Pregled - šport, 4. 8. (četrtek)

Ljubljana, 4. avgusta - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v četrtek, 4. avgusta.

MARIBOR - Nogometaši Maribora so na prvi tekmi 3. kroga kvalifikacij evropske lige doma izgubili proti HJK Helsinkom z 0:2 (0:0). Slovenski prvaki so imeli večji del tekme več žoge v nogah, toda njihovi napadi so bili jalovi, tako kot že na prvih dveh evropskih tekmah v Ljudskem vrtu, ko so se borili za uvrstitev v ligo prvakov, niso dosegli gola. V prvih dvajsetih minutah drugega dela pa so prejeli dva, v polno sta zadela David Browne (47.) in Bojan Radulović (64.). Povratna tekma bo naslednji teden v Helsinkih.

CELJE - Košarkarji Slovenije so na prvi prijateljski tekmi v okviru priprav na septembrsko evropsko prvenstvo v Nemčiji vknjižili prvo zmago. V Celju so premagali izbrano vrsto Nizozemske s 83:76 (21:25, 39:42, 59:57). Slovenija je nastopila brez večino najboljših igralcev, najboljši strelci pa so bili Žiga Dimec z dvanajstimi točkami, Klemen Prepelič z enajstimi in Aleksej Nikolić ter Gregor Hrovat, ki sta jih dosegla po deset. Izbranci selektorja Aleksandra Sekulića se bodo v soboto v Celju pomerili s Črno goro, v nadaljevanju priprav pa jih čakajo še štiri tekme. Evropsko prvenstvo se bo začelo 1. septembra.

HALIFAX - Drugi dan svetovnega prvenstva v sprintu na mirnih vodah v kanadskem Halifaxu so slovenski kajakaši v kvalifikacijah nadaljevali dobre nastope prvega dne. Anja Osterman, Vid Debeljak ter dvojec Debeljak - Rok Šmit so napredovali na petkove polfinalne tekme. V petek slovenske tekmovalce čaka naporen dan, saj bodo nastopili v kar šestih polfinalih, kjer se bodo potegovali za uvrstitev v finale A in s tem v boj za odličja. Prvi bo šel na progo Rok Šmit, ki ga ob 16. uri po slovenskem času čaka polfinale na 500 metrov, Anja Osterman bo ob 17.15 veslala v polfinalu na 500 metrov, ob 19.35 pa še na 200 metrov. Jošt Zakrajšek bo v polfinalu na 1000 metrov tekmoval ob 17.57, Vida Debeljaka polfinale na 200 metrov čaka ob 19.50, ob 21.30 pa bo še polfinale na 500 metrov, kjer bo nastopil dvojec Debeljak/Šmit.

LJUBLJANA - Štiriindvajset slovenskih atletinj in atletov bo nastopilo na evropskim prvenstvom v Münchnu od 15. do 21. avgusta. Eno največjih reprezentanco doslej na prvenstvih stare celine, ki je izpolnila mednarodne norme ali se na EP prebila glede na uvrstitve na svetovni lestvici, je potrdil upravni odbor Atletske zveze Slovenije. V ekipi je tudi vseh deset slovenskih reprezentantov, ki so nastopili prejšnji mesec na svetovnem prvenstvu v Eugenu v ZDA. Tam je polovica ekipe nastopila v finalu, v eni najuspešnejših odprav v zgodovini SP pa so najvišja mesta dosegli Kristjan Čeh (Ptuj) z zlatom v metu diska, Tina Šutej (Kladivar) s četrtim mestom v skoku s palico in Anita Horvat (Velenje), ki je bila na sedmem mestu ena od dveh Evropejk v finalu teka na 800 m. Slovenska odprava bo zato tudi na Bavarsko odpotovala z visokimi cilji, poleg omenjene trojice pa si želi na zmagovali oder še kdo izmed reprezentantov.

IZMIR - Slovenska košarkarska reprezentanca do 18 let se je po zmagi 58:57 nad Francijo uvrstila v polfinale evropskega prvenstva v turškem Izmirju. Slovenci so si priigrali tudi uvrstitev na svetovno prvenstvo do 19 let, ki bo prihodnje leto na Madžarskem. V sobotnem polfinalu se bodo pomerili z zmagovalcem četrtfinalnega dvoboja med Turčijo in Litvo.

MOSKVA - Sodišče v Rusiji je ameriško košarkarsko zvezdnico Brittney Griner obsodilo na devet let zaporne kazni, potem ko je bila spoznana za krivo "tihotapljenja in posedovanja marihuane", poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ob tem bo morala plačati tudi kazen v višini milijon rubljev, kar znaša približno 16.000 ameriških dolarjev. Tožilstvo je na sojenju v mestecu Himki v bližini Moskve danes za Grinerjevo zahtevalo devet let in pol zapora. Tožilec Nikolaj Vlasenko je ob tem po navedbah AFP dejal, da je "na carini ob prihodu v Rusijo namerno izjavila, da nima ničesar za prijaviti, da bi prikrila posedovanje prepovedane substance". Dvakratna olimpijska prvakinja z reprezentanco ZDA in zmagovalka severnoameriške lige WNBA je namreč 17. februarja doživela šok na moskovskem letališču, ko so jo aretirali zaradi posedovanja prepovedanih mamil, za kar je v Rusiji zagrožena kazen do deset let zapora.

SILVERSTONE - Italijanski dirkač Andrea Dovizioso je napovedal slovo po dirki svetovnega prvenstva v motociklizmu v Misanu, ki bo na sporedu 4. septembra, poroča spletna stran tekmovanja motoGP. Novico je Italijan razkril danes pred začetkom dogajanja na dirkališču v Silverstonu, kjer se bo konec tedna po enomesečnem premoru nadaljevalo svetovno prvenstvo v motociklizmu. Dovizioso je v dolgi in uspešni karieri zmagal na 24 dirkah SP, leta 2004 pa je bil tudi svetovni prvak razreda do 125 ccm. V elitnem razredu motoGP nikoli ni prišel do naslova prvaka, bil pa je trikrat tik pod vrhom na drugem mestu seštevka sezone (2017, 2018 in 2019). V letih 2006 in 2007 pa je bil drugi v SP tudi v razredu do 250 ccm.

jz/gj/lkr/tb/nem/ic/zzb/jz
© STA, 2022