregled - Slovenija, 5. 8. (petek)

Ljubljana, 5. avgusta - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v petek, 5. avgusta.

BRUSELJ - Predstavniki članic EU so uradno potrdili uredbo o zmanjšanju porabe plina za 15 odstotkov do marca 2023. Uredba bo zdaj objavljena v uradnem listu EU in bo začela veljati naslednji dan, so sporočili iz Evropske komisije. Na koncu so jo potrdile vse članice z izjemo Madžarske in Poljske.

LJUBLJANA - Oskrba s plinom v Sloveniji vse od razglasitve stopnje zgodnjega opozarjanja poteka nemoteno, prav tako poteka nemoteno prenos plina do Slovenije, zagotavlja agencija za energijo. Kot dodaja, po trenutnih informacijah ne kaže, da bi bilo treba razglasiti višjo stopnjo krize ali konec stopnje zgodnjega opozarjanja.

VELENJE - V Premogovniku Velenje, Tešu in Holdingu Slovenske elektrarne po vladni razglasitvi prve stopnje ogroženosti na področju proizvodnje električne energije preučujejo možnosti za povečanja strateških zalog premoga. Na možnost večjega izkopa premoga v Premogovniku Velenje vplivajo tehnične omejitve, zato preučujejo možnost uvoza premoga.

LJUBLJANA - Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan si želi, da bi ažurne podatke o stanju čakalnih dob v zdravstvu uspeli pridobiti v enem mesecu. Na ministrstvu so namreč začeli prečesavati sezname čakalnih vrst, pri čemer je ministra najbolj presenetilo veliko število napak v sistemu. NIJZ pa bodo posredovali navodila za čiščenje in odpravo nepravilnosti trenutnih čakalnih seznamov.

LJUBLJANA - Notranja ministrica Tatjana Bobnar je na policijo naslovila usmeritve in navodila za ravnanje ob javnih shodih, s katerimi je preklicala usmeritve svojega predhodnika. Če je zbiranje mirno in udeleženci niso nasilni, mora država pokazati določeno stopnjo tolerance, čeprav je shod neprijavljen, je zapisalo ministrstvo. Nove usmeritve pozdravlja Pravna mreža za varstvo demokracije, ki policijo poziva, da ustavi odprte prekrškovne postopke.

LJUBLJANA - Notranja ministrica Tatjana Bobnar je odredila izredno revizijo projekta izgradnje novih prostorov za notranje ministrstvo in policijo na območju Litostroja v Ljubljani, je poročal spletni portal Necenzurirano. Pogodbo o zagotavljanju poslovnih prostorov z Družbo za svetovanje in upravljanje je lani podpisal takratni minister Aleš Hojs.

LJUBLJANA - Poslanska skupina SDS zahteva izločitev Tomaža Modica, ki ga je Gibanje Svoboda predlagalo za strokovnega sodelavca preiskovalne komisije, ki preiskuje domnevno nezakonito financiranje političnih strank. Modic je bil namreč sodelavec medija, ki je predmet preiskave, navajajo v SDS.

KOPER - Uprava RS za zaščito in reševanje je v preteklem tednu vsak dan povečevala količino vode, ki jo s Planinskega polja pripeljejo v Cepke pri Dekanih, je med ogledom tamkajšnje vodarne povedal državni sekretar na ministrstvu za obrambo Rudi Medved. Zdaj prevažajo 1800 kubičnih metrov na dan, kar ustreza potrebam, količino pa lahko še povečajo.

ŽALEC - Na območju Braslovč in Latkove vasi so zaprli tri namakalne sisteme v hmeljiščih, saj so tamkajšnji vodni viri pod biološkim minimumom, zato je namakanje kmetijskih izdelkov prepovedano. Gre za okrog 700 hektarjev hmeljišč, ki so se namakali iz umetnega Žovneškega jezera, je povedala specialistka za hmelj Irena Friškovec.

LJUBLJANA/LONDON - Britanski premier v odhajanju Boris Johnson se mudi na krajšem zasebnem potovanju v Sloveniji, so za STA potrdili v kabinetu predsednika vlade Roberta Goloba. Dodali so, da njuno srečanje ni predvideno. Johnson naj bi z ženo Carrie pripotoval na zapoznele medene tedne, poročajo britanski mediji.

KRANJ - Na gorenjski avtocesti pri Brezjah v smeri Jesenic je popoldne zasilno pristalo manjše letalo. V letalu sta bili dve osebi, ki sta po podatkih policije nepoškodovani. Kraj nesreče na gorenjski avtocesti si bo ogledal preiskovalec letalskih nesreč. Neuradno naj bi imel pilot težave z motorjem.

LJUBLJANA - V 77. letu starosti je umrl vsestranski likovni ustvarjalec Kostja Gatnik. Širši javnosti je bil najbolj poznan kot ilustrator in avtor stripov. Prejel je več nagrad, poleg Levstikove in nagrade Hinka Smrekarja leta 2010 tudi Prešernovo nagrado za življenjsko delo. Gatnik je na likovno prizorišče stopil skozi popart in hiperrealizem. Med ustvarjalci svoje generacije je bil posebej zaslužen, da so diskurzi o privilegiranih umetnostnih medijih v zadnji četrtini 20. stoletja postajali irelevantni.

LJUBLJANA - V četrtek so v Sloveniji ob 626 PCR-testih in 4494 hitrih antigenskih testih potrdili 1450 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v četrtek zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 97 bolnikov, na intenzivni negi pa 14. Umrl je en bolnik s potrjeno koronavirusno okužbo.

RADOVLJICA - Z nastopom festivalskega baročnega orkestra se je v cerkvi sv. Petra v Radovljici začel jubilejni, 40. Festival Radovljica. Festival, ki ga organizira Društvo ljubiteljev stare glasbe Radovljica, bo do 23. avgusta postregel z desetimi koncerti stare glasbe in manj predvajane glasbe iz 19. in 20. stoletja.

CERKNO - Ob mednarodnem dnevu piva je Združenje slovenskih pivovarn, ki deluje v okviru Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS, pripravilo srečanje v okolici Cerknega, kjer domuje družinska pivovarna Zajc. Pivovarji ugotavljajo, da panoga po koronskem šoku okreva, se pa sooča z izzivi podražitev surovin, energije in embalaže.

tz/tz
© STA, 2022