Tedenski pregled - Slovenija od 5. do 11. 8.

Ljubljana, 12. avgusta - V poletnem mrtvilu, ki ga še vedno zaznamujejo visoke temperature in huda suša, se oči počasi upirajo proti jeseni. Cenovni pritiski skrbijo številne, od vlade pa pričakujejo ustrezno ukrepanje pri omilitvi učinkov draginje. Pred novim šolskim letom so znana priporočila stroke za omejevanje okužb z novim koronavirusom v šolah.

PETEK, 5. avgusta

LJUBLJANA - Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan želi, da bi ažurne podatke o stanju čakalnih dob v zdravstvu uspeli pridobiti v enem mesecu. Na ministrstvu so začeli prečesavati sezname čakalnih vrst, NIJZ pa bodo posredovali navodila za čiščenje in odpravo nepravilnosti trenutnih čakalnih seznamov.

LJUBLJANA - Policisti so ravnali nestrokovno in nesorazmerno posegali v človekove pravice v štirih primerih na protestnih shodih v letu 2021, je ugotovilo notranje ministrstvo v obravnavi pritožbe. O svojih ugotovitvah so obvestili poseben oddelek Specializiranega državnega tožilstva, določene ukrepe je sprejela tudi policija.

LJUBLJANA/LONDON - Britanski premier v odhajanju Boris Johnson je obiskal Slovenijo na petdnevnem poročnem potovanju. Zakonca sta bivala v butičnem hotelu Vila Planinka na Jezerskem, med drugim sta obiskala gore, jezera in Postojnsko jamo.

KRANJ - Na gorenjski avtocesti pri Brezjah v smeri Jesenic je zasilno pristalo manjše letalo. Pilot je imel po vzletu z letališča v Lescah težave z motorjem, obe osebi v letalu pa nista bili poškodovani.

LJUBLJANA - V 77. letu starosti je umrl ilustrator in avtor stripov Kostja Gatnik, leta 2010 tudi dobitnik Prešernove nagrade za življenjsko delo.

LJUBLJANA - Košarkar Goran Dragić je sporočil, da se vrača v slovensko reprezentanco, s katero je leta 2017 osvojil naslov evropskega prvaka. Dragić in soigralci bodo obrambo naslova začeli evropskem prvenstvu, ki se bo začelo septembra.

SOBOTA, 6. avgusta

LJUBLJANA - Na ZZZS so zaradi visokih stroškov nadomestil za bolniške odsotnosti okuženih s koronavirusom predlagali odpravo obveznih izolacij za okužene. V delovni skupini za klinično obravnavo in zdravljenje NIJZ temu nasprotujejo, saj izolacije zmanjšujejo širjenje epidemije covida-19. Odpravi izolacij nasprotuje tudi minister za zdravje Bešič Loredan.

DEVIN/SESLJAN - Na območju Devina in Sesljana je znova izbruhnil požar, ki pa so ga kmalu spravili pod nadzor. Začasno je bila zaprta avtocesta Trst-Benetke in moten železniški promet med Trstom in Tržičem.
        
NEDELJA, 7. avgusta

ZAGREB/LJUBLJANA - Predsednik republike Borut Pahor in premier Robert Golob sta po sobotni nesreči avtobusa s poljskimi romarji na Hrvaškem, v kateri je umrlo 12 ljudi, poljskemu političnemu vrhu in družinam preminulih in poškodovanih izrekla sožalje.

SINJ - Predsednik republike Borut Pahor se je na povabilo hrvaškega predsednika Zorana Milanovića kot častni gost udeležil tradicionalne Sinjske alke.

HALIFAX - Kajakašica Anja Osterman je na svetovnem prvenstvu v disciplini 200 metrov zasedla drugo mesto.

PONEDELJEK, 8. avgusta

PTUJ - Okrožno sodišče je v ponovljenem sojenju Silva Drevenška znova spoznalo za krivega trojnega umora v Gerečji vasi ter mu prisodilo 30 let zaporne kazni. Sodba še ni pravnomočna. Drevenšku je 25. decembra 2020 na umoril nekdanjo partnerko, nato pa pred očmi svojega štiriletnega sina še taščo in tasta. V prvem sojenju ga je sodišče obsodilo na najvišjo možno kazen v Sloveniji, na dosmrtno ječo, a so višji sodniki zaradi nezakonitosti sodbe okrožnemu sodišču naložili ponovno sojenje.

LJUBLJANA - Vlada bo s 17. 8. znova uvedla prispevek za energetsko učinkovitost za pogonska goriva. Temu se je začasno odpovedala, da bi znižala cene goriv. Tako na avtocestah kot zunaj avtocestnega križa bo prispevek za dizelsko gorivo 0,800 centa, za motorni bencin pa 0,736 centa. Vnovično uvedbo prispevka je terjala potreba po sredstvih za sofinanciranje ukrepov Eko sklada.

LJUBLJANA - Vlada je za direktorja nove Družbe za upravljanje javnega potniškega prometa imenovala Mirana Sečkega. Družba bo pristojna za upravljanje medkrajevnega linijskega prometa in železniškega prevoza potnikov.

LJUBLJANA - Mladi nogometni zvezdnik Benjamin Šeško bo za 24 milijonov evrov iz sedanjega kluba Salzburg v naslednji sezoni prestopil k Leipzigu. 19-letni nogometaš je s tem postal rekorder glede višine zneska za prestop med slovenskimi nogometaši.

TOREK, 9. avgusta

ANKARA - Predsednik republike Borut Pahor je začel dvodnevni državniški obisk v Turčiji. Sestal se je s turškim zunanjim ministrom Mevlütom Cavusoglujem. Govorila sta predvsem o vojni v Ukrajini, Pahor pa je izrekel tudi pohvale Turčiji za posredniško vlogo med Rusijo in Ukrajino, zlasti glede sprostitve izvoza ukrajinskega žita. Nagovoril je tudi turške diplomate.

LJUBLJANA - KPK pri sporazumu o medsebojnem sodelovanju pri projektu ustanovitve avtocestne policije ni ugotovila sumov kršitve korupcije, je pa odkrila razloge za sum storitve kaznivega dejanja ter primer predala Specializiranemu državnemu tožilstvu. Po informacijah časnika Delo naj bi pristojni že pripravili kazenske ovadbe zoper nekdanjega notranjega ministra Aleša Hojsa, nekdanjega ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca in direktorja uprave avtocestne policije Andreja Juriča.

KOPER - Na težko dostopnem območju pod Socerbom je izbruhnil požar, ki se je zaradi burje širil. Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je aktiviral državni načrt zaščite in reševanja. Do 150 gasilcev je požar s pomočjo iz zraka obvladalo v sredo zvečer, pogorelo je približno 120 hektarjev naravnega okolja. Dan kasneje je bil preklican tudi sklep o aktivaciji državnega načrta.

KOPER/PLANINA - Razmere v oskrbi z vodo slovenske Istre so še vedno težavne. V vodarno Rižanskega vodovoda so pripeljali največ vode s Planinskega polja doslej, kljub temu da so nekaj vojaških cistern za kratek čas preusmerili na požarišče pod Socerbom. O težavah v oskrbi z vodo so poročali tudi iz več drugih občin.

LJUBLJANA - Na skupščini Telekoma Slovenije bodo 9. 9. odločali o menjavi petih od šestih predstavnikov kapitala v nadzornem svetu, po menjavi nadzornikov je bržkone pričakovati tudi spremembo vodstva družbe pod taktirko Cvetka Šršena.

LJUBLJANA - Skupnost socialnih zavodov Slovenije je pozvala vlado, naj zagotovi pravno podlago za izplačilo dodatka za zaposlene za delo v sivi in rdeči coni v domovih za starejše in drugih socialnovarstvenih zavodih, ki se je iztekla z junijem. Po trditvah ministrstva za delo naj bi bil predlog že pripravljen.

LJUBLJANA - Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je prek video povezave sestal s predstavniki slovenskih skupnosti v Južni Ameriki.

SREDA, 10. avgusta

ANKARA - Predsednik republike Borut Pahor se je srečal s turškim gostiteljem Recepom Tayyipom Erdoganom. Potrdila sta dobre in prijateljske odnose med državama in se pogovarjala o vojni v Ukrajini in o Zahodnem Balkanu, glede katerega sta se dogovorila za novo srečanje septembra. V Ankari je potekala tudi poslovna okrogla miza z udeležbo slovenskih in turških podjetij, na kateri je ob Pahorju udeležence nagovoril gospodarski minister Matjaž Han. Oba sta izpostavila priložnosti na področju naložb.

LJUBLJANA - Po razkritju TV Slovenija o domnevnem izkoriščanju delavcev iz Indije v eni od ljubljanskih avtopralnic je odstopil glavni inšpektor za delo Jadranko Grlić. Kot razlog je navedel različne poglede vodstev ministrstva, inšpektorata in njega osebno na pristojnosti inšpektorata. Tuji delavci naj bi delali po 62 ur na teden za 650 evrov, ob prihodu v Slovenijo naj bi jim odvzeli potne liste. V družbi Amonte, ki je lastnica pralnice, so očitke zanikali. Premier Robert Golob je napovedal, da naj bi inšpektorat za delo okrepili z 20 novimi inšpektorji.

LJUBLJANA - Dragan Barbutovski odhaja z mesta v. d. direktorja Urada vlade za komuniciranje (Ukom). Premier Robert Golob na njegovo mesto predlaga nekdanjo novinarko RTV Slovenija, sedanjo poklicno predsednico sveta delavcev in predstavnico zaposlenih v nadzornem svetu RTV Slovenija Petro Bezjak Cirman. Vlada bo o zamenjavi na čelu Ukoma predvidoma odločala v prihodnjih dneh.

LJUBLJANA - V novem šolskem letu bosta ključna ukrepa za omejevanje koronavirusnih okužb prezračevanje in izločanje okuženih iz šolskega procesa. Na NIJZ priporočajo samotestiranje v domačem okolju, ki ga šolski sindikat Sviz podpira. Je bil pa glavni tajnik tega sindikata Branimir Štrukelj kritičen, ker sindikat ni bil vključen v posvetovanja.

LJUBLJANA - Nacionalna koordinatorka programa cepljenja pri NIJZ Marta Grgič Vitek k odločitvi za cepljenje z drugim poživitvenim odmerkom cepiva proti covidu-19 poziva predvsem oskrbovance domov za starejše. Po zadnjih priporočilih ga posebej priporočajo starejšim od 80 let in ranljivim kroničnim bolnikom.

LJUBLJANA - Italijanska vlada od Evropske komisije zahteva, da proti Sloveniji sproži postopek ugotavljanja kršitev evropske zakonodaje pri geografsko zaščiteni označbi balzamični kis, so poročali tuji mediji. V Italiji namreč nasprotujejo osnutku slovenskega pravilnika o kakovosti kisa in razredčene ocetne kisline, ki se nanaša tudi na balzamični kis. Kmetijsko ministrstvo je očitke zavrnilo.

LJUBLJANA - Kandidaturo na predsedniških volitvah je napovedala ginekologinja Sabina Senčar, ki bo kandidirala s podporo neparlamentarne stranke Resni.ca.

MARIBOR - Pošta Slovenije je z avgustom dvignila cene poštnih storitev. Cena pošiljanja standardnega pisma v notranjem prometu je višja za sedem centov in znaša 0,69 evra, cena prednostnega standardnega pisma pa je višja za osem centov in znaša 0,75 evra.

KRŠKO - Družba Gen energija, krovna družba skupine, je dobila nov nadzorni svet. Prejšnji nadzorni svet je SDH odpoklical, in sicer zaradi izgubljenega zaupanja "glede ureditve ustreznega korporativnega upravljanja v skupini Gen".

ČETRTEK, 11. avgusta

LJUBLJANA - Vlada je razrešila v.d. direktorja Urada vlade za komuniciranje (Ukom) Dragana Barbutovskega in na položaj kot v.d. imenovala Petro Bezjak Cirman, nekdanjo novinarko Dela in RTV Slovenija ter predsednico sveta delavcev na RTVS. Z nekdanjimi novinarji so okrepili tudi stranko Gibanje Svoboda, saj bo mesto predstavnice za odnose z javnostmi prevzela nekdanja novinarka portala Necenzurirano Vesna Vuković.

LJUBLJANA - Premier Robert Golob se je srečal s predstavniki organizacij, ki zastopajo interese mladih in starejših v Sloveniji. Dogovorili so se o oblikovanju delovnih skupin, med temami pogovora pa so bile inflacija, izredna uskladitev pokojnin ter razprava o draginjskem dodatku za upokojence. Mladi pa so v ospredje postavili predvsem problematiko na področju štipendij, trga dela, dostopnosti stanovanj ter duševnega zdravja.

LJUBLJANA - Slovenija po besedah premierja Roberta Goloba išče rešitve, kako čim prej kupiti letalo za gašenje požarov. Za evropski poziv, da se pridruži programu Rescue, je prepozna. V vladi si želijo, da bi gasilsko letalo imeli že naslednje poletje in ne šele leta 2025, odločitev naj bi sprejeli v mesecu dni.

LJUBLJANA - Skupina NLB je v prvem letošnjem polletju ustvarila 287 milijonov evrov dobička po davkih, kar je 105 odstotkov več kot v primerljivem lanskem obdobju. K robustni rasti so največ prispevali pozitivni učinki v zvezi s prevzemom N Banke. Dobiček matične NLB se je znižal s 77,1 milijona na 66,9 milijona evrov. V banki so poslovanje ocenili kot izjemno.

LJUBLJANA - Reprezentativne delodajalske organizacije so sporočile, da v celoti nasprotujejo parcialnim spremembam, ki jih prinaša vladni predlog novele zakona o dohodnini. Ta spreminja nekatera določila lani uveljavljenih davčnih sprememb za razbremenitev plač. Od vlade pričakujejo celovito davčno reformo, ki jo ministrstvo za finance napoveduje za 2023, in predlagajo umik predloga zakona iz javne obravnave.

LJUBLJANA - Finančno ministrstvo je pripravilo predlog sprememb uredbe o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja, na podlagi katerih bi se v luči rastočih cen hrane zvišal neobdavčen znesek povračila stroškov prehrane z zdajšnjih 6,12 na 7,96 evra na dan. Spremembe bi po predlogu začele veljati s septembrom.

LJUBLJANA - V 78. letu starosti je umrl ekonomist in nekdanji politik Marjan Senjur.

MÜNCHEN/RIM - V bavarski prestolnici so se začela tekmovanja v sklopu devetih evropskih prvenstev, na katere so slovenske športne zveze poslale 77 reprezentantk in reprezentatov. Največja bo atletska reprezentanca s 24 športniki, sledi kolesarska s 14 in plezalna s 13. Nastopili bodo še v gimnastiki, namiznem tenisu, veslanju, kajaku in kanuju na mirnih vodah in odbojki na mivki. V Rimu pa se je začelo evropsko plavalno prvenstvo.

HELSINKI - Nogometaši Maribora se po vnovičnem porazu proti HJK Helsinki (0:1) niso uvrstili v evropsko ligo in se v nadaljevanju evropske sezone selijo v kvalifikacije konferenčne lige.

STAVANGER - Na pripravah na Norveškem je v tragični prometni nesreči umrla 19-letna članica slovenske reprezentance A v smučarskem teku Hana Mazi Jamnik.

kk/bst/bst
© STA, 2022