Tedenski pregled - svet od 5. do 11. 8.

Ljubljana, 12. avgusta - V Ukrajini so se okrepili spopadi v bližini nuklearke Zaporožje, kar znova krepi zaskrbljenost zaradi možnosti jedrske katastrofe. V ZDA je medtem zavrelo zaradi preiskave, ki jo je izvedel FBI na posestvu bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa. Hrvaško pa je pretresla smrt novinarja, ki je večkrat zaprosil za zdravniško pomoč, a je prej umrl.

PETEK, 5. avgusta

        SOČI - Ruski predsednik Vladimir Putin in njegov turški kolega Recep Tayyip Erdogan sta se dogovorila za okrepitev gospodarskih odnosov med državama. Poudarila sta tudi potrebo po uresničitvi dogovora o izvozu žita iz ukrajinskih pristanišč, od koder so medtem izplule še tri ladje z žitom.
        PEKING/TAIPEI - Kitajska je prekinila sodelovanje z ZDA na več področjih. Uvedla je tudi sankcije proti predsednici predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi, ker je obiskala Tajvan. Medtem so se nadaljevale obsežne kitajske vojaške vaje v bližini Tajvana, ki trdi, da gre za simulacijo napada na glavni otok.
        GAZA - Izraelska vojska je na območju Gaze začela operacijo proti skrajni palestinski skupini Islamski džihad, ker naj bi se pripravljala na napad iz območja Gaze.
        SPLIT - Hrvaško javnost je pretresla smrt novinarja Vladimirja Matijanića, ki je, potem ko je zbolel za covidom-19, večkrat klical zdravniško pomoč, a so ga večkrat zavrnili. Državno tožilstvo in zdravstvena inšpekcija sta že začela preiskavo v splitski bolnišnici in zavodu za nujno medicinsko pomoč. Usule so se tudi kritike na vladajočo stranko HDZ.
        KNIN - Na Hrvaškem so obeležili 27. obletnico vojaške operacije Nevihta, s katero se je leta 1995 končala vojna. Premier Andrej Plenković je znova zavrnil obtožbe o pregonu Srbov med Nevihto, ki jih ob obletnici izpostavljajo v Srbiji.
        PARIZ - Francoska vlada je trenutno sušo, s katero se spopadajo v državi, označila za zgodovinsko in ustanovila posebno krizno skupino, ki naj bi usklajevala prizadevanja za omilitev posledic. Brez pitne vode naj bi bilo več kot sto občin.
        ATENE - Grško opozicijo je razburilo razkritje, da je nacionalna obveščevalna služba več mesecev prisluškovala opozicijskemu voditelju in evroposlancu Nikosu Andrulakisu. Premier Kiriakos Micotakis je zanikal vpletenost v afero, sta pa zaradi razkritij odstopila vodja grške obveščevalne službe Panagiotis Kontoleon in generalni sekretar v kabinetu premierja Grigoris Dimitriadis.
        INDIANAPOLIS - Državni kongres ameriške zvezne države Indiane je potrdil predlog zakona o prepovedi splava, z izjemami v primeru posilstva, incesta, ogroženosti življenja ali zdravja nosečnice ter smrtonosne okvare zarodka. Indiana je tako postala prva zvezna država z novo prepovedjo splava po junijski odločitvi vrhovnega sodišča ZDA, da razveljavi odločitev, ki je ženskam zagotovila pravico do umetne prekinitve nosečnosti.
        WASHINGTON - Ameriška vlada je izbruh opičjih koz razglasila za grožnjo javnemu zdravju. V ZDA se je doslej z opičjimi kozami okužilo 7100 ljudi.
        PATTAYA - V nočnem klubu v provinci Chonburi na Tajskem je izbruhnil požar, v katerem je umrlo najmanj 13 ljudi, več kot 40 pa jih je bilo poškodovanih.

SOBOTA, 6. avgusta

        HIROŠIMA - V japonski Hirošimi so obeležili spomin na eksplozijo atomske bombe, ki je pred 77 leti uničila mesto in terjala okoli 80.000 življenj. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je med drugim izpostavil nevarnost kriz v Ukrajini, na Bližnjem vzhodu in na Korejskem polotoku.
        KIJEV/DUNAJ - Vodja Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafael Grossi je pozval k takojšnjemu končanju vojaških spopadov v okolici ukrajinske jedrske elektrarne Zaporožje. Opozoril je, da je tveganje za jedrsko nesrečo povsem realno. Elektrarna je bila v napadih namreč poškodovana.
        MANILA - Ameriški državni sekretar Antony Blinken se je sestal z novim filipinskim predsednikom Ferdinandom Marcosom mlajšim in se ob tem zavzel za tesno sodelovanje in nadaljnjo poglobitev odnosov med državama.
        ZAGREB - V prometni nesreči poljskega avtobusa na hrvaški avtocesti je umrlo 12 ljudi, večje število oseb je bilo poškodovanih. Vse žrtve so državljani Poljske, potniki pa so bili na poti v romarsko središče Međugorje.
        AUSTIN - Teksaška porota je desničarskemu provokatorju Alexu Jonesu naložila plačilo odškodnine staršema otroka, ubitega na osnovni šoli Sandy Hook, v višini 45,2 milijona dolarjev. Pred tem je Jonesu že odmerila plačilo 4,1 milijona dolarjev za trpljenje, ki ga je povzročil z laganjem in zanikanjem strelskega pokola leta 2012.
        PRIŠTINA/BEOGRAD - Na Kosovu so v soboto zaradi suma vohunjenja prijeli rusko novinarko Darijo Aslamovo iz časnika Komsomolska pravda. Po zaslišanju so jo izpustili. Rusko veleposlaništvo v Beogradu je njeno aretacijo označilo za še eno v vrsti provokacij oblasti na Kosovu.

NEDELJA, 7. avgusta

        GAZA - Po treh dneh izraelskih napadov na pripadnike palestinske skupine Islamski džihad je ob posredovanju Egipta le prišlo do prekinitve ognja. Na palestinski strani so našteli 44 mrtvih in 360 ranjenih, Izrael pa je naštel več kot 900 raket, ki so padle na njegovo ozemlje.
        KIJEV - Iz ukrajinskih pristanišč so izplule še štiri ladje, natovorjene med drugim s koruzo in sončničnim oljem. Ladje, namenjene v Turčijo, Italijo in na Kitajsko, so na poti v Istanbul, da bi jih tam pregledali, preden bodo nadaljevale pot. V naslednjih dneh je odplulo še več ladij.
        WASHINGTON - Ameriški senat je sprejel ambiciozen zakonodajni sveženj s področja okolja, davkov in zdravstva. Gre za pomembno zmago za predsednika Joeja Bidna pred ključnimi vmesnimi volitvami. 430 milijard dolarjev vreden paket mora potrditi še predstavniški dom.
        JOHANNESBURG - Ameriški državni sekretar Antony Blinken je z obiskom v Južni Afriki začel afriško turnejo, v okviru katere je obiskal še DR Kongo in Ruando.
        BOGOTA - Gustavo Petro je prisegel kot prvi levičarski predsednik Kolumbije. Na položaju je tako tudi uradno zamenjal Ivana Duqueja in napovedal temeljite reforme v državi, ki jo pestijo ekonomska in socialna neenakost, inflacija ter nasilje, povezano s preprodajo drog.
        HVAR - Na hrvaškem otoku Hvar je zagorel borov gozd med krajema Vrbanj in Dol. V požaru je umrl moški, ki je skušal rešiti svoje imetje.

PONEDELJEK, 8. avgusta

        MIAMI/NEW YORK - Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump je sporočil, da so agenti FBI izvedli hišno preiskavo na njegovem posestvu Mar-a-Lago na Floridi, kjer prebiva po odhodu iz Bele hiše januarja 2020. Trumpa naj preiskovali, ker je iz Bele hiše po porazu na volitvah novembra 2020 odnesel številne zaupne dokumente, ki bi jih moral predati nacionalnim arhivom.
        MOSKVA/KIJEV - Ruske oblasti so ukrajinske sile obtožile obstreljevanja jedrske elektrarne v Zaporožju in posvarile pred morebitnimi katastrofalnimi posledicami za Evropo. Ukrajina je na drugi strani za napade obtožila Moskvo, hkrati pa pozvala k vzpostavitvi demilitariziranega območja v njeni okolici.
        WASHINGTON - Svetovna banka je napovedala, da bo Ukrajini namenila dodatnih 4,5 milijarde ameriških dolarjev finančne pomoči, ki jo bodo zagotovile ZDA. Sredstva bodo Kijevu pomagala pri plačilu javnih storitev in pokojnin, kar je ključno za ublažitev gospodarskih posledic ruske invazije.
        DUNAJ - Na Dunaju so se zaključili pogovori o oživitvi mednarodnega dogovora o iranskem jedrskem programu. EU je predložila končno verzijo besedila za obnovo jedrskega sporazuma, iranske oblasti pa so naznanile, da ga nameravajo temeljito preučiti.
        PRETORIA - ZDA so med obiskom ameriškega državnega sekretarja Antonyja Blinkna v Južni Afriki predstavile novo strategijo za podsaharsko Afriko in napovedale, da nameravajo odslej aktivno vključevati voditelje te regije v razprave o reševanju ključnih vprašanj.
        LOS ANGELES - V 74. letu starosti je umrla avstralska pevka in igralka Olivia Newton-John, najbolj znana po vlogi Sandy v muzikalu Briljantina. Igralka je leta 2018 javnosti sporočila, da je tretjič zbolela za rakom dojke.
        ATLANTA - Ameriško zvezno sodišče je na dosmrtni zapor obsodilo Grega McMichaela in njegovega sina Travisa zaradi umora temnopoltega Ahmauda Arberyja v Georgii. Lokalna policija sprva po incidentu ni ukrepala, ker je sprejela razlago, da sta McMichaelova ubila vlomilca, po objavi videoposnetka umora pa so izbruhnili protesti.

TOREK, 9. avgusta

        KIJEV/MOSKVA - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je Zahod pozval, naj Rusom prepove turistična potovanja, s čimer želi spodbuditi zaveznike k še večjemu pritisku na ruskega predsednika Vladimirja Putina. Pozivu sta se pridružili tudi finska premierka Sanna Marin in njena estonska kolegica Kaja Kallas, ki menita, da je obisk EU privilegij, ne pravica.
        ANKARA - Turčija je na morskem dnu v vzhodnem Sredozemlju začela nove raziskave glede morebitnih nahajališč zemeljskega plina. Poteza bi lahko botrovala novemu diplomatskemu sporu z EU.
        TAIPEI - Tajvanske oborožene sile so začele vojaške vaje, s katerimi so simulirale obrambo pred napadom na otok. Tajvanski zunanji minister Joseph Wu pa je menil, da Kitajska z vojaškimi vajami, ki obkrožajo otok, pripravlja invazijo na Tajvan in želi spremeniti status quo v azijsko-pacifiški regiji.
        WASHINGTON - Ameriški predsednik Joe Biden je podpisal ratifikacijske dokumente za vstop Finske in Švedske v zvezo Nato in ocenil, da je zavezništvo danes trdnejše kot kadarkoli, s Finsko in Švedsko pa bo najmočnejše doslej.
        SEUL - Neurja in poplave v Južni Koreji so terjala najmanj sedem življenj, vsaj sedem ljudi pa je pogrešanih. V okrožju Dongjak na jugu Seula je v eni uri padlo več kot 140 milimetrov dežja na kvadratni meter, kar je po podatkih južnokorejskega vremenskega urada rekordna količina padavin.
        TOKIO - V 85. letu starosti je zaradi raka na jetrih umrl revolucionarni japonski modni oblikovalec Issey Miyake. Znan je bil po inovativnem slogu in izdelavi oblačil iz enega samega kosa tkanine.

SREDA, 10. avgusta

        BERLIN/KIJEV - Skupina sedmih gospodarsko najbolj razvitih držav (G7) je obsodila rusko zasedbo jedrske elektrarne Zaporožje in Moskvo pozvala, naj nemudoma vrne nadzor nad elektrarno Ukrajini. Rusija sicer želi nuklearko priklopiti na omrežje leta 2014 anektiranega Krima, kar pa bi bilo po ukrajinskih ocenah lahko zelo nevarno.
        PEKING - Kitajska je končala vojaške vaje v okolici Tajvana, s katerimi so učinkovito preizkusili bojne sposobnosti vojske, so sporočili iz Pekinga.
        AMSTERDAM - Evropska agencija za zdravila (Ema) namerava jeseni odobriti cepivo podjetja Pfizer/BioNTech, ki je prilagojeno za zaščito pred podrazličicama BA.4 in BA.5 različice omikron. Omenjeni podrazličici namreč povzročata nov val okužb po svetu.
        NEW YORK - Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump se je pritožil, da mu je bil prepovedan vstop na njegovo posestvo na Floridi, kjer so zvezni agenti FBI izvedli preiskavo, pri tem pa namignil, da bi lahko agenti tam "podtaknili dokaze" proti njemu. Medtem v New Yorku na zaslišanju glede njegovih spornih poslovnih praks ni želel odgovarjati na vprašanja.
        PJONGJANG - Severnokorejski voditelj Kim Jong-un je razglasil zmago nad covidom-19. Njegova sestra Kim Yo-Jong je medtem nakazala, da je tudi Kim med epidemijo zbolel za covidom-19.
        BORDEAUX - Ogenj, ki je na jugozahodu Francije v juliju uničil več tisoč hektarjev gozda, se je med hudo sušo in zadnjim vročinskim valom znova razplamtel. Zgorelo je dodatnih 6000 hektarjev borovega gozda, evakuirali pa so več tisoč ljudi.

ČETRTEK, 11. avgusta

        ZAPOROŽJE/NEW YORK - Na območju nuklearke Zaporožje je prišlo do novega obstreljevanja. O tem je razpravljal tudi Varnostni svet ZN, ki pa na koncu ni sprejel nobene odločitve.
        KOEBENHAVN/BRUSELJ - Na mednarodni donatorski konferenci za Ukrajino so zbrali več kot 1,5 milijarde evrov. Ob tem so Poljska, Slovaška in Češka napovedale povečanje proizvodnje artilerijskih sistemov, streliva in druge vojaške opreme, medtem ko je Velika Britanija Kijevu obljubila več raketometov.
        TALLINN - Estonija večini ruskih državljanov ne bo več izdajala vizumov, je odločila vlada v Tallinnu.
        PEKING - Kitajska je objavila novo belo knjigo o Tajvanu, s katero je opozorila, da ne bo dopuščala "separatističnih dejavnosti v kakršnikoli obliki".
        WASHINGTON - Pravosodni minister ZDA Merrick Garland je sporočil da je osebno potrdil nalog za preiskavo, ki jo je FBI izvedel na posestvu bivšega predsednika Donalda Trumpa. Pojasnil je, da gre za del preiskave pravosodnega ministrstva o odkritju zaupnih dokumentov Bele hiše na posestvu.
        MOSKVA - Moskovsko okrožno sodišče je nekdanji novinarki državne televizije Marini Ovsjanikovi zaradi širjenja lažnih informacij o ruski vojski odredilo hišni pripor. 44-letni novinarki zaradi nasprotovanja vojni v Ukrajini grozi do deset let zapora.
        KIGALI - Ameriški državni sekretar Antony Blinken je v pogovorih z ruandskim predsednikom Paulom Kagamejem izrazil resno zaskrbljenost glede stanja človekovih pravic v Ruandi. Izpostavil je primer junaka Hotela Ruanda Paula Rusesabagine, ostrega kritika Kagameja, ki ga je sodišče v Ruandi lani zaradi terorizma obsodilo na 25 let zapora.

kk/spo
© STA, 2022